Jag har fått sååå många olika svar på hur mycket en ardenner äter per dag och detsamma gäller verkningar på hästen.
Vissa kan ju låta sina hästar gå barfota en hel sommar med endast verkning. Så nu frågar jag alla kloka människor här! Hur funkar det??
• hur mycket äter dem per dag?
•är det 6-8 vecka dem behöver skos eller kan dem verkas och gå barfota in emellan?
Tack på förhand! ☺☺☺☺
Postat med Alternativ.nu´s app
Hur mycket en häst äter i form av grovfoder, kan inte anges i absoluta tal.
Bortse helt från vad "bagger" säger.
Här finns enkel och lättbegriplig information om hur mycket foder en häst ska ha.
https://www.agria.se/hast/artiklar/skotsel-och-vard/torrsubstans-och-grovfoder/Observera dock, att hästen har sin viktigaste tillväxtfas under tiden 1-2 år, och ska ges fri tillgång på foder under det året.
Men visst behöver man kunna räkna mellan tummen och pekfingret, så att man har skaffat hem tillräckligt mycket foder.
Efter 2 år, så har tillväxten "lugnat ner sig", men fortfarande så behöver 2-åringen något mer grovfoder än den vuxna hästen.
Normalt är att verka hästen var 6-8 vecka. Unghästar (1-2 åringar) skos normalt sett endast om det finns någon form av problem med hovarna eller benställningen.
Mina hästar går barfota året om, utom när de ska arbeta mer regelbundet med skogskörning eller annat. Då håller jag dem skodda medan arbetsperioden pågår, för att sedan återgå till "barfota".
Jag, som kör lite då och då i perioder eller rider någon gång ibland, behöver sällan sko hästarna.
De som jobbar med hästarna året runt, håller dom ofta skodda, att jobba mycket sliter på fötterna vilket gör att skor behövs, och skorna minskar också skaderisken och ger möjlighet att brodda vid halka.
Det finns egentligen ingen anledning att sko hästen så länge den har bra hovkvalitet, och arbetet den gör är förhållandevis måttligt.
Viktigt är att hitta en bra och duktig hovslagare. Hovslagaren kommer att vara mer positiv till din häst, om den är "duktig på att lyfta på fötterna", så detta behöver tränas ordentligt.
Jag föder upp Nordsvenska Brukshästar, och den allmänna hästhållningen av brukshästar skiljer sig egentligen inte åt mellan olika raser.