Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Filbunke  (läst 6227 gånger)

ärkeängel

  • Inlägg: 12
    • -
Filbunke
« skrivet: 13 jun-10 kl 10:32 »
Förr kunde jag göra min egna filbunke för då fanns d färdig att köpa i affären(som jag använde i min egna, som en kultur). Men nu säljer dom inte filbunke längre.
Vet att ursprungsreceptet är med tätört m d har jag inte heller.
Tips!
Ideer!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Filbunke
« Svar #1 skrivet: 13 jun-10 kl 10:44 »
Eller så ställer du bara en bunke med mjölk, med en insektstät duk över, tex en vanlig bakhandduk på lämpligt ställe, tex köksbänken. Vänta 2-5 dagar, rör om försiktigt 1-2 gånger om dagen. Så har du skapat dig en filbunke med de mjölksyrebakterier som finns hemma hos dig. Ställ kallt om du inte ska äta den direkt, och använd en del av den för att göra ny filbunke.

Detta fungerar nästan alltid, men om det är för varmt, tex i juli-augusti, eller om det finns mycket mögelsporer, så kan det hända att mjölksyrebakterierna inte är snabbare än de andra bakterierna. Då är det bara att prova vid ett annat tillfälle, eller på en annan plats. När mjölksyrebakterierna etablerats trivs inte andra bakterier, och då får man inte problem med mögel.

Anledningen till att det är lättare att börja med en färdig slatt filbunke är att man då ger mjölksyrebakterierna ett ordentligt försprång, men det går att börja med bara ren mjölk.

Mormor gjorde en jättegod filbunke när jag var liten, alla filbunkar smakar lite olika, eftersom det finns så många mjölksyrebakterier, som kan ha olika inbördes koncentration.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

softarn

  • Inlägg: 157
  • humm humm humm...
    • Västmanland
    • http://psyklopedin.org
SV: Filbunke
« Svar #2 skrivet: 13 jun-10 kl 10:51 »
Bifogar utdrag ur någon gammal bok (kommer inte ihåg på rak arm vilken nu...)
//Daniel

Nyfiken "teknikfientligt teknikintresserad" ingenjör/mickelgubbe som tycker om att vara ute i naturen och att försöka tänka på miljön. Är också lägenhetsboende, seglare, träbåtsrenoverare, djurvän, fäbodsägare och säkert lite mer som jag inte kom på på rak arm.

ärkeängel

  • Inlägg: 12
    • -
SV: Filbunke
« Svar #3 skrivet: 13 jun-10 kl 10:54 »
Tack båda två. Ska testa.
Softarn, kommer du på  vad boken heter så vill jag gärna veta!
Kramis

softarn

  • Inlägg: 157
  • humm humm humm...
    • Västmanland
    • http://psyklopedin.org
SV: Filbunke
« Svar #4 skrivet: 13 jun-10 kl 11:22 »
Iduns kokbok anno 1911 var det :). Hela boken finns inscannad och utlagd på nätet.

Det finns en del annat kul där med.
//Daniel

Nyfiken "teknikfientligt teknikintresserad" ingenjör/mickelgubbe som tycker om att vara ute i naturen och att försöka tänka på miljön. Är också lägenhetsboende, seglare, träbåtsrenoverare, djurvän, fäbodsägare och säkert lite mer som jag inte kom på på rak arm.

Plastvikingen

  • Inlägg: 15
SV: Filbunke
« Svar #5 skrivet: 18 jun-10 kl 20:39 »
Filbunke är gott, men använd så fet mjölk som möjligt om ni ska köra med eelinoracs metod, det verkar funka bäst.

 

Battlepoodle

  • Inlägg: 27
  • Stockholmare
    • -
    • Odlingspyssel
SV: Filbunke
« Svar #6 skrivet: 20 jun-10 kl 16:53 »
Köpte filbunke igår på ICA Kvantum i Sickla (stockholm) just med tanke att göra egen med mina elever. Märket är Valio.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Filbunke
« Svar #7 skrivet: 21 okt-10 kl 14:51 »
Vill också säga att det bildas mögel även på sur mjölk som fil och lliknande .

Det är ett mjölkmögel som är ofarligt , blir som ett vitt ludd eller hinna på ytan .

Det används tillsammans med roqfort möglet för att framställa just den osten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

437 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser