Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Höns, äggtjuv och hönshus?  (läst 224 gånger)

Anna Broman

 • Inlägg: 2
Höns, äggtjuv och hönshus?
« skrivet: 24 maj-22 kl 07:59 »
Jag köpte en gård för två månader sedan och djuren som bodde där är kvar med mig. Grisar, getter och höns. Det var snö och kallt när jag flyttade in och hönsen var enbart i hönshuset. När snön försvann började de gå ut och jag väntade på att äggläggandet skulle starta.

Det kom aldrig några ägg i redena, trots att hönorna ej är för gamla och tidigare år brukat värpa bra. En höna blev sjuk så jag fick ta bort henne och det var dags att storstäda hönshuset efter vintern (använde också Stalosan) , det var stora problem med smältvatten den första månaden och riktigt smutsigt. Inne i ladugården fanns tusen skarvsladdar som mina första dagar på gården slog ut jordfelsbrytare fem ggr om dagen så fick ta bort dem och därmed lamporna i hönshuset. Kanske påverkar detta hönorna.

Det har i flera år varit så att en höna sovit utanför hönshuset, och med tiden så sover nu fyra-fem av åtta utanför. De totalvägrar att ens gå in och äta. De gillar att ligga och vila i getterna vindskydd under dagen, men inte heller där ligger några ägg. Jag provade att ställa in ett försvinnarrede där, och sedan dess vill de inte vara där heller.

Jag provade nya reden i hinkar med halm i hönshuset, och la dit två köpe-ägg som var borta på en vecka, så ngn har tagit dem, hönor eller skator, vet ej. Gissar på skator då jag inte sett ett uns äggskal någonstans.

Sliter mitt hår och försöker förstå varför jag inte hittar några ägg eller varför hönsen trots lockande med grönsaker inte vill sätta sin fot i hönshuset. Jag kan inte prova stänga in dem där ett dygn för att se om de ens värper då de är omöjliga att få in dit. De har heller inte lagt äggen någon annanstans, då marken ff är bar och det inte finns växtlighet än. De går inte så långt bort från ladugården.

Någon som har tips?


Znibban

 • Inlägg: 1383
  • Skåne
SV: Höns, äggtjuv och hönshus?
« Svar #1 skrivet: 24 maj-22 kl 09:13 »
Om du tror att de äter sina egna ägg så har jag ett bra tips.
Blås ur några ägg som du sedan fyller med gips, det brukar vänja dem av med ofoget. Har även provat att fylla med nåt annat än gips, tabasco, etc. allt för att bryta ovanan. Gips är klart bäst för då kan du lägga undan dem i flera år, tills det blir dags igen.
Lycka till! Det är ju himla tradigt att behöva gå och köpa ägg, när man har egna höns.

karsan

 • Inlägg: 1848
  • Södermanland
SV: Höns, äggtjuv och hönshus?
« Svar #2 skrivet: 24 maj-22 kl 17:30 »
Nog borde du kunna få in dem i hönshuset.  Ingen mat utom i hönshuset. Sen bara mat på kvällen, i hönshuset.

Znibban

 • Inlägg: 1383
  • Skåne
SV: Höns, äggtjuv och hönshus?
« Svar #3 skrivet: 25 maj-22 kl 08:51 »
Tänkte på det du skrev att hönsen inte vill komma in i stallet...
Har du svalor som bor inne i stallet? Det är nämligen ett väldigt positivt tecken på att husen är friska, annars kommer de inte.
Möss och råttor brukar inte skrämma höns, i alla fall inte hos mig.
Lycka till och njut av att äta pannkakor som blir nästan orangefärgade av de gyllene gulorna.
Det är underbart att ha en liten flock (har 4 hönor och en tupp) som springer runt och pickar överallt.

 

Carolus

 • Inlägg: 1184
  • Skåne
SV: Höns, äggtjuv och hönshus?
« Svar #4 skrivet: 25 maj-22 kl 16:53 »

------------

Det har i flera år varit så att en höna sovit utanför hönshuset, och med tiden så sover nu fyra-fem av åtta utanför. De totalvägrar att ens gå in och äta.

------------Det framgår inte av din berättelse om flocken har någon tupp.

En tupp brukar föredra att sova i ett hönshuset. Har varit med om att när flocken har tupp att enstaka höns tjurat och sovit utomhus, men aldrig fler.

Du nämner 'tusen skarvsladdar' i samband med belysningen, påminner mig om problematiken kring att höns kan uppfatta blinkningar i lysrör som vi människor inte kan. Har diskuterats ett flertal gånger på forumet,  t e x :

www.alternativ.nu/index.php?topic=195237.0


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

146 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser