Jag undrar hur vanligt det är med kullighet hos lantrasgetterna vs allmogegetterna?
Jag är särskilt nyfiken på om det finns kulliga jämtgetter. Finns det någon som har det?
Anledningen till att jag undrar är för att jag vill para min vita kulliga get med en (helst homozygot) kullig bock(och helst en jämtbock) så att hon får kullig killing. Jag har hört att anlaget för horn ärvs recessivt, och det verkar troligt eftersom jag vet att anlaget för horn hos får också ärvs recessivt och kulligheten är dominant, samma sak hos kor. (Dock inte fullständigt dominant, eftersom det kan förekomma andra gener som påverkar hur hornen ska se ut. För att vara helt säker på att avkomman blir kullig så bör man kanske avla på homozygota föräldrar?
Min get har en kullig pappa(som har gett flera killingar med horn) och en mamma med horn, så min get kan antingen vara homozygot eller heterozygot för kullighet. (svårt att svara på eftersom det troligtvis ärvs polygent, fler än 1 gen som medverkar)
Jag har läst att när det gäller får så kan behornade får ha anlag för den dominanta allelen kullighet, men ändå ha utvecklat horn (som dock ofta är underutvecklade och mindre, än hos de får som är homozygota för hornanlaget)
Jag upplever det som att kulliga getter är relativt ovanliga. Om anlaget är mer dominant över behorning så är ju det lite konstigt att det inte finns fler kulliga getter?
Däremot hos får (och kor) så är ju kullighet mycket vanligare jämfört med behorning, och det kanske har sin förklaring i att fler fårägare har ekonomiskt intresse i att utföra riktad avel(fåren är vanligare att ha som livsmedelsproducenter), medan getägare oftare är hobbyägare som inte sysslar med avel i så stor utsträckning?
Ge gärna era synpunkter!!
Fårgenetiklänken jag läste på:
http://www.gutefar.se/pdf-hand/Hsid%2079-82.pdf