Före ca 1930, så målade man i princip alltid sin pärlspont (fasspont eller vad man hade) INOMHUS, med någon kulör.
Att lämna den omålad var inte en tänkbart, utan den målade panelen var ett sätt att visa status, medan omålat var ett fattigdomsbevis.
Att ha tapeter, var naturligtvis tänkbart också.
Genom åren (vi pratar närmare 100 år av färgsättning) så varierade naturligtvis VILKA kulörer man valde.
Men nog målades pärlsponten av alla som hade råd att sätta pärlspont.
I högreståndsmiljöer framför allt före 1940, om det fanns möjlighet, så hade man träpaneler, hela panelade rum, men då helst av dyrt och fint ädelträ. Ek, importerat ädelträ som mahogny, i vissa fall björk eller bok, som ibland färgades för att likna importerat, tropiskt ädelträ.
Ädelträet skulle såklart synas, och målades inte med kulör.
Ibland, så målades istället träpanel av enkla inhemska träslag för att imitera ädelträ, och ibland målades trä för att imitera sten som t.ex. marmor.
Obehandlad furu, eller klarlackad furu, blev modernt mot mitten av 1900-talet. Dels i olika varianter av sportstugor, men också i villor. Rum som "gillesstugor", "allrum", och för den delen kök eller trappuppgångar var populära ställen för den naturfärgade furupanelen. Tak, som man ville ge en "rustik" och "naturlig" look, kunde också förses med obehandlad eller klarlackad hyvlad furupanel.
Men den var sällan eller aldrig som pärlspont användes under 60-70-talets furuboom.
Under 1960-talets senare del och början av 1970-talet, så var bl.a. en starkt grön kulör, orange och mörkbrunt mycket populärt. Många äldre hus/torp fick sina träpaneler ommålade i dessa kulörer under den perioden.
Framåt 1980, så laserades gärna furun mörkbrun istället för att vara naturfärgad.
Efter det mörka och murriga 80-talet, som kom "vi målar allting vitt", som fortfarande delvis råder.
Om man ska färgsätta, och vilka kulörer man ska välja, beror på om man vill återskapa något färgschema från något specifik tid, eller om man bara vill använda färger man gillar.
Att titta i lite böcker om färgsättning genom tiderna och fundera över sina mål, är till stor hjälp när man ska välja.