Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fördelar med träpluggar ?  (läst 1716 gånger)

borsdorfer

  • Inlägg: 332
    • Skåne
Fördelar med träpluggar ?
« skrivet: 31 jul-20 kl 21:14 »
Finns det någon fördel att bygga på gammalt sätt med träpluggar i exempelvis takstolar ?

Dragstänger av stål i takstolskonstruktioner av trä. Fördelar och nackdelar ?

recraft

  • Inlägg: 35
    • Småland
SV: Fördelar med träpluggar ?
« Svar #1 skrivet: 16 aug-20 kl 23:31 »
Bra fråga, fördel i jämförelse med icke-gamla byggnadssätt? Kanske är det en fördel för vissa (återblickare) att dymlingar/naror kan vara estetiskt tilltalande och liksom återkoppla till en gammal hantverkstradition och ge ett stilmässigt enhetligt uttryck där allt kan göras i trä från skogen. Repareras, tas isär för att flyttas etc. Dymlingar kan tillverkas utan ström med en yxa och en bit kärnved från en fura, kanske var det en viktig fördel en gång i tiden.

Men nuförtiden flyttar man ju inte hus (om det inte rör sig om gamla hus) utan bygger nytt istället. Så om man tänker på fördelar jämfört med modernt betong/glas/stål-byggande så är det ju ett annat paradigm jämfört med böndernas byggskick och tradition förr - möjligtvis kan träpluggar/dymlingar/nåror fungera som en accent formmässigt även i modernt byggande, men är svårare att räkna på hållfasthetsmässigt i arkitekternas CAD-program (gäller ju också för timmerstockar som tidigare var ett naturligt byggelement men numera inte kan användas på det sättet av dagens arkitekter; det närmaste man kommer är väl limträbalkar som arkitekternas dataprogram klarar att räkna på). Så det rör det sig nog oftast mer om form än funktion om man använder träpluggar istället för stålförbindningar i modernt byggande?

Dragstänger av smide måste det finnas någon byggtradition kring? Jag växte upp i ett timmerhus från 1800-talet som hade en sådan genom det största rummet som var öppet uppåt mot nocken (två våningars takhöjd av totalt tre). Där höll den dragstången den yttre sidoväggen mot en inre mellanvägg som våning tre vilade på. Den behövde säkert köpas in och var gjord i två delar med en krok och ögla som höll ihop dessa på mitten. Det hade nog känts klumpigt med en större träbjälke där den satt. Det var iofs inte såsom en del av en takstol.

Men du tänker kanske på att ha dragstränger som ett konstruktionselement i en takstol som i övrigt består av trä?

Annars har du ju drakstången också som användes traditionellt i många hus förr och som var tjusigt snidad och hade den stora fördelen att den höll onda krafter borta från stugans inre del.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Fördelar med träpluggar ?
« Svar #2 skrivet: 29 apr-21 kl 10:04 »
En enorm fördel är att man kan förskjuta plugghålen som då gör att träpluggen böjer sig och drar ihop fogen med extrem kraft. Det går inte göra med bult. Heter drawboring på engelska. Sökte snabbt och hittade denna film https://www.youtube.com/watch?v=JYsaewPvJCQ
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

233 gäster, 2 användare (1 dolda)
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser