Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilken ras för bete?  (läst 726 gånger)

Grevequist

  • Inlägg: 3
    • Skåne
Vilken ras för bete?
« skrivet: 19 apr-20 kl 14:03 »
Hej! Har en bit mark bredvid trädgården som inte används, och därmed måste rensas på sly varje år. Detta är både tråkigt och väldigt tidskrävande, och funderar därför på att i förskaffa 2 getter som kan hålla efter marken.

Det är en brant sluttning som sedan planar ut, och avgränsas med ett vattendrag som är cirka 1,5-2 meter brett och ganska grunt, dock väldigt sumpigt. Vegetationen är väldigt blandad med mycket små skott av diverse lövträd som kommer varje år allt eftersom jag går loss med röjsågen varje vår, skvallerkål och gräs/en del nässlor.


Vilken ras tror ni passar bäst? Viktigt att dem inte har något emot sluttningen, har möjlighet att ha dem inomhus på vintern i stall på annan ort, men helst vill jag kunna ha dem utomhus året runt (kommer bygga isolerat gethus)
Bor i skåne.

Helt ny på detta så tar gärna alla tips och info jag kan få!

olivia.k

  • Inlägg: 1456
    • Jämtland
SV: Vilken ras för bete?
« Svar #1 skrivet: 19 apr-20 kl 18:17 »
Det spelar ingen roll vad du tar för ras då alla getter äter sly.
Bor du i skåne kan du ju försöka hitta göingegetter.

Viktigt är dock att getterna känner sig hemma där så bygg ett vindskydd åt dem att ha även på sommaren. Det kan vara enkelt och byggt av lastpallar men ska skydda mot regn eftersom inga getter tycker om regn. De springer in då.

De raser du kan välja på är göingegetter, lappgetter och jämtgetter som renrasiga ingår i gruppen allmoge-getter och har en rasförening.
Sen finns det svenska mjölkgetter som det har avlats på för att de ska ge mer mjölk och dessa kallas idag för svensk lantras. Det är ju lite missvisande då även allmogegetter är svensk lantras.
Sen finns det utländska getraser också där dvärggetter verkar mest populära eftersom svenskar av nån konstig anledning har fått för sig att getter skall vara små. Alla vill ha små getter, men man ser aldrig nån som efterfrågar små får. Även vanliga getter som svensk lantras är ju små och mindre än de flesta fårraser som finns.

Finns många som säljer korsningar också.

skräptanten

  • Inlägg: 3815
  • Liten gård, möe arbete
    • Småland
SV: Vilken ras för bete?
« Svar #2 skrivet: 19 apr-20 kl 18:54 »
Föreningen Allmogegeten hittar du på www.allmogegeten.se !

Håller med olivia.k om att göingegeten är "rätt" get för dig rent geografiskt.
Hur mycket mark är det fråga om?
Kyla är inget problem för våra svenska getraser överlag, de får tjock ragg på vintern. Det är inte nödvändigt att isolera gethuset för den skull. Däremot bör de förstås ha tillgång till vatten och kunna dricka sig otörstiga minst 2 ggr per dag. (Men det kanske inte är ett jätteproblem att djurens dricksvatten fryser på vintrarna i Skåne.) Om det nu är 20 minusgrader är detta inget bekymmer för getter, de tycker däremot inte om att bli blöta, det är ett värre aber på vintern för den som bor i milt klimat.

Jag rekommenderar ett besök hos en getägare i din närhet, då kan du få många värdefulla tips och idéer av en person med erfarenhet!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

312 gäster, 3 användare
kloge74, Manimals90, lekman

* Forum

* Om tidningen Åter- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser