Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Libbsticka  (läst 12993 gånger)

Fiddeli70

  • Inlägg: 10
    • -
Libbsticka
« skrivet: 13 aug-12 kl 08:14 »
Jag har blivit erbjuden att plocka Libbsticka hos en bekant men hur ska jag göra,plocka bladen och frysa in eller hänga på tork? Om torkning är att föredra så hur gör jag då? Jag har aldrig lyckats torka örter,de bara möglar :-\

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Libbsticka
« Svar #1 skrivet: 13 aug-12 kl 08:20 »
Man kan göra örtsalt, men man skall inte ta för mycket libbsticka!

http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986

Fiddeli70

  • Inlägg: 10
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #2 skrivet: 13 aug-12 kl 08:31 »
Tack,örtsalt ska jag prova att göra :D
Om jag vill ha Libbsticka för att kunna smaksätta grytor och soppor,hur förvarar jag den bäst då?

 

bua

  • Inlägg: 478
SV: Libbsticka
« Svar #3 skrivet: 13 aug-12 kl 08:54 »
Torka är att föredra. Det går åt väldigt lite libbsticka, speciellt när man skördar den så sent på året.
Antingen kan du hänga upp hela bladet i snöre/sytråd (gissar att 10 blad räcker till en årsförbrukning) eller så plockar du av de små gröna från själv "bladgrenarna" och lägger dem luftigt, tex på ett nät lagt på kompostgaller eller torkställning. Undvik att lägga annat som ska torkas i närheten av något som redan är halvtorrt, risken är at det haltorra tar upp fukt från det nyskördade.
Lycka till.

Fiddeli70

  • Inlägg: 10
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #4 skrivet: 13 aug-12 kl 09:03 »
Kan man nypa av hela "grenar" och hänga på tork eller blir det inte bra då?
Hur viktigt är det att det är riktigt ordentligt torrt där man ska hänga/lägga örterna och har ljuset någon betydelse?

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Libbsticka
« Svar #5 skrivet: 13 aug-12 kl 09:20 »
Tack,örtsalt ska jag prova att göra :D
Om jag vill ha Libbsticka för att kunna smaksätta grytor och soppor,hur förvarar jag den bäst då?


jag brukar göra "buljongsalt". Då tar jag typ 250-350 gram färska libbstickeblad och 500 gram salt (enligt "receptet" i länken ovan, mixa bladen, blanda i saltet, mixa lite till, torka i ugnen på lägsta värmen med luckan på glänt, rör om då och då)...

Det används sedan i pastavatten, soppor och grytor

Förvarar stora mängder gör jag i en tät burk och det jag har framme för daglig användning i en kryddburk

tur den här tråden kom upp, för jag måste nog göra en eller två omgångar salt till innan våra libbstickor blir dåliga :)

Fiddeli70

  • Inlägg: 10
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #6 skrivet: 13 aug-12 kl 09:26 »
jag brukar göra "buljongsalt". Då tar jag typ 250-350 gram färska libbstickeblad och 500 gram salt (enligt "receptet" i länken ovan, mixa bladen, blanda i saltet, mixa lite till, torka i ugnen på lägsta värmen med luckan på glänt, rör om då och då)...

Det används sedan i pastavatten, soppor och grytor

Förvarar stora mängder gör jag i en tät burk och det jag har framme för daglig användning i en kryddburk

tur den här tråden kom upp, för jag måste nog göra en eller två omgångar salt till innan våra libbstickor blir dåliga :)


Buljongsalt låter ju ännu enklare för en nybörjare som jag :)
Hur gör du när du torkar Libbstickan då?

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Libbsticka
« Svar #7 skrivet: 13 aug-12 kl 21:36 »
Buljongsalt låter ju ännu enklare för en nybörjare som jag :)
Hur gör du när du torkar Libbstickan då?


jag torkar den inte, jag mixar den färsk också i med saltet, sedan i ugnen på en plåt och lägsta temperatur med luckan på glänt, rör man om då och då så blir det inte mycket klumpar (blir det klumpar så är det bara att mixa det torra örtsaltet innan man "burkar" det), precis som i länken som Kurt skrev tidigare idag http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Libbsticka
« Svar #8 skrivet: 13 aug-12 kl 23:17 »
Men stämmer det där receptet verkligen. 2l örter, massa grönsaker och bara 2msk salt?

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #9 skrivet: 13 aug-12 kl 23:36 »
Men stämmer det där receptet verkligen. 2l örter, massa grönsaker och bara 2msk salt?


När man mixat ner det blir det inte så mycket volym kvar.

Annat recept här: http://handbok.alternativ.nu/index.php?title=Mat/Kryddor/G%C3%B6ra_eget_%C3%B6rtsalt

1-2 msk salt till 4 dl örtmix för buljongersättning.
1 dl salt till 4 dl örtmix för örtsalt.

Fiddeli70

  • Inlägg: 10
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #10 skrivet: 14 aug-12 kl 00:15 »
jag torkar den inte, jag mixar den färsk också i med saltet, sedan i ugnen på en plåt och lägsta temperatur med luckan på glänt, rör man om då och då så blir det inte mycket klumpar (blir det klumpar så är det bara att mixa det torra örtsaltet innan man "burkar" det), precis som i länken som Kurt skrev tidigare idag http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986


Aha,vad smidigt tack :D

Fiddeli70

  • Inlägg: 10
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #11 skrivet: 14 aug-12 kl 00:18 »
När man mixat ner det blir det inte så mycket volym kvar.

Annat recept här: http://handbok.alternativ.nu/index.php?title=Mat/Kryddor/G%C3%B6ra_eget_%C3%B6rtsalt

1-2 msk salt till 4 dl örtmix för buljongersättning.
1 dl salt till 4 dl örtmix för örtsalt.


Tack för länken,nu har jag massor att prova :D

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Libbsticka
« Svar #12 skrivet: 14 aug-12 kl 08:01 »
Men stämmer det där receptet verkligen. 2l örter, massa grönsaker och bara 2msk salt?

När man torkar så försvinner ju över 90% av vikten på örterna, medan allt saltet blir kvar.

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Libbsticka
« Svar #13 skrivet: 14 aug-12 kl 09:09 »
Ah Libbstickan har jag glömt! Får bli morgon dagens syssla !
En god mustig krydda är det och en Smakförstärkare !

Lite utvävningar om växten:

Libbstickan ökar sexual lusten hos män, så den har varit bannad som krydda där män exempelvis ska leva i celibat (munkar)


 
Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Libbsticka
« Svar #14 skrivet: 14 aug-12 kl 16:49 »
Jo så klart! Har inte provat att göra buljong, ska genast testas.

knöcklan

  • Inlägg: 5143
  • Strö salt på stjärtfjädrarna
    • Dalarna
SV: Libbsticka
« Svar #15 skrivet: 15 aug-12 kl 23:04 »
Ah Libbstickan har jag glömt! Får bli morgon dagens syssla !
En god mustig krydda är det och en Smakförstärkare !

Lite utvävningar om växten:

Libbstickan ökar sexual lusten hos män, så den har varit bannad som krydda där män exempelvis ska leva i celibat (munkar)
Jag flumtestade nu för några veckor sen och "enligt min metod" är den bra för cirkulationen  ::) Nåt istället för Viagra   ???
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Libbsticka
« Svar #16 skrivet: 15 aug-12 kl 23:57 »
Jag flumtestade nu för några veckor sen och "enligt min metod" är den bra för cirkulationen  ::) Nåt istället för Viagra   ???

Den verkar på hormonerna med, tja viagar är direkt hälso vådligt.
Bockhorns klöver är en annan värd att nämna i sammanhanget.

Jag tycker dom är värda att prova om det behövs.

Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

javill

  • Inlägg: 11684
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Libbsticka
« Svar #17 skrivet: 27 jun-13 kl 22:01 »
Puttar upp den här tråden lite eftersom jag funderade på vad jag skulle hitta på med libbstickan jag har i kryddlandet. Kanske fler som undrar.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Libbsticka
« Svar #18 skrivet: 28 jun-13 kl 15:35 »
Jag satte en påse med libbstickefröer i våras. De har blivit någon decimeter höga nu, börjar sätta lite fart men fortfarande rätt mesiga. Jag har gett bort ett antal till grannar och släkt och funderar nu på var jag skall ha ett par libbstickor mer permanent. Jag har ett par i krukor och några kvar ute på friland i en liten rad.

Jag har testat att ha ett halvt blad i olika soppor och grytor. Klipper ner med sax och fräser lätt i olja tillsammans med lökblast, dill och persilja. Gott!  :P

Jag tror att det, och ingrediens i örtsalt, är det främsta användningsområdet. Torka och frys in om du har gott om blad.

Sedan skall fröställningarna vara bra som brödkrydda, men det har jag inte provat ännu. Men det vore ju himla bra!

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Libbsticka
« Svar #19 skrivet: 28 jun-13 kl 16:23 »
Ja den tar några år på sig att bli en pampig planta.
Det mesta torkar jag och kör sen i mixern så det blir smul.. så himla enkelt sen att ta en nypa eller 2 å kasta i maten.
Man kan äta stjälkarna råa eller ha dom i vilken mat som helst.
Den ger en mustig fyllig arom till maten men kan ta över om man har i för mycket.
Den kan användas i marinader mm behändigt med bara salt å libbsticka i färdigblandning till matlagningen.
Jag ser den som basen i kryddblandningar.

Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

414 gäster, 3 användare (2 dolda)
Dyane68

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser