Hej.
Spåntak är vackra, och har man en gammal byggnad, som har ett spåntak, så ska det helst få fortsätta vara ett spåntak.
Jag har personligen inte lagt spåntak, däremot har jag lagt trätak på ett av mina hus. Det har hållit i tre år, och jag har sett gamla hus från 1700-talet med trätat som också håller, så visst kan det hålla "hur länge" som helst.
Saken är dock att du verkar ha ett gammalt spåntak, UNDER ett annat tak. Så då borde man ju fråga sig VARFÖR bytte folk ut det tidigare spåntaket med ett annat tak ovanför?
Svaret på den frågan är att det troligen läckte genom det gamla spåntaket, och att man då inte tyckte att det var lönt att laga det, utan lade på ett nytt tak utapå, helt enkelt. Så troligen så läcker ditt spåntak på flera ställen.
Min bror har haft det som sådant, tex. Hans gamla spåntak hade täckts av ett tegeltak långt tillbaka. Sedan blev det dåligt efter en 50-70 år, och han fick byta ut det. Då tog han bort hela gamla tegeltaket, täckte med takboard direkt ovanpå spåntaket, lade sedan papp, och sedan läkt och nytt tegel.
Problemet med spåntak är inte att de är dåliga i sig, problemet med spåntak är att gamla spåntak, kan börja läcka både här och där.
Det spelade inte så stor roll förr i tiden, då vindarna var oinredda och huset var klent isolerat. Lite vatten kunde man märka snabbt, fixa till, och sedan torkade allt av sig själv och det var frid och fröjd.
Idag är det helt annorlunda. Man försöker inreda vindarna, och de ska därtill vara väldigt väl isolerade. Med diffusionstäta skikt för att fukten inte ska komma inifrån i isoleringen. En läcka kommer inte att märkas på lång, lång tid, om den inte är väldigt stor. Utan fukten kommer att sugas upp i isoleringen och sprida sig genom hela huset och kanske åstadkomma mögel och röta, med väldigt stora reparationer som följd.
Så att förlita sig på et spåntak samtidigt som man har ett modernt hus inuti, är kanske inte en så strålande ide.
Dessutom, angående Skansens gamla byggnader, så har jag bestämt för mig att de inte heller förlitar sig på spåntaken de lägger.
Alltså det kan se ut som spåntak och torvtak, på byggnaderna, men i verkligheten har de ett helt vattentätt skikt under spånet, som nästan inte syns alls. Jag har för mig att de använder svart Platonmatta till detta. Det är i varje fall mitt minne av vad jag såg för en massa år sedan.
Ett liknande råd finns i "Från stock till stuga" av Sven Gunnar Håkansson, från ICA bokförlag, som har ett relativt detaljerat stycke om just spåntak.
Och en fråga kan ju vara på sin plats, vad för virke ska man ha till spånet? Kvistfritt , sprickfritt kärnvirke, tätvuxen furu, gran eller asp, läser jag i den litteruatur jag har. Alltså inte ta vad du råkar ha i vedbon.
Mikael Perman.