Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  För bred kanal?  (läst 901 gånger)

Kreacon

 • Inlägg: 557
  • Övriga världen
För bred kanal?
« skrivet: 23 okt-19 kl 21:31 »
Hej!
Sotaren sa för några månader sen att en kanal i min murstock var för stor. Den är typ 50x20 cm och har använts till nån form av ugn eller nåt i källaren av huset. Huset är flyttat hit 1812.

Är det sant som han säger? Vilka blir konsekvenserna?
Jag eldade ett tidningsblad i kanalen och det åkte rakt upp genom hela murstocken, så drag är det.

torbjorn

 • Inlägg: 12232
  • Medelpad
SV: För bred kanal?
« Svar #1 skrivet: 24 okt-19 kl 11:05 »
Främsta konsekvensen är väl att det blir onödigt besvärligt för sotaren eftersom kanalen är för grov för de redskap han vanligtvis har med sig för att sota hos privatpersoner.

En annan konsekvens är att om man eldar i en apparat där det inte går att reglera tilluften (t ex en öppenspis eller gammal dålig vedspis), så gör den grova kanalen med onödigt bra drag att det följer med en massa kalluft med rökgaserna och man eldar för kråkorna.  Har man däremot en eldstad med bra regleringsmöjligheter (modern vedpanna, vedspis från 1940-talet eller senare i fullgott skick etc), så spelar det ingen roll ur den synpunkten.

En tredje konsekvens är att om skorstensstocken någon gång är helt kall och genomblöt då man börjar elda, så att röken inte vill dra ut, så tar det onödigt lång tid med inrykning mm innan det blir ordning på draget om rökgången är för grov.

Om den där grova rökgången inte används till någonting nuförtiden eller om den används till andra ändamål (t ex som ventilationskanal eller som schakt för rör eller elledningar) så spelar det naturligtvis inte heller någon roll att den är onödigt grov.

Kreacon

 • Inlägg: 557
  • Övriga världen
SV: För bred kanal?
« Svar #2 skrivet: 24 okt-19 kl 13:03 »
Tack för utförligt svar!
Inga frågor på det.

Skröpeltorparn

 • Inlägg: 92
  • Uppland
SV: För bred kanal?
« Svar #3 skrivet: 25 okt-19 kl 14:27 »
Hej
Ytterligare ett problem med att elda i onödigt grov kanal, egentligen en följd av att det tar för lång tid, om alls, den blir varm nog är att risken för tjäravsättning (vedeldning) eller syrautfall (olja) ökar pga omblandning och för låg rökgastemperatur i skorstenen.
Det var åtminstone vad min sotare sa när han övertygade mig om att bygga om skorstenen från en jättepipa till 5 separata pipor, en per eldstad och separat för köksventilationen. (Ja det fanns andra problem med det upplägget också.).

torbjorn

 • Inlägg: 12232
  • Medelpad
SV: För bred kanal?
« Svar #4 skrivet: 25 okt-19 kl 22:25 »
Den sotaren måste leva kvar i 1970-talet. Syrautfall vid oljeeldning är inget problem numera när eldningsoljan är praktiskt taget fri från svavel. En parallell till detta är ju att bilars avgassystem håller många gånger längre nu när det inte finns svavel i bensin eller diesel.

När man eldar med ved, får man ändå alltid räkna med att tjära kommer att fällas ut i skorstenen, om den apparat man eldar i är sådan att det följer med tjära i rökgaserna. Det förekommer praktiskt taget aldrig att en murad skorsten blir tillräckligt varm hela vägen upp för att det inte ska bli tjärutfällning. Det är skorstensväggarnas temperatur, inte rökgastemperaturen, som avgör den saken. Möjligen skulle det kunna inträffa efter flera dygn med kontinuerlig hård eldning dygnet runt, men aldrig om man eldar brasor ett par gånger om dan och låter skorstenen kallna däremellan.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 5 användare
javill, Fikaoscar, Ett svart får, Alexn72, Lennart MÃ¥rs

* Forum

* Om tidningen Åter- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser