Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Valp som käkar skräp..  (läst 5264 gånger)

Kerstin Linnea

 • Inlägg: 571
Valp som käkar skräp..
« skrivet: 20 mar-09 kl 23:56 »
Jag har haft och har fortfarande problem med att min valp/unghund ska käka skräp
och på människor som lägger sig i om man står på stan och gräver ut tex fimpar ur munnen på hunden...
Det verkar vara den allmänna uppfattningen att en hund ska uppfostra sig själv och att det bara är nyttigt att äta snus , fimpar , sten , plastbitar och annat.... ::)...
Att man sen försöker förklara att det räcker med några få prillor/fimpar för att hunden ska bli förgiftad struntas det i.....Det är för mig en viktig grej att nöta in på lillkillen att träna bort det här med att suga i sig lort på stan...Speciellt med tanke på att man flera gånger lagt ut råttgift runt husen här, tänk er själva vad som kan hända...Jag har fått uppfödarens råd att träna hunden på att mat och godis kommer från matte/husses hand oh inte från marken....Finns det fler tipps på olika sätt att få bort ovanan.??
Jag kan inte gärna ha munkorg på honom...
Snälla kan jag få lite argument med att ge tantpatrullen så vore det bra ;)..
Ps, om det är luddigt formulerat så beror det bara på trötthet, ska lägga mig nu.... :-[...

Vilse

 • Gäst
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #1 skrivet: 21 mar-09 kl 00:13 »
hundar funkar ju enligt gullegull / FY metoden.

Jag håller nog med uppfödaren.

Ett skarpt Fy eller NEJ eler vilket ord som kommer snabbast ut ur munnen på dej som klart fördömande.
Att göra ordet larvigt högt lite skrikigt at starta up med,,sen räcker det med at du bara säjer ordet snabbt.

Valpen tittar på dej och du tar ut äcklet vad det nu är.


Min hund han lämnar vad han än gör när jag säjer vårat fy ord ,,jag kallar in honom och ger gullegos berömet.


Folk som kommenterar,,har haft folk som kommenterat mina hundar och ungar och uppfostran men hitills har ingen sagt nått då jag stoppat nån av kategorierna från att äta farliga saker.

Är det nån som opponerar sej så fråga om dom vet hur ofta hundar kommer in på vet akuten när dom ätit olämpliga saker som männsikor slängt och hur mycket veterinärräkningen kostar.Deepen

 • Inlägg: 77
  • Västergötland
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #2 skrivet: 22 mar-09 kl 06:57 »
Har inget konkret tips på träning mer än det lilla "nej" ordet.

Tänkte bara påminna om att inte "träna in" fel i det här problemet.

När min gamle hund får tag i något "gott" i skogen och jag säger "nej" el liknande så tänker han -"svälj fort som f-n så att inte matte hinner få ut det..."  :-\

Det är lätt hänt att hunden lär sig att matte kommer och tar det som just hittats, och att det blir en konflikt kring situationen.

Men, självklart ska inte hunden äta en massa skit ute - det är ju både farligt och äckligt!

Hej från Martina
Har några Värmlandsfår, två border collies och en bondkatt.

AnetteK

 • Inlägg: 1891
 • Tänkaren....not=)
  • Skåne
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #3 skrivet: 22 mar-09 kl 07:11 »
Försök byta skräpet mot godis. Kalla till dej hunden och ha något gott i handen som hunden gillar och byt mot skräpet. Fyande i en sådan här situation kan ge den reaktionen som Deepen skrev om.
Funkar det här så kan en bieffekt bli att hunden gärna apporterar saker till dej i tid och otid för att få godis, men det kan man leva med ;D Hellre det än bli förgiftad.
Om en svart katt korsar din väg betyder det att den är på väg någonstans.
                                                                                                                         Groucho Marx

Kerstin Linnea

 • Inlägg: 571
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #4 skrivet: 22 mar-09 kl 20:08 »
Jag har försökt att ha lite godis med mig ut att byta mot äckel  ;D, men det funkar inte då Elvis blir helt fixerad då han vet att jag har godis i fickan och kollar bara in mig så till den grad att han glömmer det här med att kissa och så.. ::)...Och folk är inte intresserade av mina förklaringar att det är giftigt med fimpar och dylikt, bara dom får gnälla och skälla... >:(...Men jag får väl nöta vidare, men han är så snabb på att "dammsuga upp" grejer.... :P

miri

 • Inlägg: 2
  • Östergötland
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #5 skrivet: 10 maj-09 kl 19:25 »
Nu har det ju gått en tid, och förhoppningsvis har din lille vän förstått att inte äta skräp! Men här kommer mitt svar ändå, ifall han inte lärt sig, eller om någon annan behöver råd om detta. :)

Jag har en liten blandiskille på 4,5 månad, som oxå gillar skräp. Fast som tur är spottar han oftast ut det och sväljer inte. Men jag rådfrågade i alla fall en hundpsykolog om detta, som sade ungefär följande:

Hundar stjäl aldrig från andra hundar (utom möjligtvis valpar, för de är ofta så ivriga och har kanske inte lärt sig än). Därför reagerar hunden oftast väldigt negativt om vi som människor kommer och börjar gräva i munnen på den när den hittat värsta skatten här på gatan! Att ta det som tillhör din hund (det var ju han som hittade detta föremål) är en fruktansvärt ful handling ur hundögon sett. Och ofta blir följden att hunden inte litar på sin ledare, försöker svälja så fort som möjligt eller drar sig undan. Som någon sade, en konflikt skapas.

Två olika metoder för att lösa detta problem:

Metod nummer ett: Ha alltid med dig någon typ av godis som är så extremt galet jättejättegott att hunden glömmer allt annat! Ge den lite av godiset, och när hunden står och smaskar nöjt plockar du bort skräpet som hunden nu spottat ut på gatan. I hundens ögon är detta inget problem, därför att föremålet är endast i dennes ägo när den har det i munnen. Ett föremål som ligger på gatan är fritt för vem som helst att ta. Och håller du i föremålet så respekterar hunden att du äger det (om du inte lärt den att det är okey att stjäla, genom att göra det själv...).

Metod nummer två är nog den säkraste i längden, och går ut på att man använder sig av en klicker. En klicker är en liten dosa med en knapp som avger ett (inte helt oväntat kanske) klick-ljud, när man trycker på den. Man lär hunden att detta klicket betyder "nu gjorde du rätt! du får supergott godis strax!". Med hjälp av klickern så fångar man hundens uppmärksamhet och belönar när den spontant handlar rätt. I detta fallet så ska man klicka just när hunden fått syn på en smaskig snus på marken. Alltså, man klickar INNAN hunden hunnit ta den i munnen. Det handlar om bråkdelen av en sekund, så det gäller att vara uppmärksam på sin hund. :) Men om man lyckas med detta, så lär sig hunden snart att "Oh! Jag har hittat skräp! Det betyder godis!!" och så springer den till matte och tigger godis i stället för att äta skräp från gatan. Det kan nog gå åt en del godis ett tag.. men hellre det än att hunden käkar upp allt den hittar, right? Jag är dock nybörjare på klicker och kan inte förklara så jätteingående hur man gör, bäst är att knata till en hundtränare eller bibloteket och lära sig. :)

Klicker är för övrigt den metod som de flesta proffs-djurtränare använder, t.ex för att lära delfiner hoppa genom ringar och sådant.

Lycka till!

Birgit

 • Inlägg: 2897
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #6 skrivet: 11 maj-09 kl 11:07 »
Problemet är väl närmast att mycket av det vi tycker är "skräp" eller "äckligt" är fullständigt naturligt för hundar att äta (menar dock inte fimpar o plastförpackningar m.m.

Men hundar har en helt annan syn på smaklighet osv än oss. Det är väl tveksamt om det ska "tränas" bort? Varför har man då hund?
Däremot tycker jag mer att man tränar hunden på att inte syssla med "annat" när man rastar den. Då respekterar den ju inte sin flockledare.

miri

 • Inlägg: 2
  • Östergötland
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #7 skrivet: 11 maj-09 kl 12:32 »
Nej.. hundar tycker ju att väldigt mycket är väldigt smaskigt. Min lilla pojkvasker älskar allt ifrån blommor till hästbajs till sten till mask till gud vet vad... :P

I mina ögon så handlar det inte om att träna bort, utan om att ge hunden ett alternativ som den föredrar. Du kan ju inte rå för att blodpudding är godare än den där giftiga blomman, till exempel..

Och sådana här "övningar" kan ju en del i att lära hunden vara uppmärksam på ledaren och inte på annat när man är ute. :)

Menia

 • Inlägg: 1
 • Hej allihopa!
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #8 skrivet: 24 maj-09 kl 10:46 »
En annan metod, som innebär samma princip som "nej" eller "fy" men som ofta ger en kraftigare reaktion, är en "pet corrector". Det är en "sprayflaska" som har ett högt tryck och därför ger ifrån sig ett kraftigt pysande ljud som är svårt att missa.
Den är bra att använda om man har en hund som lätt blir för koncentrerad på vad den håller på med och då kanske inte bryr sig om vad matte/husse säger.

Det man ska vara noga med är att man använder correctorn vid rätt tillfälle och inte skrämmer livet hur hunden genom att "spraya" alldeles vid örat eller PÅ hunden. Jag har hört många som är skeptiska till denna metod och anser att den är för hård. Men den fungerar ju precis som vilken annan form av negativ förstärkning som helst, vilket de flesta hundägare använder hela tiden, "fy" och "nej" är ju också en form av negativ förstärkning eftersom vi ofta använder en mer auktoritär ton när vi säger det. Man kan alltså överraska hunden med detta ljud, och så fort man fått dennes uppmärksamhet så gäller det att ge positiv förstärkni i form av beröm, leksak eller godis.

Det finns dock vissa situationer där correctorn, tyvärr, används felaktigt (enligt mig). Och det är vi de tillfällen då hunden uppvisar ett oönskat beteende på grund av rädsla. Till exempel på hunden morrar vid beröring. Man kan inte träna bort rädsla med negativ bestraffning!

Själv har jag en lite staffkorsning som gärna äter bajs(!) och murket trä, här får jag helt enkelt se till att hålla koll på honom om han stannar till inne i skogen, och se vad har för sig.

Hoppas det redan har löst sig för dig!
Jag är en babblig och konstig människa som går mitt sista år på djurvårdsprogrammet på Rättviksgymnasiet.

Eftersom jag går den linjen kan man alltså dra den slutsatsen att jag gillar djur, that's right! jag gillar också medeltidssaker, medeltidsdans är ett stort intresse!

 

torbjorn

 • Inlägg: 11777
  • Medelpad
SV: Valp som käkar skräp..
« Svar #9 skrivet: 24 maj-09 kl 17:38 »
Det fungerar också (ofta) utmärkt att spruta vatten på hunden med en vanlig sprutflaska (typ stänkflaska för strykning eller badrumsrengöringsflaska med sprutmunstycke).

Nåja, jag har så pass ordning på min hund nu att om hon tuggar på något olämpligt så släpper hon det oftast om jag säger loss. "Lämna den" börjar också fungera ganska bra om hon är intresserad av något men inte har plockat upp det än.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

134 gäster, 3 användare
Bibbi, nifa, per.martinsson

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser