Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blodört  (läst 7268 gånger)

sue

  • Gäst
Blodört
« skrivet: 10 jan-06 kl 11:36 »
Har hört att blodört är bra mot hudåkommor, som bölder,vårtor mm,nån som vet?
Den lär iövrigt vara giftig.
Nån som vet hur man hittar den,om den är odlingsbar mm.
mvh Sue

Monica

  • Inlägg: 543
Re:Blodört
« Svar #1 skrivet: 17 jan-06 kl 22:15 »
Varför inte använda maskrosor istället? Ganska lättillgänglig  ;D Får du något över kan du ju alltid göra lite vin också  ;D :-[

Holt

  • Inlägg: 40
    • Uppland
Re:Blodört
« Svar #2 skrivet: 21 jan-06 kl 11:09 »
Blodört är en växt från östra Nordamerika, med det latinska namnet Sanguinaria canadensis och som heter bloodroot på engelska. (Inte att förväxla med den svenska växten blodrot) Blodört tillhör växtfamiljen Papaveraceae eller vallmoväxter på svenska men skiljer sig i utseende från de svenska vallmoväxterna. Den bör klara de flesta svenska klimat och trivs med mycket ljus på våren men skugga på sommaren och växer naturligt som skuggväxt under lövbärande träd och buskar. Blommar på våren med kortlivade, vita blommor.

Blodörtens rot användes av amerikanska indianer mot astma, reumatism, feber etc och saften mot vårtor och som en motsvarighet till hennafärgning på händerna, då den missfärgar huden. Vi har en släkting med samma rykte och egenskap: skelört. Medan blodörten har röd-orange saft, har skelörten gul men som mörknar vid kontakt med syre och blir mörkorange om man får den på huden. Vallmoväxters saft är giftig genom att bland annat innehålla s.k. alkaloider (organiska kväveföreningar s.s. morfin, koffein, nikotin och stryknin), vilka ofta används inom medicinen. Även skelörtens saft anses ta bort vårtor. Man bör däremot experimentera med försiktighet då den kan ge allergiska reaktioner. Blodörtens mest använda alkaloid, sanguinarine, har antibakteriella egenskaper och används i bl.a. tandkräm för att motverka plackbildning.
"Det är varje människas förbannade plikt att bli ett original" (Albert Engström)

 

jogra

  • Inlägg: 2
    • Blekinge
SV: Blodört
« Svar #3 skrivet: 04 jun-18 kl 21:24 »
Någon som vet var man kan köpa blodört salva?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

503 gäster, 12 användare (1 dolda)
Prillis, Malin Olsson, anders flix, beekeepern, ärt, Rustica1962, Nymkatten, Be, LindaK, steffe56, Zzyxz

* Forum

* Om tidningen Åter- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser