Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur dödar man ett träd?  (läst 3603 gånger)

 • Gäst
Hur dödar man ett träd?
« skrivet: 09 sep-18 kl 17:48 »
En del träd är väldigt livskraftiga. En gång tog jag en liten Lönn Vid Ekedalen i Tidaholm. Möjligtvis var det en Sykomore Lönn?  Eller vad den nu hette. Trädet blev alldeles för stort så jag använde snörsåg en bra bit upp på trädet ock tog av halva på så sätt. Det var ett drygt arbete.

Sen tog jag motorsågen där nere. Trädet kunde ramlat på andra buskar ock träd så jag tog det i 2 delar.

Nu kommer det massor av stammar runt stubben. Man är självförsörjande av raka blomsterpinnar till trädgården.


Men helst skulle jag vilja ta livet av stubben. Jag har kollat en film: How to kill a tree. Där hugger en gubbe med en liten yxa ett hack i trädstammar ock sprayar in herbicide. Jag tror det är samma medel som i Round Up ock liknande ogräsmedel.

Men det giftet kanske inte är så kul att ha i trädgården. Finns det något annat sätt? För resten så verkar det konstigt att ganska kraftiga träd dör av ett spraytryck gift?


Eco plugg finns med när jag tänker efter. Hm, kanske borde prova det?


De där hemska träden dyker upp över allt i trädgården. De är fina men slänger i från sig massor av frön. Jag har ringbarkat en del små Lönnar men de lever vidare ändå. Väldigt seglivade.  Tyvärr har jag sett dem hos grannar med. De har väl ingen aning om att träden växer fort ock fröar mycket. Men jag har ingen lust att säga att de kommer från mitt träd jag hade en gång.


För övrigt blåser det in alla möjliga frön här från parken en bit bort. Man hittar många sorters träd. Men jag kan ju inte ha dem alla.


De ympade körbärsträden är hemska med. Man når inte de stora fina bären. Träden blir höga. Har kapat ett, ska nog kapa ett till. Det kommer massor av nya körsbärsträd.  Runt om det höga körsbärsträdet. Men jag snor om dem i en cirkelform så de ingen höjd får. Ja medans de är små. Jag vill inte ha mer höga träd som skymmer solen.


Almar ock Askar kapar jag på någon meters höjd för då får jag mer ved av dem än om jag kapar dem vid marken. Man hamlar dem kan man nog säga. De träden är okey.


Men som sagt den där Lönnen var ett besvärligt träd med alla fröna ock alla stammar som skjuter upp. Hade det varit ett bättre träd kunde man gjort en lövsal. Det är lite intressant. Sitta uppe i ett träd som har ett golv+staket runtom. Sitta där ock fika. Det vore ett kul projekt.

Ett svart får

 • Inlägg: 8931
  • Bohuslän
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #1 skrivet: 09 sep-18 kl 17:58 »
Det är antagligen tysklönn du pratar om. Hugg av rötterna också så dör den, eller kapa skotten och lägg en tidning över stubben och några spadar jord så den ligger kvar.

Trivs du verkligen med att bo bland alla dessa stympade träd? Känns det inte lite som att bo på ett krigslasarett där alla saknar armar eller ben eller andra kroppsdelar?

 • Gäst
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #2 skrivet: 09 sep-18 kl 22:01 »
Ha ha, komiskt. Alla tar väl bort träd som växer på fel ställen. Innan de blir jättehöga. Det är bara några som stör mig. Lönnen ock alla små lönnar. Sen en Alm åt grannen som börjar bli för hög. Sen ska Torra körsbärsträd ses över. Jag har över 50 st. Jag får flytta små Ostheimer eller om de heter Moreller. En massa Fläder ska kapas. Det är inget problem med dem , de är tåliga. Krikonen kapade jag i Häckhöjd, de ger ändå inga frukter. Några Bokar har jag faktiskt kapat. Vill inte ha dem mega-höga så nära huset. Sen har jag kapat Lindar. Men de kapas ju ofta.Folk har dem som häck ock i bersåer. De finns ju runt Lidköpingsstorget klippta ock kapade i 4-kantig form.
Jag kapade ett päronträd med..det borde jag satt åt öster. Inte åt söder. Hasselbusken har jag klippt rejält den ville spreta ut i vägen.. Ekorren fick ta alla nötter. Osv.

Det kommer hundratals träd här överallt. Många räddar jag ock sätter utåt runtom min stora tomt. Jag är nog en av dem som har mest träd häromkring. Det gäller olika buskar med. Det ser ut som en djungel säger en del.

Jag vill ha kryddträdgården solig ock fin. Så där är jag lite konsekvent ock håller undan träd som vill upp.

Ofta tänker jag att jag måste återerövra min trädgård, ha den lite mer öppen så som det var innan jag gick loss med ha föröka med sticklingar osv. Det är en kamp faktiskt  med denna djungelträdgård. Just nu vill jag öppna upp åt landsvägen. Folk tutar men jag ser inte vilka bilar som åker förbi. Osv.

Jag gillar woodland-stuket. Vissa grannar här har bara en gräsmatta att sköta ock sen någon prydnadsbuske här ock var. De travar fram å tillbaka med sina gräsklippare för att klippa allt gräs. Mest stör jag mig på ena grannen han har på sig hörselskydd ock kör åkklipparen på vrålvarv. Gärna tidigt då det är helg. Sen gillar jag inte öppna trädgårdar med full insyn. Jag vill inte vara nåt underhållningsobjekt de kan sitta på balkongen ock glo på medans de äter sin grill-mat.

 Just nu täpper jag till med buskar ock träd åt ett håll. Det är ett jäkla smällande i bildörrar däråt. Man tror ju det kommer någon. Men det är bara de nya grannarna som är rastlösa ock åker av ock an.. Jag vill varken se dem eller allt skräp de har på tomten. Det kommer knepiga träd/buskar i påsjorden jag köpt. Jag vet inte om det kommit flygande eller om det var i jordsäckarna från början. Ser ut som någon salix-sort. Andra småträd har flikiga blad som är rätt mörka. De sätter jag mot grannarna. konstigt nog har jag inte en enda Björk på tomten. De har aldrig kommit in som frö.
Annars upptäcker man nya saker hela tiden. Det är lite roligt.

« Senast ändrad: 10 sep-18 kl 17:25 av Fixasjälvkille »

torbjorn

 • Inlägg: 11942
  • Medelpad
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #3 skrivet: 09 sep-18 kl 23:48 »
Om du vill minska risken för rotskott när du har fällt ett lövträd, så fäll trädet vid en årstid då det har så lite energi som möjligt lagrad i rotsystemet. Lämpligen i samband med lövsprickningen eller då saven i stort sett har stigit färdigt.
Ur denna synpunkt är det absolut sämst att fälla trädet höst- eller vintertid.

Ett annat sätt som fungerar på många träslag är att ringbarka det några år innan man fäller det. Men det gäller att vara noga med ringbarkningen så det inte finns någon liten remsa kvar. Och, som sagt, vänta tills trädet har sett heldött ut minst en sommar innan fällningen.

Petra Källden

 • Inlägg: 319
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #4 skrivet: 10 sep-18 kl 09:21 »
Pappa o jag fick bukt med det genom att borra hål i stubben o pula ner jäst. Jag har nog aldrig varit med om stubbar som återgått till naturen så fort. De va nog 60-70cm i diameter o inom fem år va det inte tillstymmelse till stubbar i gräsmattan ens.

Postat med Alternativ.nu´s app


Alexn72

 • Inlägg: 1325
  • Skåne
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #5 skrivet: 10 sep-18 kl 10:56 »
Har du nån stor behållare som kan sättas över stubbe och rotskott så går det åt mer energi för. Roten att bilda skott. Om de sen men jämna mellanrum klipps av så får roten ingen  ny energi att leva av.

bo_i_dala

 • Inlägg: 1042
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #6 skrivet: 27 maj-19 kl 14:24 »
Hej!

Ecoplug innehåller Roundup- lr den verksamma beståndsdelen iaf.

Ringbarkning av stammen är bra men tar tid för då svälter roten långsamt ihjäl. Tar flera år.
Om man kapar ett träd som kan skjuta rotskott så kommer det MÅNGA rotskott- överallt.

Tyvärr är den snabba fixen Roundup lr liknande.

MVH

torpjens

 • Inlägg: 2281
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #7 skrivet: 27 maj-19 kl 20:51 »
Inga garantier, bara hörsägen, enligt denna sägen ska trädet dö om man slår in ett par kopparspikar i det.


Själv håller jag på med ett experiment på några stora aspar, har ringbarkat dem hårdhänt med motorsåg en bit in i veden och ca 20 cm bred ring. Gjorde det förra sommaren, lite tidigt att säga något bestämt än men jag har inte sett några löv i år. Blir det inga löv i år tänkte jag fälla dem nästa försommar.


Har också många aspar jag tagit ned med röjsågen utan att göra något annat än att kapa dem, gjordes förra sommaren, nu går jag med röjsågen och tar bort kvastar på varenda stubbe. Pust...
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Znibban

 • Inlägg: 1299
  • Skåne
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #8 skrivet: 28 maj-19 kl 09:07 »
Eller också får du skaffa bin, jag har en lista med "Biväxter för miljö och prydnad"  och där finns den med.
(Själv har jag problem med Fläder, det dyker upp överallt)

Kapten Rödskägg

 • Inlägg: 4
  • Dalsland
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #9 skrivet: 28 maj-19 kl 18:13 »
Slå i en kopparspik i roten, funkar fint på gran o fur

 

bo_i_dala

 • Inlägg: 1042
SV: Hur dödar man ett träd?
« Svar #10 skrivet: 03 jul-19 kl 23:12 »
Hej!
Aspar som man kapar med meterhög stubbe skjuter få skott!!
Kopparspik går inte särskilt fort.....

MVH/ Bo


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

224 gäster, 2 användare
Rolle 007, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser