Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Rökkåta hur gör vi ???  (läst 12816 gånger)

wildaa

  • Inlägg: 75
    • Norrbotten
Rökkåta hur gör vi ???
« skrivet: 18 nov-06 kl 20:36 »
Vi har fått en fin rökkåta av en god granne och nu vill vi givetvis pröva att röka i den men hur gör vi????

Vi har ett antal älghjärtan som vi tänkte börja med och vi vill ha tips på allt från saltning till hur vi ska elda och med vad...

Bör det vara tätt mot marken nedtill i kåtan eller går det bra även om det är lite glist?

Alla tips är hjärtligt välkomna även tips på annat kött som blir bra i röken......
Storfamiljs mamma med intresse av alternativa vägar i livet ;0) Har höns, katter och hundar utöver ungar och make......

Lynx

  • Gäst
Re:Rökkåta hur gör vi ???
« Svar #1 skrivet: 30 nov-06 kl 15:54 »
Jo det ska vara tätt nertill.. det är för att syretillförseln till elden ska vara minimal .
Jag brukar elda med björk som jag tagit bort nävret på..,och sedan brukar jag lägga på en pinne med sälg då och då.
Men det viktiga är att det inte får brinna utan endast pyra.
Beträffande saltningen så finns det nog lika många varianter som det finns rökare.
Jag själv brukar torrsalta. Jag stoppar köttet som jag ska röka i en hink som jag strött grovsalt i botten på ca "2-3 matskedar" sedan strör jag salt på köttet eftersom jag lägger ner det. man ska inte täcka köttet med salt utan strö en nypa per varv kött.
Sedan får det stå kallt i 3 dygn. sedan hänger jag in de i kåtan så att det får torka lite innan jag börjar röka.
Röktiden måste man bestämma sjäv- jag brukar röka i ca 8-10 timmar.
Jag röker oftast renkött (suovas) å det är ju lite halvrått när det är klart för de ska ju stekas  lite innan man äter det.


Lynx

  • Gäst
Re:Rökkåta hur gör vi ???
« Svar #2 skrivet: 01 dec-06 kl 08:09 »
Glömde en detalj...jag brukar flytta om köttet två gånger under tiden det ligger i saltet. (det köttet som  ligger på botten av hinken flyttas överst på hinken) :P


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

543 gäster, 3 användare
skräptanten, Hans Hultén, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser