Konstruktionen låter lite som en kolarkoja som redan nämnts, men jag är inte säker på hur djupt "nedsänkt" en sådan är i marken, kanske inte så mycket som en meter...
https://kolarbyn.se/wp-content/uploads/2016/02/Mikaela_Larm_kolarbyn-2.jpgSamerna har ju kanske en liknande byggtradition med sin åretruntkåta. Tror dock inte att man gräver ned så djup, kanske hellre att om möjligt placera på en höjd snarare än i en grop för att undvika onödigt mycket fuktlast.
Det finns exempel på kolarkojor och åretruntkåtor som hängt med i ganska många år.
Och ännu tidigare på järnåldern hade man ju långhus och "stavgårdar"; på Stavgard i Gotland kan man se exempel på det.
https://www.guteinfo.com/?id=115En variant förutom impregnering med olja för att öka rötbeständigheten i pålarnas nedre del är att i en tunna bränna den nedersta biten så att man får ett förkolnat ytterlager där på några centimeter. Att bränna och förkolna träytor har en lång tradition i Sverige och Norden för att göra träet motståndskraftigt mot röta och mögelpåväxt i bla. gärdsgårdsstörar och bryggpålar.
Det är lite revival nu förresten och benämns då ofta med Shou Sugi Ban eller Yakisugi men handlar om att delvis bränna träet, exv på utefasader, varvid man slipper måla med rödfärg eller rödtjära eller annan färg.
Någon berättade att man kan göra någon slags "brännbox" av tre brädor som man stoppar in sin bräda i om man vill göra detta på hemmaplan småskaligt, varvid man ska kunna få till precis rätt grad av förkolning. Har ej provat. Men att svedja stolparna innan man sätter ned dem i marken borde inte vara så krångligt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yakisugi