Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  fång/hur långt ska man gå?  (läst 28512 gånger)

Håkan B

  • Inlägg: 584
    • Värmland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #100 skrivet: 28 maj-17 kl 11:06 »
Något som förundrar mig är att förr så fans det inga fånghästar till skillnad mot idag .  Mycket beror nog på att i dag får dom för bra vallar och förliste arbete verkar det som .

Luttenburken

  • Inlägg: 19
    • Småland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #101 skrivet: 22 nov-17 kl 13:53 »
..

KajsaAnka

  • Inlägg: 1
    • Närke
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #102 skrivet: 10 feb-18 kl 15:57 »
Fång inte kul alls. Hur gör man? Delar av hagen, det har du gjort. Tilläggsfodrar - med betfor = socker, inte bra. Vad hjälper mot fång? Motion sägs det, och inte näringsrik vall. Ras? Ja det beror på lättfödd eller ej blir olika känslig för fpng men också individuellt. Faktorer att titta på: Avdelad hage blir aväten, utöka och även den delen blir aväten, etc. Hästhovar trampar ner det som växer upp till stor del alltså kan de ha en ok yta ändå. I krisläge, ta kontroll över foderintaget genom utebox och liten fodergiva hö o halm under natten/dagen (på vår och sommar). Fångkänning är ett påhittat begrepp som betyder början till fång egentligen. Håll kåll på det och du kan begränsa skadan. Hästar har arbetat tidigare och så gjortvav med sin energi. Gör de inte det så kan de bli överutfodrade - de betar 18 tim/dygn. Det farliga betet är dels det nya extremt näringsrika första gräset som behöver vänjas in i mindre tidsintervall för att de ska tåla det. Dels den sockerart som bildas i gräset efter frost framkallar fång hos inte hårt arbetande hästar. Håll dem borta från det. Bra att ha grushage vid behov! När du funderat över detta kanske det klarnar hur du kan planera din hästhållning så att det fungerar och blir ett nöje igen. Fånghästar vill också vara glada - rörelse och mindre mat hjälper långt! Hoppas detta kan vara till hjälp, Vänliga hälsningar Karin (haft fånghäst som blev avlivad efter kolik som blev tarmvred stackars häst- men det var efter fånget blivit bra)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

212 gäster, 1 användare
alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser