Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget  (läst 5277 gånger)

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10803
  • Östergötland
SV: Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget
« Svar #40 skrivet: 10 maj-17 kl 01:12 »
Ja, det är inte helt enkelt att räkna ut vilka som bor mest energieffektivt eftersom staden har så mycket mer som kostar energi och byggmaterial. Men ett är säkert, hästen lär inte räcka till att rädda dem vid en kris. Mot slutet av hästens era så hade vi kring 700 000 hästar som upprätthöll vårt basbehov av jordbruksprodukter. De som levde då var inte så krävande som dagens befolkning och dessutom kring 6 miljoner. Har vi 50 000 kusar som duger till arbete så får vi vara glada. Och av vår 10 miljoner stora befolkning lär vi ha svårt att hitta tillräckligt många att gå bakom bara de hästarna.

Tror inte villorna blir det stora problemet. Där går det att kallställa delar av huset och elda för värmen. Det går även att odla en hel del (blir nog ett ton potatis om man odlar upp gräsmattan) och ha några kaniner. Cykeln är bra vid de avstånd som det brukar röra sig om.

I höghusområdena blir det värre. Fjärrvärme och balkonglåda...

Landet

 • Inlägg: 810
  • Västerbotten
SV: Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget
« Svar #41 skrivet: 10 maj-17 kl 09:03 »
Läste en artikel (om någon vet vilken får ni gärna länka) att det går åt samma mängd diesel idag som när traktorn introducerades (eller blev norm) för att få ett kilo havregryn på matbordet.
Så jag tror inte vi får se fler hästar i jordbruket förrän dieseln når sitt rätta värde och idag är det för billigt eller så har vi det för gott ställt för att ens fundera på att använda hästen i jordbruket.
Om vi då klarar oss utan krig och kriser och väteceller och andra alternativa miljövänliga drivmedel utvecklas tror jag hästen får det ännu svårare att bli aktuell.

Davvi

 • Inlägg: 43
 • Tapatalk User
SV: Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget
« Svar #42 skrivet: 10 maj-17 kl 13:34 »
Nu jobbar jag visserligen med entreprenadmaskiner och inte jordbruk men utvecklingen går ju åt ungefär samma håll. Ofta räknar man liter per ton (eller annan lämplig enhet) för att se hur effektiv en maskin är. En modern traktor med enorma redskap tar givetvis betydligt mer bränsle under ett skift än en liten grålle men du hade kanske behövt 15st grållar ute för at utföra samma dagsverk.
Innan vi nått dit att vanlig diesel blivit för dyr eller svårtillgänglig har nog andra bränslen tagit över. Elfordon i all ära men elen ska ju också produceras någonstans..

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10803
  • Östergötland
SV: Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget
« Svar #43 skrivet: 10 maj-17 kl 14:27 »
El går att producera på många sätt. Ett bra scenario vore ju om de länder som endast har olja och sand började med att producera solel, det skulle kunna ge en bra bytesbalans.

Här i landet har vi bara hälften så mycket tillgänglig solenergi, men det bär sig redan även för enskilda hushåll att sätta upp solpaneler.

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget
« Svar #44 skrivet: 10 maj-17 kl 14:32 »
Vad jag förstår så är traktorer mer energieffektiva idag än förr. Men kemjordbruket har skapat hårdare (styvare) jordar, så arbetet som krävs per hektar eller per produkt är mer.

Om båda ovan påstående stämmer så behöver det inte ligga någon motsats i Davvis och Landets båda påståenden.

MVH
Magnus

 

Landet

 • Inlägg: 810
  • Västerbotten
SV: Häst som motorredskap och traktorn på tomgång i garaget
« Svar #45 skrivet: 10 maj-17 kl 14:51 »
Förklaringen ligger också i att havregrynen inte behövde transporteras så långt som idag. Man odlade mer lokalt. Avsides platser där man ej kunde odla havregryn odlade andra grödor och förbrukade inte så mycket havregryn. Man får summera alla led inte bara dieseln som går åt på åkern.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

432 gäster, 10 användare (1 dolda)
tranberga, Besksöta, landet78, H2O, Jakobn, Sven.82, Ek, brimmbrumm, fri

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser