Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ny kökspanna?  (läst 222 gånger)

Johnny

 • Inlägg: 145
  • Värmland
Ny kökspanna?
« skrivet: 24 maj-22 kl 18:33 »
Hej.
Min befintliga kökspanna från 80-talet har gett upp och måste bytas ut.
Vad är det för regler som gäller idag och finns det några bra förslag på en ny med möjlighet att koppla mot ackumulatortank?

 

torbjorn

 • Inlägg: 12827
  • Medelpad
SV: Ny kökspanna?
« Svar #1 skrivet: 24 maj-22 kl 22:00 »
Regler beträffande miljögodkännande mm är olika från kommun till kommun och ibland kan de variera inom en och samma kommun (t ex beroende på om det är område med detaljplan eller inte). Så där måste du nog läsa på i din egen kommuns regelverk eller fråga någon med lokalkännedom. Under alla förhållanden är det lämpligt att diskutera planerna med sotaren, det är ju ändå han som ska godkänna panninstallationen när den är klar.

kretslopp

 • Inlägg: 1906
 • 70 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Ny kökspanna?
« Svar #2 skrivet: 27 maj-22 kl 15:08 »
Det finns flera märken och modeller i annons kallas dom ofta för vedspis, spis eller kamin. Om du ska elda den mot tank, kommer du att få elda länge och det blir många instopp, det kommer också att bli väldigt varmt i köket. Du har kanske något annat utrymme där du kan ställa en mer traditionell, större vedpanna och tankar?             
kretslopp

ärt

 • Inlägg: 686
  • Halland
  • www.lillanabben.se
SV: Ny kökspanna?
« Svar #3 skrivet: 27 maj-22 kl 16:28 »
 Här eldas det i en stor panna. En Arimax 35. Står i verkstaden. den är väldigt bra där då den är toppmatad o matas då o då med spånet där blir. Den är kopplad till två ackotankar vardera på 750 l (den ena med solfångar element + varmvattensberedare). I toppen på den 1:a tanken går där en kulvert till boningshuset. Där står ytterligare 2 tankar a´750 l. Den första med varmvattensberedare.

 I boningshuset finns en kökspanna. en Wamsler 157 med totaleffekt på13,5 kw. Den är kopplad till ett element samt till ackumulatortanken. Hade jag nu byggt upp systemet igen hade jag valt en mindre tank som första tank och modellen 158 med effekten 23 kw. Den pannan som står nu är köpt på blocket, det är nummer tre i ordningen kökspannor. Alla köpta på blocket. 1:an läckte o gick inte att laga. 2:an var samma typ som 1:an (Norrahammar med möjlighet att lägga i långa bitar men var avsedd till kol o koks)

 Vi är glada för Wamslern, eldas flitigt o blir inte så varmt i köket värmer tanken hyffsat och nu när elen gick upp i pris så lagades där mycket mat på den. Kan lasta in veden i köket utifrån. Gick en stor skottkärra om dan under vintern.
 Hela systemet är byggt med självcirkulation dock har golvvärmen en pump på sej. Även kulverten fungerar utan cirkulationspump.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

159 gäster, 3 användare (1 dolda)
Galaxie, Nolamyra

* Forum

* Om tidningen Åter- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser