Jag bodde med en man som bara använde rapsolja för tex fritösen eller stekning.
Han sa all annan olja var fel.
Vid stekning så hade han smör och rapsolja.
Jag har bara lullat vidare med rapsolja i många år.
Så läste jag ett inlägg på facebook om att rapsolja är så
iiiinte bra.
Jag är trött och orkade inte tillgodogöra mig texten. Ska läsa den i morgon igen.
Era åsikter om matolja??
Vad är OK eller inte?
Vilket är bäst i fritösen eller när man som jag mjuksteker röd lök och rivna morööter samt steker kött??
Har googlat och hittar en massa olika åsikter så ge mig några flera

"FARORNA MED RAPSOLJA Jag vill här förklara alla anledningar till varför rapsolja inte är vad du vill lägga i din kundvagn. Allt från genetisk modifiering till en överbelastning av ohälsosamma fetter.
“Rape seed” olja tillverkas av “rape seed” växten, som är medlem i senapsfamiljen
(Brassicaceae). Vad är då raps? Det var i början av 1970-talet som raps för första gången odlades upp från “rape seed” växten vid University of Manitoba i Kanada av Keith Downey och Baldur R. Stefansson. “Rape seeds” olja innehåller stora mängder erukasyra, som är känd för att orsaka hälsoproblem, så rapsväxten utvecklades från rape seed för att kunna användas för att producera en livsmedelsgodkänd rapsolja med lägre erukasyranivåer.
1998 utvecklades rapssorten med hjälp av genetisk modifiering, och det är så här majoriteten av dagens rapsolja produceras.
Rapsolja- en olja som kan skapa inflammation Rapsolja användes som smörjmedel för motorer under andra världskriget, då rapsoljetillverkarna hade överflöd på denna gröda. Sedan blev oljan förmodligen finansierad genom forskning för att få den godkänd som livsmedel. Men då var den inte en ren olja längre.
Då hade de börjat med genetisk modifiering, vilket har visat sig vara skadligt för kroppen. Rapsolja är en av de mest genetiskt modifierade livsmedel du kan hitta och kan knappast kallas för livsmedel.
Rapsoljan skapades alltså först i början av 1970-talet som en naturlig olja, men 1995 skapade Monsanto en genetiskt modifierad version av rapsolja. Från och med 2005 var 87% av den raps som odlades i USA genetiskt modifierad, och 2009 var 90% av den kanadensiska skörden genetiskt modifierad.
Monsanto köpte det och äger nu det genetiskt modifierade fröet. Varför används oljan? Rapsoljan är oerhört enkel att använda, den är motståndskraftig vid matlagning och har ingen bismak. Priset på rapsolja är relativt billigt så det är inte förvånande att det finns många användningsområden för oljan. Oljan fungerar bra som industriolja och har använts till ljus, tvål, läppstift, smörjmedel, bläck och biobränslen.
Visste du att rapsolja är ett mycket effektivt bekämpningsmedel och är huvudingrediensen i många icke-kemiska bekämpningsmedelsprodukter som sprutas på grönsaker för att döda insekter! Om det dödar insekter kan du ju fundera ut vad det gör för din hälsa.
Rapsoljan har under lång tid, på helt falska grunder, marknadsförts som ett hälsosammare alternativ. Därför har den släppts på marknaden med påståendet att det är en “mirakelolja” med lågt innehåll av mättade fetter och en källa till omega-3-fettsyror. Men i sitt nuvarande modifierade tillstånd kan den faktiskt orsaka ett stort antal hälsoproblem. Vild rapsolja innehåller stora mängder erukasyra som man vet är skadlig för kroppen, därför utvecklades rapsväxten för att kunna producera en livsmedelsgodkänd rapsolja med lägre erukasyranivåer. Det verkliga problemet med namnet
"rapsolja" är att oljan var så giftig att FDA förbjöd den som livsmedel 1956. Så när kanadensiska odlare födde upp en ny sort av raps på 1970-talet med ett lägre innehåll av den giftiga erukansyran, bestämde de sig för att de behövde ett nytt namn på oljan. Termen canola/raps kommer från "kanadensisk olja, låg syra" för att övertyga konsumenterna om att denna olja var säker att konsumeras. Det ursprungliga namnet var "rapeseed" och var ett registrerat varumärke, men termen blev så allmänt känd att varumärket så småningom övergavs och "canola/raps" blev standardbeteckning i många länder för låg-erukisk rapsolja.
Oljan är genetiskt modifierad, mycket bearbetad och innehåller transfetter, vilka är skadliga för kroppen. Oljan genomgår en hydrogenering, vilket skapar ett onaturligt enkelomättat fett - reaktivt omega-6. Livsmedelsproducenter kan använda hydrerad olja i bearbetade livsmedel, bakverk och margarin eftersom den har längre hållbarhet än vanlig olja samt ger bakverk sin konsistens.
Delvis hydrerade oljor är förknippade med risken för hjärt-kärlsjukdomar. Transfett som finns i delvis hydrogenerade fetter ökar dina LDL-kolesterolnivåer (den dåliga sorten) och sänker dina HDL-kolesterolnivåer (den goda sorten). Så när du äter transfetter ökar du din risk att utveckla hjärtsjukdomar och stroke. De är också kopplade till typ 2-diabetes. Rapsolja innehåller omega-3-fetter. Men exponeringen av höga temperaturer och syre i processen omvandlar omega-3 till transfetter. De flesta studier som görs på rapsolja (canola) kommer från USA och Kanada. Men mitt råd är ändå att vi bör vara försiktiga med att konsumera rapsoljan även här i Sverige. Oljor i det stora hela är en bearbetad produkt som gått igenom många steg från frö till färdig olja.
Rapsolja finns i otroligt många produkter och 90% av oljan är genetiskt modifierat (USA och Kanada). Dessa genetiskt modifierade livsmedel stör, enligt många studier, både njurarna och lever. Leverfunktionen minskar med 43,5% och njurfunktionen minskar med 30,8%. Njurarna och levern är helt avgörande för vår existens så att inta ett genetiskt modifierat livsmedel som rapsolja är verkligen inte något jag rekommenderar.
Många rapsoljetillverkare tillsätter även syntetiska antioxidanter till produkten på grund av bristen på oxidativ stabilitet. Rapsolja förblir oerhört instabil under hög värme, vilket skapar oxidation och frigör fria radikaler i kroppen. Fria radikaler i kroppen orsakar alla typer av problem som t ex inflammation och för tidigt åldrande. Det finns forskning som visar att rapsolja minskar nivåerna av E-vitamin i kroppen, vilket göder tillväxten av fria radikaler. En studie som gjorts på möss visade att efter 12 månader på 2 msk rapsolja dagligen hade de en ökad bildning av amyloidplack i hjärnan. Skadan åtföljdes av en signifikant minskning av antalet kontakter mellan neuroner, vilket tyder på omfattande synapsskada. Synapser, de områden där neuroner kommer i kontakt med varandra, spelar en central roll i minnesbildning och återhämtning. Forskarna i studien skrev också att "Det finns en chans att konsumtionen av rapsolja också kan påverka uppkomsten och förloppet av andra neurodegenerativa sjukdomar eller andra former av demens." Rapsolja finns i otroligt många bearbetade produkter, allt från växtbaserad mjölk till frysta kanelbullar. För att läka kroppen rekommenderar jag starkt att utesluta allt som innehåller denna olja. /Tina Vanderpuije
https://www.olioli.se/om-olivolja.html Beteckningar: Extra Jungfruolja (Extra Virgin olivolja) Den mest högklassiga oljan. Beteckningen ”extra” framför jungfru garanterar att de fria fettsyrorna i jungfruoljan inte överstiger 0,8% (gram per 100g). Smak, arom och färg måste vara perfekta. Endast cirka 10% av all olivolja som produceras är Extra Jungfruolja. Jungfruolja Olja med denna beteckning är obehandlad men tillåts ha en syrahalt på upp till 2% (2g per 100g). Smak, arom och färg måste fortfarande vara perfekta. Olivolja Denna beteckning är en blandning mellan raffinerad olivolja och jungfruolja. Halten fria fettsyror får vara högst 1,5% (1,5g per 100g). Raffinerad olivolja har varken smak eller lukt så en liten mängd jungfruolja tillsätts för att ge oljan en arom som liknar olivolja av bättre kvalitet. -Raffinerad olivolja Den raffinerade oljan utvinns sedan huvudparten av olivoljan tagits om hand efter pressningen eller centrifugeringen. Man hettar upp oljan och tillsätter kemikalier för att pressa ut det sista ur resterna. Halten fria fettsyror får vara högst 0,5% (0,5 g per 100g). Till matlagning smaksätts den med jungfruolja men får på flaska och etikett inte kallas olivolja. Den här oljan är en helt annan produkt än Extra Jungfruolja och saknar helt genuin karaktär och nyttiga ämnen."