Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Växthustunnel Biltema-presenning  (läst 11181 gånger)

Grendela

  • Inlägg: 261
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Växthustunnel Biltema-presenning
« Svar #20 skrivet: 22 mar-18 kl 19:56 »
Hej!

Biltemas åldersbeständiga byggfolie är tillverkad av miljövänlig polyeten. Enligt Naturskyddsföreningen är polyeten en ofarlig plast som inte uppfyller deras kriterier för farliga kemikalier. Polyeten används bl a som odlingsdukar för trädgård och jordbruk, beläggning i mjölkpaket, plastkassar och förvaringskärl för livsmedel. Däremot finns studier att plasten inte är lämplig förvaring av varma livsmedel, då kan den släppa ifrån sig oönskade ämnen. Biltemas byggfolie är CE-märkt (uppfyller EU:s krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd). Beteckningen är 04-PE-LD för den som vill titta mer på det.
Som jag förstått det så är polyeten ett ganska vanligt material för växthusplast.

Länk här: https://www.naturskyddsforeningen.se/info-om-plast

ByggMax byggfolie är alkalier-stabiliserad, så den bör man kanske inte använda.

Det finns ju väldigt många olika sorters plast, och byggfolie kan vara tillverkade på lite olika sätt.
Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 11294
    • Östergötland
SV: Växthustunnel Biltema-presenning
« Svar #21 skrivet: 22 mar-18 kl 23:39 »
Jo, att den åldersbeständiga byggfolien till största del består av polyeten är rätt, och polyeten är en av de bra plasterna (om man inte gör plastpåsar av den och kastar i havet). Det som Byggmax lite kryptiskt varnar för är att den är alkalistabiliserad, men det har jag inte hittat vad det är för en metod än (har inte haft så mycket tid heller). UV-stabilisering med nickelföreningar som fasas ut och ersätts av organiska föreningar utan tungmetaller är det som oftast är intressant, men det här undrar jag vad det är.

Det finns mycket konstiga plastfobiker som skriver på nätet så man får vara källkritisk och sovra. Det kan lätt bli som när några skojade till det och gjorde en namninsamling för att hindra industrin från att använda den farliga kemikalien H2O i sina processer, folk skrev under för fullt.

Skulle inte bli förvånad om i stort sett all åldringsbeständig byggfolie i Sverige tillverkas av samma tillverkare, eller åtminstone på samma sätt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

237 gäster, 4 användare (1 dolda)
von tratt, Lennart MÃ¥rs, Banelinjen

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser