Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Råd till en nybliven förtsavalpsägare  (läst 4007 gånger)

Hylletorp

 • Inlägg: 102
  • Närke
  • Hylletorp gård
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #20 skrivet: 13 maj-10 kl 15:19 »
Det är väldigt viktigt att lära hunden att kom verkligen är kom. Valpar håller sig nästan alltid runt ens ben de första två veckorna i nya hemmet. Men snart som du oxå skriver börjar den känna sig säkrare och börjar ta sig friheten. Bor man så man kan ha valpen lös ska man ha det så mycket som möjligt. Det är då man bygger upp en bra samspel mellan dig och hunden. Ta för vana att det är du som bestämmer vart ni ska gå. Går hunden åt höger så går du åt vänster osv. På så sätt lär sig hunden att ha ett litet öga på dig när ni är ute. Matte kan ju försvinna.
När du tränar in inkallningsordet (Kom, Hit eller något annat ord) så ska du göra det första ggr när valpen inte gör något annat och har fokus på dig. Tex vinne i köket där hunden är trygg och säker. Det ska inte finnas något som stör. När valpen vet vad ordet betyder och kommer med stor glädje farande till dig så gör du det svårare och kallar in den ute och sedan ännu svårare när den har något roligt för sig. Äter bajs eller gräver i jorden. Det är nu som du oxå måste lägga in krav. Valpen har ett försök att komma annars går man dit och berättar för valpen att man måste komma. Sen måste man snabbt förflytta sig bakåt och göra en ny inkallning (behövs bara någon meter) och belöna rikligt. Det ska inte finnas något obehag kvar hos valpen. Det som är viktigt är att man är noga med att hunden är säker innan man flyttar till nästa svårighet.
 
Det många gör fel är att man tror att inkallningen behöver vara något roligt. Det är den tills något ännu roligare dyker upp... För mina hundar är inkallningen inte något som de kan välja det är ett krav som man följer hur roligt de än har (eller tänker ha). 
Magpieankor, Bohuslän dals svarthöna, GSV Leghorn, Eksjöhöns, Bronsekalkon, Afrikanska Pärlhöns, Skrattduvor, Guldfasan, Jumbovaktlar, Gotlandskaniner, Mellerudskaniner, Fransk vädur, Hundar, Katter, Marsvin.

Saffran

 • Inlägg: 38
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #21 skrivet: 14 maj-10 kl 08:08 »
Nu har jag varit på första träffen på valpkursen! Utan hund denna gång... Det ska verkligen bli jättekul att köra igång och jag tror verkligen att det är A och O för mig som är så nybliven hundägare + att jag ska använda henne i jakten.

Hennes rumsrenhet går framåt med stormsteg ;D Ibland blir hon lite skvättig, men jag har kommit fram till att det händer när hon vill ha uppmärksamhet/är trotsig. Vet inte om små valpar kan trotsa men... Problemet är inte så stort i alla fall och jag är säker på att det går över! Hon är ju inte ens 12 veckor. Intruktören på valpkursenhar erfarenhet av jakthundar så det känns bra att fråga någon som kan om allt från inkallning till hur mkt just den här rasen ska motioneras som valp osv.

Tack alla för era svar!!
*Maria*

Annika Johansson

 • Inlägg: 1244
  • Östergötland
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #22 skrivet: 15 maj-10 kl 13:50 »
Nää, hundar över huvudtaget kan inte "trotsa"..
och valpar som barn ska inte "motioneras", de ska röra på sig givetvis, men inte "motioneras"..
Allt beror på vad vi har för innehåll i ordet.

Helle-Mari

 • Inlägg: 205
  • -
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #23 skrivet: 15 maj-10 kl 21:15 »
Skogspromenader där valpen kan rasa av sig är jättebra för små Jämthundar som ska jaga älg senare. Skogsvana kan inte överskattas anser jag. Att sitta på en stubbe kanske ha lite fika med sig medans valpen får kika sig runt lite grann är bra träning för kommande tid.
Sen får man nog inse att en jämthund är lite att bita i sen när det gäller inkallning och dylikt. Medans de är valpar brukar de gå bra men sen när de växer upp och kommer i 1 års åldern kan de bli temporärt "döva".
Viltspår är jättebra att sysselsätta sin valp med redan i späd ålder men då med en varmkorv i ändan på spåret. Viltspår är ju en jättebra grej för en jakthund att kunna vid ev. eftersök. Det har även en lugnade inverkan på stissiga unghundar.
Skicka mig gärna ett PM om du vill veta mer.

grimbart

 • Inlägg: 4795
 • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
  • Västergötland
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #24 skrivet: 15 maj-10 kl 22:57 »
hade jag haft en jämthund så hade jag tränat den på att ställa grävling... då kan man få många jakttillfällen utöver älgjakten som inte är så lång...
Fjäderfän och kaniner

Pelargon

 • Inlägg: 53
  • Närke
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #25 skrivet: 16 maj-10 kl 12:54 »
Jag har haft en jämt-laika, och han var duktig i att söka av området och sedan kom han snart tillbaka när min man var med på älgjakten.
Tycker om att laga mat i min vedspis.

 

Saffran

 • Inlägg: 38
SV: Råd till en nybliven förtsavalpsägare
« Svar #26 skrivet: 20 maj-10 kl 07:56 »
Tack Helle-Mari, det ska jag göra ;D

Vi har nu varit på första valpkurstillfället tillsammans med henne!! Det gick jättebra ;D Min amitionsnivå ligger på 0 så här från början, så det kan inte annat än bli bra?! Jättekul att se henne så framåt, nyfiken, orädd och trygg i situationen... Det känns som en jättebra grej att göra, både för oss och henne.

Ba instruktörer med erfarenhet är ett stort +

Det kommer nog att komma tusen frågor till, men nu börjar vi bli lite varma i kläderna och dom "bekymmer" vi hade från början känns små nu!
*Maria*


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

150 gäster, 1 användare
kristoffer

* Forum

* Om tidningen Åter- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser