Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Börja med ved  (läst 12213 gånger)

teufel

  • Inlägg: 406
Börja med ved
« skrivet: 11 feb-16 kl 15:33 »
Hej!

Eldar med pellets i dagsläget, men har en del träd som behöver fällas vilket ju genererar en hel del ved.
Dessutom ska vi börja röja småträd i en hage för att förbättra betet.
Har ingen ackumulatortank i dagsläget - pannans värme går direkt ut till elementen.
Om man skulle skaffa det, hurpass väl kan man anta att ett gammalt hus från 1830-talet håller för en tung ackumulatortank?
Har ingen källare så pannan står i ett mycket litet pannrum. En ackumulatortank får tyvärr ställas på vinden i så fall, men hur vet man om bjälklaget håller?

Jag får hjälp med fällningen och uppkapningen, men för att inte min hjälp ska behöva stå och kapa upp i 30cm-längder (vilket är vad pannan fixar), så behöver jag nog kapa en del själv. Vilken kap ska jag välja? Och vilken klyv? Ska man köra med ett enkel-klyvjärn eller dubbelt? Hur många tons tryck på en klyv om man har 30cm-längder?

Många frågor från en nybörjare...  ::)

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Börja med ved
« Svar #1 skrivet: 11 feb-16 kl 15:38 »
Med så kort ved så klarar man sig utmärkt med en bra klyvyxa. Har du redan en motorsåg så duger den gott om du bygger en enkel kapställning .

Skogsvilde

  • Inlägg: 17494
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Börja med ved
« Svar #2 skrivet: 11 feb-16 kl 16:17 »
Det funkar kanonbra med en klyvyxa.
Du kan kapa en hel del själv med bågsåg, men en kedjesåg gör jobbet betydligt snabbare.

Är veden tjurig så är klyvkilar ett mycket bra komplement till dessa behöver du en långskaftad slägghammare med bra vikt ett ypperligt verktyg.

Acctanken, undersök bjälklaget för att se hur det tål belastningen. Juh närmare tanken står bjälkarnas infästning i en vägg eller grund gör det stabilare.
Dock är det ingen nödvändighet bara för att du skall elda med ved men det underlättar en gel del då det är svårt att få kokning i systemet.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Börja med ved
« Svar #3 skrivet: 11 feb-16 kl 17:37 »
Skall du knöla upp en tank på vinden så får du nog förstärka. Även en liten 500 liters tank väger ju uppåt 600 kg när den är fylld och isolerad. Och med låg takhöjd kanske du måste lägga den ned vilket inte är bra för skiktningen. Mitt under nock, rakt över bärande vägg och stående blir nog bäst. Men jag tycker det låter jobbigt... Tyckte jag i och för sig inte när jag var 25  :-[

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14062
    • Medelpad
SV: Börja med ved
« Svar #4 skrivet: 11 feb-16 kl 18:05 »
Om man ska skaffa en hydraulisk vedklyv så klarar man sig praktiskt taget alltid med enkelt klyvjärn. Anordningar för kryssklyvning mm kan vara bra om man behöver stora mängder finkluven kaffeved till vedspisar, men är knappast nödvändigt om det är en panna eller större kamin som ska eldas, och man bara behöver en liten del finkluvna pinnar som tändved.

Klyvkraften (ibland felaktigt kallat tryck) beror framför allt på vad det är för träslag som ska klyvas.  Hårda lövträslag som rönn och ek kräver en kraftig klyv, speciellt om veden redan har hunnit torka när den ska klyvas.  Vresiga granklabbar ska man se upp med, eftersom de kan bryta kolvstången snett och böja den om det vill sig illa.  Ska man hålla på med sådana är det bra att ha en klyv som är kraftigt byggd men som inte kan trycka så hårt att den böjer sönder sig själv. I det fallet är det också bra om det finns någon form av styrning så att brytkrafter från vedträt inte överförs till kolvstången.
Köp inte en klyv som klarar längre ved än nödvändigt, det slutar bara med dels en onödigt lång och böjkänslig kolvstång och dels att det går åt tid i onödan för den rörelseväg som ändå inte kan utnyttjas (om det inte går att spärra på något sätt så att klyven inte går tillbaks hela vägen mellan slagen).

Innan du ställer en ackumulatortank på vinden, så kolla vad ditt försäkringsbolag tycker om det. En del bolag gillar inte längre, med stöd av s k branschstandarder, att man har expansionskärl på vinden och jag misstänker att samma sak kan gälla för acktankar. Det finns ju risk att hela huset blir genomdränkt med vatten om det skulle bli en läcka där uppe.

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Börja med ved
« Svar #5 skrivet: 11 feb-16 kl 18:47 »
Tack för bra återkoppling.

Vinden är full ståhöjd nästan överallt - den är delvis inredd med några rum.
Ska kolla med försäkringsbolaget!
Kan man använda ett uppsamlingskärl och ställa acktanken i,
dels för att sprida vikten av tanken, dels med ett "avlopp" som går
ner i undervåningen och ner i ett avlopp, om det skulle bli rinn-läckage?

Jobbar heltid och driver företag på fritiden, förutom gården, så jag får tillräckligt med motion utan att behöva använda yxa. :)
Men en kaprigg baserat på en elkedjesåg borde kunna funka istället för en kapklinga.
Så mycket ved lär det inte bli - jag tror det är max 5 fullvuxna träd så långt. Och det är asp allihopa.

kretslopp

  • Inlägg: 2329
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Börja med ved
« Svar #6 skrivet: 11 feb-16 kl 19:08 »
Om du lövfäller träden och väntar en månad innan du kapar bort grenarna. Så drar löven ut fukten ur trädet! Så hinner du få torr ved till vintern.
kretslopp

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Börja med ved
« Svar #7 skrivet: 11 feb-16 kl 20:11 »
Är det asp lär du spara tid på att använda yxa och speciellt mycket motion lär det inte hellre bli ;)

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Börja med ved
« Svar #8 skrivet: 11 feb-16 kl 20:49 »
Är det asp lär du spara tid på att använda yxa och speciellt mycket motion lär det inte hellre bli ;)
Jag förstår vad du menar och snabbvuxen fura är nästan lika lättkluven. Men faktum är att nästan all ved går fortare att handklyva, åtminstone upp till 45cm kubbar som jag klöv rätt många kubik av i somras. Men man får passa sig, det är risk att man utvecklar muskler av sådant jobb  :o

Skogsvilde

  • Inlägg: 17494
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Börja med ved
« Svar #9 skrivet: 11 feb-16 kl 21:59 »
Precis som lär det gäller det mesta.

Ved måste klyvas i rättan tid.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Börja med ved
« Svar #10 skrivet: 12 feb-16 kl 00:04 »
Kör med sågen utan rigg, det går fortare. Har du vass kedja så går det som en dans även med en elkedjesåg.

Om veden anses vara färdigklyvd när den gått genom klyven en gång så ser jag inte hur en yxa skulle kunna gå snabbare.

En balja är nog tryggt att ha, men tänk på att alla element kan läcka ut nästan hela tankvolymen även på övervåningen när du har tanken där. Är man rädd för läckage så skall man ha tanken i källaren.

Om du centrerar tanken över en bärande vägg så borde det fungera.

Jag skulle inte vänta på lövet för att syrfälla, betydligt smidigare att jobba nu. Men så kan man ju vara intresserad av så lite uppslag som möjligt också.

ärt

  • Inlägg: 883
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Börja med ved
« Svar #11 skrivet: 12 feb-16 kl 06:02 »
 Första gången jag jobba till den av mej ägda kökspanna. Detta var 1978, var med motorsåg och yxa. Gick bra, lite då å då.
Men så hittade jag en större ctc som jag instalerade i stallet där också boendet +verkstad huserade. Köpte en faxe vedklyv tror det var 7 ton och 100cm längd den tog. Så jag sågade 1m bitar med motorsågen (alltid det jobbigaste momentet pga. vibrationer o domnande händer och inte alltid starta) Byggde mej en vedkap. Så de 1m bitarna kapades i tre med klingan + klenare ved (3m längd) också. Det blev mycket elda i den pannan och jag hade inga tankar till den. Elda i princip hela tiden. Byggde till verkstaden och i den vevan hjälpte mej en kompis med att bygga upp kinesiska vakumrör (4 enheter) + en arimax 35 med två ackutankar a´500l. Den pannan tog 50cm ved. Kändes dumt att ta dem med kapen så den såldes och jag köpte en Husqvarna elsåg. Det är no 3 jag sågar med nu. De andra två brändes men jag fick dem faktiskt på garanti. Nu har jag lärt mej 10-15 min såg sedan klyv osv.
 Tänkte själv sätta tankar på vinden och skulle ju då inte behöva laddomat mellan tank o panna (menar jag). Tänkte ställa dem på en plåt med rör ner till golvbrunn. Men det blev inte så. De två nya tankarna är dels kopplade till en norahammar kökspanna 123 -48. Den tar 45 cm bitar men en usel verkningsgrad. Tankarna är även kopplade till 1:a tanken till den stora pannan med ladomat mellan tank o panna men där finns inge pump mellan de båda tankcystemen. Dock 11/2 - 2" rör välisolerat med kranar.
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Börja med ved
« Svar #12 skrivet: 12 feb-16 kl 16:46 »
Om veden anses vara färdigklyvd när den gått genom klyven en gång så ser jag inte hur en yxa skulle kunna gå snabbare.
Nyckeln är att använda "bildäck på huggkubben"-tricket. Med lättkluven ved kan man klyva snuskigt fort med den metoden. En sak att tänka på (när veden är lättkluven) är att inte använda den största klyvyxan i arsenalen, då blir det bara jobbigt. Har jag kluvit sälg och liknande har jag använt en liten, lätt snickaryxa. Den gör jobbet och väger nästan ingenting.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Börja med ved
« Svar #13 skrivet: 12 feb-16 kl 18:51 »
Nyckeln är att använda "bildäck på huggkubben"-tricket. Med lättkluven ved kan man klyva snuskigt fort med den metoden. En sak att tänka på (när veden är lättkluven) är att inte använda den största klyvyxan i arsenalen, då blir det bara jobbigt. Har jag kluvit sälg och liknande har jag använt en liten, lätt snickaryxa. Den gör jobbet och väger nästan ingenting.
Särskilt om man är modig och håller kubben med vänsterhanden när man klyver så går det riktigt fort då. en det gäller att kunna träffa där man siktar.

Klasb

  • Inlägg: 536
    • Gotland
SV: Börja med ved
« Svar #14 skrivet: 12 feb-16 kl 18:53 »
se bara till att jobbet inte blir enahanda

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Börja med ved
« Svar #15 skrivet: 12 feb-16 kl 19:10 »
se bara till att jobbet inte blir enahanda
I värsta fall kan man bli handikapad

kretslopp

  • Inlägg: 2329
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Börja med ved
« Svar #16 skrivet: 12 feb-16 kl 19:39 »
Jag har klarat mej med en liten kompakt vedklyv som har 4 tons tryckkraft, och enkel kniv. Jag kapar större bitar med batteridriven motorsåg med snabbfilning. Den heter Oregon och säljs av Nima. Jag är mycket nöjd med den. Jag brukar använda huggarbyxor och huggarstövlar, för säkerhets skull.
kretslopp

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Börja med ved
« Svar #17 skrivet: 12 feb-16 kl 21:13 »
Nyckeln är att använda "bildäck på huggkubben"-tricket. Med lättkluven ved kan man klyva snuskigt fort med den metoden. En sak att tänka på (när veden är lättkluven) är att inte använda den största klyvyxan i arsenalen, då blir det bara jobbigt. Har jag kluvit sälg och liknande har jag använt en liten, lätt snickaryxa. Den gör jobbet och väger nästan ingenting.

Ja, om du vill göra spisved ja, men inte om du nöjer dig med fyra bitar ur en kubb. Så fort du har lagt kubben i klyven och dragit i spaken så kan du ju glömma den och plocka upp en ny. I bildäcket måste du plocka ur veden.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17494
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Börja med ved
« Svar #18 skrivet: 12 feb-16 kl 21:59 »
Ja, om du vill göra spisved ja, men inte om du nöjer dig med fyra bitar ur en kubb. Så fort du har lagt kubben i klyven och dragit i spaken så kan du ju glömma den och plocka upp en ny. I bildäcket måste du plocka ur veden.

Arbetsmetodik är ett intressant ämne, dock tror jag att man skall försöka hålla sig till en metod som fungerar för en själv.
Andra kan mycket väl tycka att man jobbar helt jävla galet, men man kan mycket väl ha hittat en metod som fungerar för en själv.
Utifrån det resonemanget så skall man undvika att fördömma olika arbetssätt och istället försöka tala om hur man själv gör.

Bildäcksmetoden är smart då man enkelt kan samla veden och stapla den direkt.
Vilket är främjande för arbetsmomentsrotationen och minskar risken för slitage.
Emedan hydralklyvning och tappa ner innebär ett förhållandevis högt arbetstempo vid klyvningen, kan vara lämpligt då klyven tar ström om man inte har stopandgo funktion på maskinen eller om man hyrt den och behöver lämna tillbaka den på given tidpunkt.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

ärt

  • Inlägg: 883
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Börja med ved
« Svar #19 skrivet: 12 feb-16 kl 23:20 »

Bildäcksmetoden är smart då man enkelt kan samla veden och stapla den direkt.

 Vad innebär bildäcks metoden ?
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

Skogsvilde

  • Inlägg: 17494
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Börja med ved
« Svar #20 skrivet: 12 feb-16 kl 23:24 »
Bildäcksmetoden är smart då man enkelt kan samla veden och stapla den direkt.

 Vad innebär bildäcks metoden ?
Att man tar sin kapade vedklabbe och placerar den i ett bildäck.
Där klyver man den utan att delarna dansar iväg åt alla hål och kanter.
En annan variant är att man har ett gummiband som håller ihop klabben.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14948
    • Östergötland
SV: Börja med ved
« Svar #21 skrivet: 12 feb-16 kl 23:26 »
Du fäster ett bildäck på huggkubben och stoppar din kubb i det. Sedan är det bara att hugga. Klabbarna står kvar och du riskerar inte att hugga dig i benet för däcket skyddar. Rätt smart och billigt.

Pucktvåa ;)

MantaMania

  • Inlägg: 57
    • Jämtland
SV: Börja med ved
« Svar #22 skrivet: 13 feb-16 kl 00:12 »


Jag bara måste länka till det här  o:)


https://youtu.be/TBb9O-aW4zI
« Senast ändrad: 13 feb-16 kl 00:20 av MantaMania »

TW

  • Inlägg: 2691
    • Finland
SV: Börja med ved
« Svar #23 skrivet: 13 feb-16 kl 00:15 »
Vi kapar all ved till 1 meters längd och klyver allt grovt med en hydraulklyvare monterad på traktorn. Den klarar alla grovlekar upp till 40 cm. Klenare pinnar brukar vi randbarka med barkkniv. Sedan penar vi upp veden och räcker penorna med plast ovanpå och låter den torka minst ett år men ibland närmare 10 år allt beroende på vedtillgång och åtgång. Det är alltid bra att ha några års ved i lager.

Det är krångligt att få stora mängder kortved att torka och stå sig längre tider. Man borde pena altihop och det är ju ett hiskeligt arbete som ingen har tid med. Därför vinner man på att hantera metersved. Logistiken på vedbacken fungerar perfekt med en specialtillverkad skottkärra från den tiden då pappersveden var en meter och skulle lastas och lossas för hand.

Vi kapar veden efter behov med motorsåg ungefär en halv årsförbrukning i gången och finklyver med yxa.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Börja med ved
« Svar #24 skrivet: 13 feb-16 kl 07:12 »
Pena?

Klasb

  • Inlägg: 536
    • Gotland
SV: Börja med ved
« Svar #25 skrivet: 13 feb-16 kl 08:40 »
Är det ingen som funderat på vedprocessor. helt suverent.
vi är sju grannar som gick ihop för tio år sedan och köpte gemensamt kostade mig 7000:-
nu kapar och klyver jag hela årsförbrukningen ca 40m3 på en dag.

ärt

  • Inlägg: 883
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Börja med ved
« Svar #26 skrivet: 14 feb-16 kl 08:51 »
Det låter inte fel.
Här är det en del som också gott samman o partar på en processor.
Själv står jag utanför och tack vare detta så får jag de stora bitarna som inte går in i processorn.
Som vedleverantören säger så får jag mer ved för pengarna. betalar 200/m3 i 3m längder hemkört. Jag är nöjd med detta. Det ska ju lite knep o knåp att få upp dem i klyven. Nån gång har jag fått dela med kilar  Har nu en del jag kan trä över kniven o få ett+. Använder den bara om det efter en genomgång är klara bitar. De stora bitarna kör jag ut som om jag sågar 1" plank full bredd. Torkar ju fortare ju tunnare det är. Har igentlicken för litet vedutrymme. klarar bara att ha en eldsesång under tak. Att använda + ger mer små spill o det är inte fel. Är tvungen att lava så att det ska rymmas.
Gillar att hålla på med veden men den dagen kommer väll då det inte längre går att fixa det själv. Har ju solfångarna som hjälp. Men elpatronen har aldrig blivit inkopplad och hoppas jag så ska förbli. Denna sesången har jag fått beställa tre lass(ca.20 m3) färdig huggen då  läkaren avrått mej från att göra 4 lass pga tre muskelfästen som är återsatta på plats i axeln. Får bara roa mej med ett lass. Vet ej vad priset blir på den färdiga veden.
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Börja med ved
« Svar #27 skrivet: 14 feb-16 kl 12:26 »
Pena?
Det måste ju betyda samma som "floa". Fattar väl alla? ;D
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Börja med ved
« Svar #28 skrivet: 14 feb-16 kl 12:48 »
Det måste ju betyda samma som "floa". Fattar väl alla? ;D
???

TW

  • Inlägg: 2691
    • Finland
SV: Börja med ved
« Svar #29 skrivet: 14 feb-16 kl 16:22 »
Pena?
Jag tror det hetar att "lava" ved i dina trakter....somliga säger att de "travar" ved.

Felet med vedprocessorer är att de inte klarar alla dimensioner och många har problem med krokig eller extremt kvistig och knotig ved. Vi tar vara på allt. Ju fler som skaffar vedprocessor destu mer billig ved får vi!

En annan nackdel med vedprocessor är att man måste ha någon typ av vedhäckar att lägga den råa kortveden i. Ingen människa hinner pena i den takten som veden kommer av transportören och om man bara släpper den i en hög torkar den inte. Man kan spika ihop 1-2 kubikmeters vedhäckar åt sig av vanliga bräder och flytta dem med bakgafflarna på traktorn men det blir ändå en del extraarbete innan allt är färdigt.


« Senast ändrad: 14 feb-16 kl 16:29 av TW »
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Börja med ved
« Svar #30 skrivet: 14 feb-16 kl 16:31 »
Jag tror det hetar att "lava" ved i dina trakter....somliga säger att de "travar" ved.
Aha. "Trava" kan möjligtvis förekomma men normalt säger man "stapla" här. Jag har aldrig hört vare sig "lava", "floa" eller "pena".

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Börja med ved
« Svar #31 skrivet: 14 feb-16 kl 16:36 »
Aha. "Trava" kan möjligtvis förekomma men normalt säger man "stapla" här. Jag har aldrig hört vare sig "lava", "floa" eller "pena".
Jag har använder uttrycket "floa" och "ve'flo" om att "stapla ved" respektive "vedstapel". Min far likaså.. Men om det är ett allmänt vedertaget uttryck här omkring vet jag inte..
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Bonnpôjken

  • Inlägg: 17
    • Västergötland
SV: Börja med ved
« Svar #32 skrivet: 20 feb-16 kl 23:48 »
Kolla blocket på vedklyvar & vedkapar. Själv kör jag med en vedklyv från Nema som jag har för mig trycker 8 ton, köpte den begagnad för 5000, funkar kanon, går på 3-fas. Klarar de mesta av min ved även vresved med mkt kvist. Ingick en fyrklyvskniv till vedklyven jag har, den är smidig emellanåt men är det vresved är det smidigast att använda enkelkniven. Till vedkap har jag en Bala Agri, funkar bra den också men sågklingan är tokslö för tillfället och då är den inte mycket att ha, därtill funkar vedkapen mest till mindre tjocklekar. Ska du kapa grövre saker är det motorsågen som gäller.

Vore jag dig skulle jag satsa slantarna på en rejäl vedklyv från typ Faxe, Nema eller Bala Agri. Finns även andra märken. Vedkapen skulle jag fundera på om jag ens har behov av. Har du ingen motorsåg så införskaffa dig i så fall en, gärna en som inte är så tung så du orkar stå och kapa, kvista etc.   

Lycka till med din ved!

jörmundur

  • Inlägg: 459
    • Medelpad
SV: Börja med ved
« Svar #33 skrivet: 27 feb-16 kl 16:49 »
jag har gjort ca 30-40 kubik med motorsåg o faxe klyv o travat i låånga rader i flera år. funkar fint om man har mkt tid. jag täcker veden med takpannor, torkar bättre än under plast.

i fjol fick vi en processor, jag lade ut en massa sjpallar o klöv upp en enorm hög på dem. sen bygde jag ett tält ovanför alltihop med långa slanor..
det har då torkat utan problem trotts att vi var lite sena på sässongen. vedhögen ska ju gärna ligga soligt o blåsigt så torkar det bra:)
Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

kretslopp

  • Inlägg: 2329
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Börja med ved
« Svar #34 skrivet: 27 feb-16 kl 17:37 »
Hej teufel! Har du fått till det med ackumulatortank och ved.
kretslopp

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Börja med ved
« Svar #35 skrivet: 01 dec-19 kl 20:20 »
Long time no see... :)

Har inte hängt här på forumet på väldigt länge, men kan göra en liten sammanfattning:

Först och främst fick vi anmärkning av Länsstyrelsen på igenväxning - dels pga för mycket veketåg och dels pga "vedartad växtlighet" som träd och buskar heter på myndighetiska.

Vi köpte en ny röjsåg i somras som jag nu har gått runt och slagit ner veketågen med. Blev godkänt på uppföljningskontrollen.

När det gäller träden så har jag numera en bra motorsåg samt en sågkedjeslip som kopplas in i 12V-uttaget på fyrhjulingen. Dessutom en flishuggare som kan dras av fyrhjulingen - dvs man kan flisa på plats och slipper släpa iväg grenar och toppar.

Införskaffade också en stockhållare, likt Logosol Smart Holder, fast av ett annat märke. Plus en elkedjesåg så man kan kapa stockarna där hemma utan att bränna dyr bensin.
Samt till slut en vedklyv a la Clas Ohlsson.

Stockhållaren var nog det smartaste köpet, för vi har också en hel del krokiga enbuskar med grova stammar. Eftersom man kan stå upprätt och kapa sparar man ryggen.

Testade lite lätt i våras och det blev riktigt bra - enbuskar torkar och brinner bra, även om de sprätter en del i pannan.

Nu i vinter tar jag ner lite småträd och så ska jag köra mer på allvar i vår när kvällarna blir ljusare. Kapningen och klyvningen kan man ju göra hemmavid ändå med hjälp av strålkastare.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Börja med ved
« Svar #36 skrivet: 02 dec-19 kl 10:06 »
....
Stockhållaren var nog det smartaste köpet, för vi har också en hel del krokiga enbuskar med grova stammar. Eftersom man kan stå upprätt och kapa sparar man ryggen.
....

Du måste vara välbeställd om du har råd att elda med ene.   :o ;)

Slöjdvirke är dyrt, men det är en liten marknad såklart. Kan tipsa om några FB-grupper där du kan annonsera nästa gång du fäller några enar.

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Börja med ved
« Svar #37 skrivet: 02 dec-19 kl 12:04 »
Det får du gärna göra.
Behöver enen vara rak? Kvistfri?

För enträ har vi riktigt mycket av, och det blir bara mer för varje år.

Har F-skattsedel också.

Jakobn

  • Inlägg: 600
    • Skåne
SV: Börja med ved
« Svar #38 skrivet: 02 dec-19 kl 12:57 »
Var finns du? Jag är intresserad om det handlar om ett lite större parti. Inga större krav på att det ska vara rakt och kvistfritt, ligger ju inte i enets natur att vara raka och kvistfria.

kretslopp

  • Inlägg: 2329
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Börja med ved
« Svar #39 skrivet: 02 dec-19 kl 13:42 »
Hur gick det med ackumulatortanken? Kör du med pellets också?
kretslopp

ärt

  • Inlägg: 883
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Börja med ved
« Svar #40 skrivet: 02 dec-19 kl 15:20 »
 Har en del ene av grov dimension och som legat under tak minst 10 år. Så tipps om var man kan sälja mottages tacksamt.
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

Svart

  • Inlägg: 599
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
SV: Börja med ved
« Svar #41 skrivet: 02 dec-19 kl 17:48 »
Ved och vedklyvning är ett roligt ämne med massor av sätt och åsikter. Synd att den delen av tråden dog ut :)

Jag klyver med yxa jag, och drömmer om en seriös klyv. Men då måste man ju ha behov på riktigt och mina fyra kubik björk per säsong går lätt med yxan.
En gång för länge sen skrev jag att det skulle vara roligt med en snabbhetsjämförelse mellan hydraulisk klyv och yxa, jag tror mig kunna klå åtminstone en av de billigare bordsklyvarna i mängd klyvd ved både på korttid och över några timmar. Om det inte är alltför tjuriga bitar iallafall  8)
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.

lichiplommon

  • Inlägg: 546
    • Hälsingland
SV: Börja med ved
« Svar #42 skrivet: 02 dec-19 kl 17:55 »
det går i alla fall minst lika snabbt med yxa. jag har provat ett par gånger. men i alla fall jag är inte lika uthållig som en maskin som inte blir trött. men under en timme eller så är jag lika snabb.

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Börja med ved
« Svar #43 skrivet: 02 dec-19 kl 18:21 »
Jag finns i Göteborg.
Hur mycket är "mycket" för dig?

Går ju att lasta ett släp fullt. Jag brukar försöka hålla mig till 2-3 meter långa stammar när jag tar ut dem från skogen (brukar bli lättast för min fyrhjulingskärra), men det kan bli mindre också beroende på om man måste kapa för att trassla ut "nystade" elbuskar. Men 2-3 meter brukar ju vara lagom för att lasta i ett hästsläp eller gallerkärra.

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Börja med ved
« Svar #44 skrivet: 02 dec-19 kl 18:25 »
Hur gick det med ackumulatortanken? Kör du med pellets också?

Jag fick ett konstigt fel på pelletsbrännaren så jag tog hem en reparatör. Passade på att fråga honom om hur man skulle kunna lösa det med ackumulatortank, då han även gjorde nyinstallationer.
Han avrådde mig från att köra med det - antingen hade jag fått sätta den på vinden, och jag är osäker på om bjälklaget hade klarat 1 ton där uppe, eller bygga en byscha längs med husväggen, men den hade fått vara så välisolerad och med så långa till- och frånloppsledningar att det hade tagit alldeles för lång tid för mig att få lönsamhet i det.

Men jag körde friskt med ved på nätterna i våras och höstas, så jag sparade nog in 2 pallar med pellets på att stänga av på dagarna och bara elda ved på nätterna.

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Börja med ved
« Svar #45 skrivet: 02 dec-19 kl 18:30 »
Ved och vedklyvning är ett roligt ämne med massor av sätt och åsikter. Synd att den delen av tråden dog ut :)

Jag klyver med yxa jag, och drömmer om en seriös klyv. Men då måste man ju ha behov på riktigt och mina fyra kubik björk per säsong går lätt med yxan.
En gång för länge sen skrev jag att det skulle vara roligt med en snabbhetsjämförelse mellan hydraulisk klyv och yxa, jag tror mig kunna klå åtminstone en av de billigare bordsklyvarna i mängd klyvd ved både på korttid och över några timmar. Om det inte är alltför tjuriga bitar iallafall  8)

Jag gör nog bara 1-2 kubik per år, men jag skaffade en hydraulklyv ändå. Jobbar så mycket ändå fysiskt att jag inte har lust att stå och svinga en yxa om jag kan låta bli. Plus att jag inbillar mig att det är mycket säkrare. Ska jag nu även göra fler kubik med en massa avverkningar i beteshagar, så kommer den definitivt att få gå varm. :)

Skogsvilde

  • Inlägg: 17494
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Börja med v
« Svar #46 skrivet: 02 dec-19 kl 18:40 »
Ved och vedklyvning är ett roligt ämne med massor av sätt och åsikter. Synd att den delen av tråden dog ut :)

Jag klyver med yxa jag, och drömmer om en seriös klyv. Men då måste man ju ha behov på riktigt och mina fyra kubik björk per säsong går lätt med yxan.
En gång för länge sen skrev jag att det skulle vara roligt med en snabbhetsjämförelse mellan hydraulisk klyv och yxa, jag tror mig kunna klå åtminstone en av de billigare bordsklyvarna i mängd klyvd ved både på korttid och över några timmar. Om det inte är alltför tjuriga bitar iallafall  8)

Man är betydligt snabbare med yxan än mot de flesta kolvklyvar.
Jag vart tvungen att sluta med yxan då min axel inte höll för det.
Vart ganska tacksam för klyven i år då jag utvecklade svår hjärtsvikt under de första 20 kubiken de resterande gick betydligt långsammare men dom kom oxå in trots hjärtsvikten.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 413
    • Dalarna
SV: Börja med ved
« Svar #47 skrivet: 03 dec-19 kl 08:31 »
Grannen byggde fristående pannrum med accar och en kulvert in till huset.
Han är supernöjd trots prislappen. Vedboden är bredvid pannrummet och det räcker tydligen med att elda varannan dag på vintern.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Börja med ved
« Svar #48 skrivet: 03 dec-19 kl 16:37 »
Det får du gärna göra.
Behöver enen vara rak? Kvistfri?
...

Det är väl sällan det är det, och det används nog mest till mindre arbeten så det är inte jämförbart med virke till möbelsnickeri tex.

Jag skickar ett PM till dig!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

489 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser