Hm, jag vet inte? Blir det så då? Jag lät den stå i 40 min efter att jag rört i löpen, sen skar jag i kuber och lät stå 10 min till, sen fiskade jag upp ostmassan och så fick den rinna av. Hade 1 msk löpe från affären till 4 liter mjölk.
Det är svårt att tala om exakta tider, det handlar mera om vilket resultat som uppnås.
Vid vilken mjölktemperatur tillsatte du löpen? Jag brukar ha 36-37 grader. Vad använder du för mjölk förresten? Jag har använt färsk get- eller komjölk, de är ganska lika.
Jag brukar låta mjölken stå under lock och löpa, när massan börjar släppa från grytans kant skär jag massan i kuber. Sedan väntar jag ytterligare en stund, typ en halvtimme, innan jag silar av massan från vasslen.
Jag tror att gnisslet och gummikonsistensen kommer sig av att det är för mycket vassle kvar i ostmassan när du rör ihop smeten. Är det för mycket vassle blir massan och smeten kokt i vasslen istället för bakad. Jämför med brynost från västkusten!