Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur är en bra jordkällare?  (läst 1143 gånger)

Aasa

 • Inlägg: 16
  • Uppland
Hur är en bra jordkällare?
« skrivet: 02 sep-07 kl 14:50 »
Funderar inför lagring av potatis och andra rotsaker på hur en bra jordkällare egentligen ska vara. Vi har en som håller några plusgrader hela vintern, men är rysligt fuktig, det droppar från taket i ett hörn. Bör man ventilera mer? Läste någonstans att luftfuktigheten i en jordkällare ska vara mellan 90 och 100%. Ruttnar inte potatis då? Vi har även en annan källare under huset som är mycket torrare, men varm, ca 10-15 grader. Är det för varmt för rotsaker?
Mvh Åsa

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
Re:Hur är en bra jordkällare?
« Svar #1 skrivet: 02 sep-07 kl 15:13 »
Rinner det vatten så är det för blött. Källaren kan behöva (omläggning av) tak eller bättre dränering. Det kan dock gå att lagra där ändå, t.o.m. potatis.

Den andra källaren är i varmaste laget, men kan vara OK för potatis under nån månad kanske. Försök sänka temperaturen i den med lite extra isolering mot värmen och/eller lite ventilation.

 

Pirum

 • Inlägg: 733
  • -
Re:Hur är en bra jordkällare?
« Svar #2 skrivet: 03 sep-07 kl 02:57 »
Ja, en jordkällare för potatis ska vara fuktig - men inte blöt. Det kan bli en svår balansgång där. Men 90% är inget att hänga upp sig på, jag har läst att potatis gärna vill ligga kring 98% eller så.
 Förra året var vår källare för fuktig till en början, men frampå senhösten förbättrade sig läget. Vi ställde in några "torrbollen" samt hade ventilationen öppen torra dagar för att råda tillfällig bot. Sen höll sig potatisen bra fram till, tja, mars, då den ändå var slut.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

419 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser