Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Halland 2 hektar bebodd skogsträdgård söker luffare och annat fölk.  (läst 4834 gånger)

kimo

  • Inlägg: 12
Halland 2 hektar bebodd skogsträdgård söker luffare och annat fölk.
« skrivet: 24 jan-17 kl 16:03 »
Okej, detta är inte ännu en skogsträdgård, men det är dit vi är på väg, jag och min mark. Och nu letar jag folk som vill vara med på färden. En liten bit, eller en lång, eller för livet.
Annonsen är lång, men försök härda ut hela vägen, okej, jag tror det är värt det!
Nu börjar det:

Jag har kommit över mitt forever-home, platsen jag letat efter i flera år. Här tänker jag anlägga skogsträdgård, och även få in annan verksamhet, succesivt. (Annan verksamhet: t.ex boplatser, ceremonier, grönsaksodling, medicinalväxter, kurser) Ska själv flytta dit om ett par år eller så. Jag bor i en vagn väldigt nära, promenadavstånd alltså, så det är inte bråttom. Tänkte fixa med marken i godan ro så kan jag bara dra dit vagnen när det känns läge.
Marken är på 2 hektar och utgörs till 2/3 av hygge, men omkring finns fina skogar. Och visst, hygge låter vidrigt, men platsens själ är oskadd och där finns en del lövträd kvar så det är inte ett worst-case-scenario-kalhygge. Platsen är kuperad, med stora höjdskillnader, men också med plana områden. Där finns rejäla söderlägesklippor (både på höjden och längden), en bäckravin, bitvis djup jord, gott om vatten. Solen belyser marken från morgon till kväll. För den som, likt mig, gillar roliga mikroklimat och vill leva i samskapan med ett landskap är platsen fantastisk.
Men den är alltså väldigt rå. Det finns ”ingenting” här, förutom en massa potential. Inga byggnader, helt obearbetad, ytligt sur, jord full med stubbar och ris. Det finns att göra.
Jag har under höstterminen gått Skattungbyns/Stjärnsunds PDC (PermakulturDesignCertifiering), och det finns en permakulturell design och en processplan för  platsen. Troligen kommer jag gå vidare och diplomera mig, med den här platsen som diplomeringsarbete, så att vistas här kommer vara ett bra tillfälle för någon som är intresserad av permakultur att ta del av ett stort projekt från scratch.

Den långsiktiga planen är i korthet: skogsträdgård med omkring 3-4 boplatser, gemensamma lokaler som utekök, verkstad, växthus, tvätt/badstuga, jordkällare. Kurs-och ceremoniverksamheter. Höns, bin, anuella odlingar. Platsen är och skall förbli off-grid.
Kortsiktigt är planen att försöka få hit mycket folk på genomströmning med början i vår/sommar, och som hjälper till med det som behöver göras. Samt nätverkar. Gärna några som bosätter sig tillfälligt över säsongen i provisoriska bostäder (tipis, tält, vindskydd, husbil). Andra som hänger nån/några veckor, ytterligare andra som kommer på nån arbetsdag eller så. Skulle tycka om att samtidigt som jag får hjälp, kunna erbjuda en plats och situation för folk att träffas och lära sig av och med varandra, livet och marken (och lära mig en massa!). I det längre loppet hoppas jag förstås att en del av dessa ska vara sådana som stannar, men jag letar alltså inte primärt "livskamrater", utan alla som är sugna på att en kortare eller längre tid engagera sig i den här platsen. Eller bara hänga här.

Så: Vem är du?
Du är nog lite vemsomhelst. Som sagt, i detta skede letar jag inte främst långsiktiga stayers, även om jag skulle bli verkligt glad om en sådan råkade visa sig. Utan jag söker dig nyfikna, kunniga, okunniga, händiga, grubblande, lekfulla, fjantiga, allvarliga andliga, praktiska person i början av livet eller mitt i eller i slutet. Du kommer för att lära, både lära andra av ditt, och lära ditt av andra. Jag vill förstås väldigt gärna ha kontakt med folk med stabila kompetenser inom t.ex timring, kallmurning och annat som jag själv är okunnig om, men jag tror alla har något att erbjuda. Från alla efter förmåga.

Vad finns rent konkret att göra då? Och vad kan jag och platsen erbjuda?
Lite exempel på sysslor som är aktuella: ved, lieslåtter, bygga jord, gräva damm, anlägga lastplats, bygga enkla skjul för redskap och ved, anlägga svampodling. Et.c...
Du är välkommen att äga/faddra ett projekt själv om du har något särskilt intresseområde. Behöver du någonstans att öva dina cob-byggar-skills, experimentera med biokol, testodla känsliga växter, eller vad annars du kan komma på, som du inte själv har plats till hemma, så kan du göra det här. Så länge det går i linje med planen för marken förstås.
Jag kan inte ha wwoofare eller så. Marken är för rå, jag har inga odlingar igång så ingen mat och inget husrum att erbjuda. Bostad får du fixa själv som sagt (men jag hjälper gärna till), och om du vill får du gärna bli fadder åt en bit mark över säsongen för att odla på. Jag har själv bott off-grid i snart ett decennium, så förhoppningsvis finns en del praktisk erfarenhet där som jag gärna delar med mig av, liksom jag gärna delar med mig av andra kunskaper jag har. Liksom jag gärna lär mig av dina.

Platsen ligger 3 mil sydost om Göteborg. Närmsta stad är Kungsbacka, typ en halvmil bort. Förvaltningsformen är livstids arrende med möjlighet att köpa loss om behov skulle uppkomma. Mycket goda relationer till markägaren.

Jag ska göra mitt bästa för att hålla lite koll på den här tråden (om den nu blir en tråd vill säga...). Men jag är rätt dålig på att sitta framför skärmar. Och när jag gör det är det nästan alltid via mobilen. Så om du vill vara säker på att nå mig med en fråga eller intresseförklaring och vill ha snabbt svar, skicka mail eller ring!
Hoppas detta kittlat din nyfikenhet och att du låter dig sporras till att höra av dig! :)

Mvh Kimo
Mail: kimokjernmoen@gmail.com
Tel 0737 085501

kimo

  • Inlägg: 12
Hejsan igen!

Nu är datum satt för den första Officiella Arbetsdagen på nybygget! :)

Det går av stapeln på självaste vårdagjämningen, alltså den 20 mars. Inte bestämt ännu exakt vad som ska uträttas, men nåt finns alltid att göra. Kanske eldar vi ris? Kontaktuppgifter finns i första inlägget.
Välkomna då den som vill!

Hälsningar Kimo
« Senast ändrad: 27 jan-17 kl 13:05 av kimo »

kimo

  • Inlägg: 12
Jag har gjort en facebooksida för den som blir nyfiken och vill hänga med lite i vad som händer! Sök på Lönnlyckan Permakultur så hittar du den.

kimo

  • Inlägg: 12
Nu på lördag den 17/6 är det arbetsdag igen!
Det blir lieslåtter, risdragning och shyffling av jord. En mängd fina marktäckare som ska hjälpas i sin etablering. Så det blir lite konkret skogsträdgårdsanläggande (av örtnivån) denna gången!
Kontakt: 0739379823
lonnlyckan@outlook.com
Facebook: lönnlyckan permakultur

Bluegoat

  • Inlägg: 6
    • Halland
Hej Kimo!
Det här låter mycket intressant. Jag funderar på att köpa ett litet hobbithus! Skickar mail

Maria


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

kimo

  • Inlägg: 12
Hej igen!
Jag försökte redigera första inlägget men lyckades inte, så här kommer lite kontaktinfo:
Lönnlyckan har fått sin egen mail och tel.nr för att förenkla, samla alla relaterade kontakter på en plats. Så om du vill kontakta oss, gör det via
lonnlyckan@outlook.com
eller
0739379823
Väl mött!

 

kimo

  • Inlägg: 12
OBS! Mailadressen i ovanstående inlägg funkar inte. Jag gjorde ett försök att vara google-fri, det sket sig. Tyvärr funkar ju gmail bäst, iaf på smartphone. Så den mail som gäller vid kontakt är:
lonnlyckan@gmail.com


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser