Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Färskpressad och frys.  (läst 483 gånger)

RM

  • Inlägg: 68
    • Västmanland
Färskpressad och frys.
« skrivet: 22 mar-20 kl 17:28 »
Halloj.

Konstig värld vi lever i just nu.
Kan man färskpressad frukt och frysa?

Tips för att behålla smak och färg?
Citron? Socker? Natriumbensonat?

Hur gör ni?

bakben

  • Inlägg: 54
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #1 skrivet: 22 mar-20 kl 18:21 »
Kan man färskpressad frukt och frysa?
Tips för att behålla smak och färg?
Citron? Socker? Natriumbensonat?

Jag har frusit färskpressad äppeljuice. Om det inte gör något att juicen oxiderar och blir brun så behöver man inte tillsätta något, annars behövs något antioxidationsmedel t.ex. citronjuice tillsättas.

Det är bra att frysa i plastflaskor som är lite elastiska och inte fylla hela flaskan eftersom juicen expanderar när den fryser.
"Trying is the first step towards failure." - H. Simpson

Tångräkan

  • Inlägg: 798
    • Åland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #2 skrivet: 22 mar-20 kl 18:28 »
Varför vill du göra det? Du tappar troligen en massa av nyttigheterna på vägen.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

RM

  • Inlägg: 68
    • Västmanland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #3 skrivet: 22 mar-20 kl 19:19 »
För att ha om det inte går att få tag på frukt och grönt...

Tångräkan

  • Inlägg: 798
    • Åland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #4 skrivet: 23 mar-20 kl 10:21 »
Jag skulle nog hellre frysa in hela frukter och grönsaker eller köpa färdigfrysta ekologiska sådana. Men det är jag det.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

karsan

  • Inlägg: 1743
    • Södermanland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #5 skrivet: 23 mar-20 kl 12:36 »
juice tar förstås mindre plats i frysen än hela frukter.  Äpplen kan man förresten torka . Tunna skivor, 50-70 grader i ugn med luckan öppen, ett dygn eller så.  Ska man tänka katastrofsituationer bör man nog inte förlita sig på frysen.

Tångräkan

  • Inlägg: 798
    • Åland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #6 skrivet: 23 mar-20 kl 13:34 »
juice tar förstås mindre plats i frysen än hela frukter.  Äpplen kan man förresten torka . Tunna skivor, 50-70 grader i ugn med luckan öppen, ett dygn eller så.  Ska man tänka katastrofsituationer bör man nog inte förlita sig på frysen.

Håller med! Och det viktigaste i frukter och grönt finns inte i juicen utan i skal och kärnor. Man kan torka det mesta och åtminstone nypon lär innehålla mera C-vitamin som torkade än som färska så det känns "ologiskt" att pressa och frysa in. Då klarar man sig även under "katastrofer" som innebär långa strömavbrott som Alfrida. Många frukter och grönsaker har ju dessutom väldigt lång hållbarhet som färska.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

javill

  • Inlägg: 9644
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #7 skrivet: 01 apr-20 kl 10:49 »
Äpplejuice (must) borde vara lättare att hälla på flaska direkt och konservera så slipper man ta omvägen om frysen.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

malarmaster

  • Inlägg: 4067
    • Småland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #8 skrivet: 01 apr-20 kl 11:22 »
För att ha om det inte går att få tag på frukt och grönt...
varför skulle det inte gå att få tag på frukt o grönt?

torbjorn

  • Inlägg: 11540
    • Medelpad
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #9 skrivet: 01 apr-20 kl 12:11 »
Om det skulle bli så dåliga tider är det väl knappast troligt att man kan hålla en frys igång heller.

Om de varor man fryser in har tillräckligt hög sockerhalt så är det ingen risk för frostsprängning och man kan alltså utan vidare använda vanliga glasburkar.  Äppelmos och olika sorters sylt frostspränger t ex inte.
Mos och annat i någorlunda fast form kan man med fördel frysa in i gamla mjölkkartonger som man tejpar igen.

 

ManPåGården

  • Inlägg: 76
  • Har frys och källare full efter sommar och höst.
    • Småland
SV: Färskpressad och frys.
« Svar #10 skrivet: 01 apr-20 kl 20:54 »
Jag mustar de år det är mycket överskott, lever nu på överskottet då förra året inte bra här. Pastöriserade och hällde på varm flaska, håller mer än året vad jag vet nu.
Sen är det delade åsikter om näringsinnehåll efter kort uppvärmning till 75-80˚C. Jag har inte hittat bra referenser vad som händer. Livsmedelsverket påpekar att upprepade och längre uppvärmningar påverkar näringsämne. Andra påverkan är ljus och syre, som ska undvikas. Jag borde fått skörbjugg för länge sen om det inte finns kvar c vitamin efter uppvärmning.
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser