Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Material jordbruk för nybörjare  (läst 2548 gånger)

samum

 • Inlägg: 1
  • -
Material jordbruk för nybörjare
« skrivet: 29 okt-20 kl 07:59 »
Som ämnet säger så letar jag efter material för nybörjare på jordbruk med häst. Det kan vara böcker, hemsidor, videoklipp etc. Svenska eller engelska spelar ingen roll. Tacksam för alla tips!
« Senast ändrad: 29 okt-20 kl 09:22 av samum »

skogaliten

 • Inlägg: 1288
  • -
SV: Material jordbruk för nybörjare
« Svar #1 skrivet: 29 okt-20 kl 12:35 »
Känner du till Föreningen Sveriges Hästkörare?    http://www.hastkorare.se/

I den föreningen så är många av dem som kör häst i jordbruket, skogsbruket och som kör entreprenadkörning med häst medlemmar, de har också en mycket trevlig och innehållsrik medlemstidning. Hemsidan i sig innehåller en hel del tips om andra sidor med relevans för ämnet.

Annars så finns det en uppsjö med hemsidor, filmklipp och annat på nätet, avseende jordbrukskörning, upplagda av allt mellan privat personer som provar att köra en häst ijordbruket en gång, till jordbrukare med häst eller organisationer som sysslar med utbildning inom hästkörning.

Det anordnas också utbildningar i körning, där jordbrukskörningar finns med, främst av lokalföreningar av Föreningen Nordsvenska Hästen, Ardennerföreningen och inom vissa körföreningar.

https://nordsvensken.org/

https://www.ardennerforeningen.nu/

För den som vill ha en mer gedigen utbildning inom körning med häst så finns kuskutbildningen med Wången som huvudman. https://wangen.se/utbildning/kuskutbildning-brukshastkorning/

Några moderna svenska böcker om jordbrukskörning specifikt, finns inte. Det finns en modern, bra bok, som främst behandlar hästens och hästkörararens utbildning, "Sunt hästmannaskap och körning" av Hans Sidbäck.  http://www.sidback.se/forsaljning/bocker-dvd/

Annars så "återbrukas" gamla böcker i jorbrukslära flitigt. Dessa återfinns via antikvariat, t.ex. på bokbörsen eller antikvariat.net.

Det finns modernare kompendier om olika delmoment av jordbrukskörning, och hantering av redskap, men jag tror inte att dessa finns samlade på ett sådant sätt så att de är lätta att återfinna. Deras ursprung är kurslitteratur av olika slag, t.ex. från kuskutbildningen.

Ta gärna kontakt med någon som är aktiv i Sverges Hästkörare, och/eller Föreningen Nordsvenska hästen, och/eller Ardennerföreningen, och som bor reltivt nära dig.

Det finns en hel del material, filmer etc, från Amishfolket på engelska på internet. Men de jobbar ofta väldigt storskaligt, och drar komplexa maskiner förspända med "en hel flock hästar", så det är kul att titta på, men har relativt liten relevans om man själv avser att sköta ett småskaligt jordbruk med häst.

torbjorn

 • Inlägg: 13686
  • Medelpad
SV: Material jordbruk för nybörjare
« Svar #2 skrivet: 29 okt-20 kl 15:06 »
Beträffande äldre handböcker och tidskriftsartiklar om jordbruksrelaterade ämnen, så finns en hel del sådant material inscannat på runeberg.org . Men man bör ta god tid på sig om man börjar botanisera på den siten, risken finns att man blir sittande flera timmar och läsande något helt annat än vad man egentligen sökte!

Daniel o Stefan

 • Inlägg: 4
  • Närke
SV: Material jordbruk för nybörjare
« Svar #3 skrivet: 30 okt-20 kl 08:16 »
Här kan man finna inspiration, om inte annat...www.brukskalendern.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

150 gäster, 6 användare
xaelanar, Banelinjen, Birdcloud, ärt, Mike.Erlandsson, Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser