Hej!
Jag hade planer om att göra egen morotsmarmelad, med lite apelsin, syltsocker, citron och chili, kanske ingefära.
Men så har jag nu läst det om Botulism och blir ju självklart fundersam. Jag har glasburkar med vanliga skruvlock.
Marmeladen kokas upp, och ska ned i glas som jag har haft i ugnen. Och sedan snabbinkokning. Är det tillräckligt för att jag ska vara relativt safe?
Jag tolkar det som att man är safe om man har PH under 4.6. Men jag är rädd att jag befinner mig i det området med tanke på att morötterna har högt värde och ska kokas i vatten.
Måste jag ha dessa i kylskåpet sen? Eller kan jag förvara de i källaren med ca 12 grader.
Google har en hel del träffar gällande "carrot juice botulism outbreak"
Samtidigt kan man nästan tolka det som att sockret ska hjälpa, men det ökar ju ph-värdet.
Hur gör man på komseriella fabriker när man använder de enklare skruvlocken? Tryckkockar man de?
http://handbok.alternativ.nu/Mat/Gr%C3%B6nsaker/Bevara/Inkokning#Snabbinkokning