Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tips ohjälp önskas inför hästköp på äldre dar  (läst 1239 gånger)

Totte

 • Gäst
Tips ohjälp önskas inför hästköp på äldre dar
« skrivet: 19 feb-06 kl 19:09 »
Hej
Jag har funderat på hästköp, men vet ej vilken ras. Har aldrig sysslat med hästar och är lite äldre (55år). Egentligen lite rädd för att lära mig rida i den här åldern. Skulle vilja ha en Fjordhäst eller Islandshäst på grund av att dom är lite mindre.
Men har sedan tänkt om att det kanske vore bättre med 2 Shetlandsponnyer och att köra med en liten vagn. Kan man lära sig detta själv om bara hästarna är inkörda på detta?
Går det att ha häst ihop med får , har 10 st får.
Jag önskar alla råd jag kan få, tack.

Mia

Kopia

 • Inlägg: 8
  • Västergötland
  • Björnasäter
Re:Tips ohjälp önskas inför hästköp på äldre dar
« Svar #1 skrivet: 19 feb-06 kl 20:49 »
Visst kan du börja rida när du är 55! Men jag tycker du ska kontakta en ridskola för att lära dig grunderna. Köper du två shettisar som är ordentligt inkörda, så visst kan du köra, men även där tycker jag du ska gå en kurs eller prata med någon med erfarenhet som kan hjälpa dig. Det finns körsällskap runt om i Sverige som säkert kan hjälpa dig.
Jag har får och hästar ihop, det går alldeles utmärkt!
Lycka till!
//Kopia

ardennervän

 • Inlägg: 78
  • www.backagard.net
Re:Tips ohjälp önskas inför hästköp på äldre dar
« Svar #2 skrivet: 20 feb-06 kl 11:41 »
Om du vill lära dig lite om hästar och möjlighet att köra en välkörd häst och få lite tips och råd om körning, ridning, redskap och raser är du välkommen att höra av dig  

 

ManiacDarling

 • Inlägg: 227
  • Västergötland
Re:Tips ohjälp önskas inför hästköp på äldre dar
« Svar #3 skrivet: 26 feb-06 kl 02:52 »
Om jag var du så skulle jag skaffa mig en gammal läromästare till häst, typ fjording för att lära mig både körning och ridning på. En shettis är inte mer lätthanterlig än någon annan häst bara för att den är mindre till storleken. De sparkar och bits lika hårt som någon annan hästras om man behandlar dom fel.

Du behöver garanterat gå kurser för att lära dig allting praktiskt som är svårt att läsa sig till om man är helt grön på området, som t.ex ridteknik/körteknik och även viss hästhantering kan vara bra att gå kurser i. Det viktigaste är att lära sig de grundläggande kunskaperna om hästars beteende. Kan man hantera en häst från marken, så är förutsättningarna goda att klara av det även på ryggen eller från vagnen. Allt arbete med hästen börjar från marken, och det är också här de flesta hästolyckorna sker, och det bottnar ofta i bristande hästkunskap.

Om du inte är ute efter att uppnå särskild stor perfektion inom ridningen, utan mest vill ha mysiga skogsturer så tror jag inte att du behöver gå så hemstk mycket ridlektioner. Det svåraste man lär sig som ryttare än ändå att hålla sig kvar på hästryggen med bibehållen balans i alla gångarterna och  resten är egentligen inte så svårt teknik-mässigt, men däremot krävs det en stor dos hästkunskap och väldigt bra tajming.

Hästhållning handlar så otroligt mycket mer än om bara själva ridningen/körningen man utför tillsammans med hästen. För att vara en god ledare för din häst måste du lära dig lite grundläggande "hästspråk" som underlättar för en tryggare och säkrare häst som litar på dig oavsett om du rider/kör eller leder den i grimma. Det finns många bra videofilmer och en hel uppsjö av tränare att gå kurser hos. Två bra filmer som visar mer grundläggande vad detta går ut på är 1. "Horsemanship i praktiken" av Sven Forström (väldigt nybörjarvänlig!) och 2. "Videon om horsemanship" av Lisbeth Johnsson (väldigt mycket mer grundläggande om själva tekniken i hästhanteringen)
Detta är filmer som jag tycker att alla nybörjare, stora som små och oavsett diciplin borde titta på! De gav mig många aha-upplevelser som häst-människa i alla fall. Det första jag gjorde efter att ha tittat på filmerna var att gå ut och testa på hästen, och det mesta funkade faktiskt! Lite trolleri nästan. Om man har koll på hästen från marken, så är det otroligt mycket lättare att ha kontroll på den när man sitter på ryggen också, eftersom man i stort sett använder sig av samma sorts kommandon och kroppsspråk. Bonusen man får av den sortens träning är också en häst som ser dig som sin ledare och känner sig trygg i ditt sällskap. Många onödiga kamp-situationer löser sig då av sig självt.

Länkarna är. 1. http://www.equerry.se/0c4e604d-b7f5-4f09-b3da-5945f1e352d7-29.html

och 2. http://www.riw.se/Webbshop.htm
« Senast ändrad: 26 feb-06 kl 03:07 av ManiacDarling »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

216 gäster, 7 användare (1 dolda)
Ekibackens fjäderfä, ärt, eremit1, Humle, Lennart MÃ¥rs, fastfrusen

* Forum

* Om tidningen Åter- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser