Naturligtvis! Mina reagerade aldrig på blodlukten, däremot på lukten av inälvor, om de såg någon ligga och sparka, och givetvis på skrik, och även smällarna av skotten. Men det räcker ju att ta dem lite avsides, ju mer man "bråkar" med dem desto nervösare blir de! Ett sätt kan kanske vara att ta ut alla de ANDRA, skjuta den/dem som är skygga, ta bort blodet och sen täcka över platsen med sågspån och vatten. Att köra en övertäckt getkropp i skottkärra går ju, och om man är riktigt noga kan man ju vänta med avblodningen tills man flyttat kroppen. Då blir de dock inte lika väl avblodade som om hjärtat fortfarande slår när man sticker. Men jag har aldrig märkt någon egentlig skillnad i köttets kvalité om det är dåligt avblodat. Det sägs att hållbarheten blir sämre, men i ett sånt här fall får man ju bestämma sig för vad som ska prioriteras.
Getter är, efter vad jag kan förstå, klyftigare än får när det gäller att förstå vad som händer. De lär sig till exempel snabbt att känna igen slaktaren, om det försvinner flockmedlemmar varje gång han/hon kommer.
Och om det rör sig om två som är så där skygga, så får man räkna med att nummer två håller extra noga reda på vad som händer med kamraten... Nummer två blir alltid nervösare. Samtidigt vill man ju inte utsätta den för sorgen att leva utan sin syster, så man vill ju gärna få det gjort samma dag.
Ska vi starta ny tråd om detta, kanske?