Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Halt får  (läst 1794 gånger)

Blå Bergen

 • Inlägg: 103
  • Närke
Halt får
« skrivet: 12 aug-13 kl 21:46 »
Hej alla!

En newbie här på forumet, även ny inom fårvärlden. Haft sex tackor sen i maj.

Nu har en av de mest sociala tackorna blivit halt.  :'(

När hon står stilla, då lyfter hon på benet så att hon står på tre ben. När hon går då lirkar hon verkligen illa på det benet. Framben det handlar om, de andra fåren mår fint.
Eftersom hon är så tam och mysig av sig har jag kollat av henne noga utan att hitta något. Hon känns lite varmt och svullen över det benet i kotleden och ner mot ballen. (heter det så på får också?). Benet är inte brutet iallafall - tack och lov för det!
Verkade klöven på det benet också - de blev alla klövklippta i maj/juni. Såg dock ut som det börjar bli dags för klippning igen snart men iallafall så verkade jag henne på det benet för att se om hon hade någon röta eller sår i klöven och det fanns inget att anmärka på - vad jag kunde se, och hon var lika halt efter verkningen.

Just nu gissar jag på att hon stukat benet, hon går(haltar) runt och betar med de andra så hon mår ju bra i övrigt. Som sagt så känns hon lite varm och svullen men det kan ju lika gärna vara det att jag verkligen letar fel och då tycker det känns som det är skillnad - det är alltså så liten skillnad. ::)

Häst/hundmänniska som man är sen gammalt så tänker man ju genast "boxvila" "bandage" osv. Dock har vi beslutat att just nu avvakta tills i morgon och se hur det ser ut, hon får gå ute på betet med de andra med andra ord.

Min fråga är; hur ska man göra om hon inte blivit bättre tills i morgon? Ska jag stänga in henne och en väninna i fårhuset så att hon får vila benet? Ska jag lägga på bandage? Kylbalsam/kylliminment för häst har jag hemma - kan det vara något att smörja på benet om det är varmt i morgon med? Eller är det "bara bra om hon rör på sig" för att inte bli stel? ???

Halte

 • Gäst
SV: Halt får
« Svar #1 skrivet: 12 aug-13 kl 22:09 »
Eftersom att du inte hittar något uppenbart fel med henne så skulle jag låta henne gå som vanligt iaf i 4-5 dagar. . De flesta gångerna slutar de halta efter ett antal dagar.

Ylven

 • Inlägg: 964
 • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
  • Småland
  • Min blogg
SV: Halt får
« Svar #2 skrivet: 13 aug-13 kl 05:23 »
Titta noga i klöven så att hon inte har fått upp en tagg. Hände en av mina mindre sociala tackor.
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Blå Bergen

 • Inlägg: 103
  • Närke
SV: Halt får
« Svar #3 skrivet: 13 aug-13 kl 11:31 »
Tack för svaren.
Såg att hon låg på knäna och betade i morse men så fort jag kom ut i hagen ställde hon sig upp och galopperade till mig för att prata lite. Hon är halt än men tycker att hon kanske inte haltar lika illa som igår kväll.

Kanske är normalt att får avlastar onda ben genom att stå på knäna istället? Passade på att kolla efter någon sticka eller liknande och kunde inte finna något, ska kolla mer noga mellan klövarna sen när jag kan lägga ner henne.

Ylven

 • Inlägg: 964
 • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
  • Småland
  • Min blogg
SV: Halt får
« Svar #4 skrivet: 13 aug-13 kl 11:44 »
Jag hade en tacka som troligen fick en tagg innanför klövhornet i klövspalten på ena framklöven. Jag undersökte henne men kunde inte se något förrän ett bra tag efteråt. Hon gick på tre ben och betade på knäna, i övrigt pigg och med. Jag avskiljde henne och lammen tillsammans med två till för sällskap och hade dem i mindre hage. Tackan fick stå i box som lammen kunde komma in i. Efter ett tag uppkom en utväxt i klövspalten, veterinären kallade det för en limax, men då var hon redan betydligt bättre. Den snördes av med en tråd och försvann så småningom. Taggen såg jag aldrig. Undersökte henne noga efter frakturer i början, men kunde inget hitta.

Mitt tips är att låta henne gå i en mindre hage tills hon blir bättre. Det kan ta ett par veckor.
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

 

Blå Bergen

 • Inlägg: 103
  • Närke
SV: Halt får
« Svar #5 skrivet: 14 aug-13 kl 18:00 »
Tack så mycket för era svar och engagemang.

Hon fick gå med resten av flocken som vanligt och igår var ju hältan liite bättre även om hon låg på framknäna en del för att avlasta när hon betade. Men idag var hon MYCKET bättre, även om hon fortfarande är halt så är det ändå en stor skillnad och det ser inte lika ont ut längre. Så det är helt klart på väg åt rätt håll!  :)

Hon kommer nog vara helt frisk igen om en dag eller två, så det var nog en stukning hon råkat ut för.  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser