Hejsan, en jordkällare var oftast avsedda för att kunna lagra större kvantiteter rotfrukter i än i en stuka, dvs lagringsplats för rotfrukter utomhus. Dessutom var det ofta en gemensam lagringsplats för många husåll i närheten. För att slippa gräva i en stuka i smällkalla vintern.
Äpplen bör du hålla åtskilda från övrigt livsmedel. De avger en gas som får andra livsmedel att åldras fortare tyvärr. Man la kungsbräkenblad (ormbunke) mellan äpplena för lagom luftning. Allt har skett med stor omsorg förr, vi får inte skörbjugg i Sverige längre. Skulle något misslyckas finns det frukt i affären.
Potatis och andra rotfrukter lagras också luftigt, det är viktigt att det går att plocka bort dåliga exemplar.
Pga fukten i en bra jordkällare är det inte någon bra miljö för konserver. De kommer sannolikt att bli dåliga fort, bättre med ett skafferi, helst ett gammalt i kökets nordliga hörn med god ventilation.
Jag har slängt mycket mat tyvärr, pga ideliga strömavbrott så vi vet värdet av bra jordkällare och skafferi.
Hoppas att det är en liten vägledning, men allra viktigas är städningen och att ha bra kvalitet på rotfrukter och frukt som skall lagras. Det är bättre att slänga för mycket än att få allt förstört.