Eller så ställer du bara en bunke med mjölk, med en insektstät duk över, tex en vanlig bakhandduk på lämpligt ställe, tex köksbänken. Vänta 2-5 dagar, rör om försiktigt 1-2 gånger om dagen. Så har du skapat dig en filbunke med de mjölksyrebakterier som finns hemma hos dig. Ställ kallt om du inte ska äta den direkt, och använd en del av den för att göra ny filbunke.
Detta fungerar nästan alltid, men om det är för varmt, tex i juli-augusti, eller om det finns mycket mögelsporer, så kan det hända att mjölksyrebakterierna inte är snabbare än de andra bakterierna. Då är det bara att prova vid ett annat tillfälle, eller på en annan plats. När mjölksyrebakterierna etablerats trivs inte andra bakterier, och då får man inte problem med mögel.
Anledningen till att det är lättare att börja med en färdig slatt filbunke är att man då ger mjölksyrebakterierna ett ordentligt försprång, men det går att börja med bara ren mjölk.
Mormor gjorde en jättegod filbunke när jag var liten, alla filbunkar smakar lite olika, eftersom det finns så många mjölksyrebakterier, som kan ha olika inbördes koncentration.