Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  göra förtenning på bleckplåt?  (läst 1987 gånger)

Hans G

 • Inlägg: 2
  • Uppland
göra förtenning på bleckplåt?
« skrivet: 01 apr-16 kl 21:44 »
Hej. Jag har en stor kastrull från kungsörs bleckplåtsfabrik som har blivit väldigt sliten i botten/på insidan. Det har blivit som små hål i tennet så man ser järnplåten under.

Är det farligt att använda kastrullen trots det? Borde ju bara vara järnplåt och inte typ koppar. Brukade använda den till att koka fisk i och att göra stora grytor/soppor

Går det att göra ny förtenning? Antar att man får göra det själv i så fall.

Tacksam för svar

torbjorn

 • Inlägg: 11536
  • Medelpad
SV: göra förtenning på bleckplåt?
« Svar #1 skrivet: 01 apr-16 kl 22:49 »
Ja, det går att förtenna om - ungefär på samma sätt som då man tennspacklar i bilplåtslagerisammanhang. Men var noga med att det tenn du använder för förtenningen är fullständigt blyfritt!  Gammaldags tennspackel innehåller ungefär 70 % bly och är alltså helt olämpligt i närheten av livsmedel. En del sorters blyfritt lödtenn innehåller någon enstaka % koppar, och det är inte heller så lyckat i livsmedelssammanhang. Det gäller alltså att köpa tenn från en pålitlig leverantör som tydligt deklarerar vad det är för legering han säljer. Glöm inte att det behövs någon form av flussmedel.

Det är inte farligt att använda en järnkastrull med skadad förtenning - gjutjärnsgrytor använder man ju glatt i helt oförtent skick!  Men man bör inte använda kastrullen för sura matvaror (sylt, saft, rabarberkräm mm), då kan det tänkas att det löses ut så mycket järn att det ger bismak.

Hans G

 • Inlägg: 2
  • Uppland
SV: göra förtenning på bleckplåt?
« Svar #2 skrivet: 02 apr-16 kl 20:52 »
Hej. Tack för svar. jo sylt och sånt är uteslutet ändå. Känns ju inte så trevligt att laga och äta ur en kastrull där bottnen fått svarta prickar och hål. Får se om jag gör ett försök att lägga i ny förtenning

TEA-20

 • Inlägg: 6
  • Medelpad
SV: göra förtenning på bleckplåt?
« Svar #3 skrivet: 25 aug-16 kl 11:18 »
Det finns (har funnits?) förtenningspasta som man bara penslar på och sedan värmer.

 

torbjorn

 • Inlägg: 11536
  • Medelpad
SV: göra förtenning på bleckplåt?
« Svar #4 skrivet: 25 aug-16 kl 14:48 »
Det är i princip en gröt av tennpulver och flussmedel. Ungefär samma sak som den lodpasta som används för ytmonterade komponenter inom elektronikindustrin.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser