Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)  (läst 325794 gånger)

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #680 skrivet: 21 sep-10 kl 09:17 »
Självklart blir det intressant om man vill bli av med allt "kladdet" som det står.
Men man kanske vill producera andra produkter också.
Naturell honung, sorthonung, smaksatt honung typ naturell honung med tryffel, delikatesser etc.

Får man flera ton honung finns ju flera möjligheter till variation efter behov beroende på hur sässongen har varit.
1) Skicka till HF på Bulk enligt avtal.
2) Skicka till HF återtag med SBR etikett.
3) Skicka till HF återtag med egen etikett.
4) Producera egen naturell honung med egen etikett och burk.
5) Producera egen kanderad sorthonung med egen etikett och burk.

Omröraren är dyr i inköp ja, men jag själv tillverkar en omrörare för 300 kg. Mindre mängder kan hanteras på andra sätt.
Återtaget är bra men omfattar minst 500 kg. Man kan få egen etikett och välja mellan 350g, 500g och 700g glasburk.

Återtag enligt prislista samt ca 1:-/burk i returfrakt eller leverans till kund.
http://www.svenskhonungsforadling.se/2/1.0.2.0/92/1/

OBS! Återtag sigill!
http://www.svenskhonungsforadling.se/2/1.0.2.0/121/Sigill%20Återtag.pdf

Återtag Etikett på rulle. Vid egen etikett så måste den passa HF's maskiner.
http://www.svenskhonungsforadling.se/2/1.0.2.0/121/1/

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #681 skrivet: 21 sep-10 kl 12:42 »
Jag tycker den här sidan är förskräcklig! Hur ser en biodlare ut egentligen?

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #682 skrivet: 21 sep-10 kl 19:28 »
Som jag visat tidigare, att bereda ympen är en baggis. Trots detta handlar allt bara om ymp beredningen.
Nu skall vi se hur man bereder sin färskhonung med ympen.

1) Vispa ympen slät igen.
2) Tillsätt okritsik mängd färskhonung. Man tillsätter så passa mycket som får plats i kärlet. (alltså inga VOODO siffror eller fjärdelar etc).
3) Man rör ner lite i taget, sedan hällde jag ner allt. Har alltid fungerat!
4) En bra blandare och att blanda väl, det tar en stund att blanda ner ympen så att all krackelering försvinner. (man ser ofta burkar med nyanser på nätet).
5) Man låter honungen vila över natten i köket, i morgon en koll - sedan in i svala skafferiet (hösthonung) och burkning kan ske inom 1-2 dygn.
6) Skulle det skita sig så har jag en räddningsplanka - bastun. Man värmer på endast så att honungen kan röras slät.
7) Tappa på burk!
« Senast ändrad: 21 sep-10 kl 20:33 av Sten-Åke Lindell »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #683 skrivet: 21 sep-10 kl 19:30 »
Bilderna på beredningen.

Vispen

Tillsatt färskhonung

Rör till slät ymp

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #684 skrivet: 21 sep-10 kl 19:34 »
Tillsätt ympen

Rör noga till en slät fin honung, tar flera minuter!

Den färdiga honungen som där kristalliseringsprocessen skall starta.

Sedan skall den tappas och mogna på burk.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #685 skrivet: 21 sep-10 kl 19:38 »
Många använder borrmaskiner och omrörare, lite vad som finns hemma.

Se till att trä på en tratt som jag gjort (se bild X-6), det gula är en tratt.
Passar inte tratten så skär av den en bit så går den på.
Fäst med frystape!

Då undviker man eventuellt smolk från maskinen i form av koldamm eller annat som kan ta vägen ner i honungen.

En liten hyffsad faktasida:
http://www.goingebiodlare.se/honung.html

NOTERA VILKEN FIN FÄRG HONUNGEN FICK!!!!!  28 kg prima honung (med lite ljung) som skall till honungsbedömningen!
« Senast ändrad: 21 sep-10 kl 20:20 av Sten-Åke Lindell »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #686 skrivet: 21 sep-10 kl 20:43 »
Bokade idag en ministudio för att fotografera objekt själv, burkar, honung, sorthonung, promotion bilder etc.

www.kaffebrus.com

Måste ta fina bilder på den här gula härliga smörjan!!
« Senast ändrad: 21 sep-10 kl 20:51 av Sten-Åke Lindell »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #687 skrivet: 22 sep-10 kl 03:42 »
Förvandlingen (färgskillnaden).

 

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #688 skrivet: 22 sep-10 kl 13:06 »
Till dem som använder 140 kg kärl, hur anskaffar ni dem?

toredh

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #689 skrivet: 22 sep-10 kl 14:11 »
Till dem som använder 140 kg kärl, hur anskaffar ni dem?
Nordic Pack i Nykvarn, säljs om 5st med lock för ca 200:-/st. Ha det gott!


Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #691 skrivet: 22 sep-10 kl 17:27 »
Jag antar det! Jag har i alla fall beställt en pall sådana med lock.
Tack Tore, jag har snokat där tidigare men inte observerat dessa 100L hinkar. Har mest gluttat på glasburkar.

100 L * 1.4 = 140 kg.
« Senast ändrad: 22 sep-10 kl 18:25 av Sten-Åke Lindell »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #692 skrivet: 22 sep-10 kl 17:59 »
Kan meddela att den ympade honungen är fin och klarar ett dygn till i skafferiet innan jag tappar den.
Jag rör den inte under tiden, den får stå som den är.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #693 skrivet: 22 sep-10 kl 19:20 »
Puh! Har mätt pH på min honung i kväll och fick flera lika mätningar på pH 4.48
http://www.termometer.se/pH-8690-smidigt-pH-instrument.html

Mätning har skett genom tvätt i destillerat vatten, sedan kalibrering med pH 4.001 samt pH 7.001.

Temperaturen där honungen finns är 19 grader, lite för högt. Måste fixa det!


Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #694 skrivet: 22 sep-10 kl 19:53 »
Oj! 2.000 st plastskedar för provsmakning av honung!

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #695 skrivet: 22 sep-10 kl 20:13 »
I kväll slutade det med att jag valde att inte leverera till butik, de vägrade ge 35:- + moms för burkarna, de tänkta jag skulle backa till 25:- för att ta in dem i butik.

35 * (1000g/350g) = 35 * 2.857 = 100:- kg + moms (12%) dvs 39:20 sek till butik inkl moms. Jag vill ha 100:- kg + moms.

Har dessa fyra lådor kvar av naturell honung som kommer att säljas på Ängby torgs marknad snart. På jobbet tar jag 40:- burken.

Den kristalliserade andelen (ca 6 lådor) skall sparas tills man skriker efter svensk honung!

Inga stora slantar (+3.000 sek) men som representation har honungen blivit en succé!
« Senast ändrad: 22 sep-10 kl 20:16 av Sten-Åke Lindell »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #696 skrivet: 22 sep-10 kl 20:41 »
Kontrollmätning av honungsburkar med ganska bra våg.
Onoggranheten är ändå 4-5g då både burk och faktiskt lock varierar lite samt vågens tolerans.

Man ser att det inte är så lätt att tappa manuellt precis rätt i alla burkar trots bra hjälpmedel.

Tom burk med lock och etikett ca 174.6 gram.
« Senast ändrad: 22 sep-10 kl 20:43 av Sten-Åke Lindell »

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #697 skrivet: 22 sep-10 kl 20:45 »
Vet inte vad du ska ha 140 liter kärl till men om man lämnar till åter taget så finns dessa på den närmaste depå.

100kr/kg till butik man får gratulerar , du är en pionjär som man ska sträva efter att lyckas med att få upp priset !!!!  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

mvh edward  :P

"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #698 skrivet: 22 sep-10 kl 20:47 »
Kontrollmätning av honungsburkar med ganska bra våg.
Onoggranheten är ändå 4-5g då både burk och faktiskt lock varierar lite samt vågens tolerans.Man ser att det inte är så lätt att tappa manuellt precis rätt i alla burkar trots bra hjälpmedel.Tom burk med lock och etikett ca 174.6 gram.

Har du räknat bort baksidan av klister etiketen ?
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #699 skrivet: 22 sep-10 kl 21:20 »
Japp! Det är den burk på -16g som sticker ut!  Med en tappmaskin hamnar man inom +/- 5g  (även om dokumentationen säger +/- 3g).


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

406 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser