Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hårdost, kaffe ost, ricotta, messmör och mesost. På en gång !  (läst 3172 gånger)

Tubby

  • Inlägg: 1
    • Norrbotten
10 liter mjölk (helst get mjölk, enligt mej...), eller standard ko mjölk.
Värm mjölken till 37 grader under omrörning, noga med tempen, tillsätt 0,7-0,9 g salt per liter mjölk, 2 msk ost löpe (köper du på apoteket)
rör och låt stå i en timme eller två. Sila av i silduk eller väldigt fin sil. Pressa ut all vätska som går.

Ta hälften av ostmassan och pressa ut i tex ett besticks disk ställ, utan mellanväggar, ställ det på en plåt eller bricka, flugfritt !
Vänd osten 1 ggr i timmen så länge du ids och orkar första dygnet, den kan spricka annars, sen vänd en gång om dagen så länge
du vill lagra. Vid lagring mer än 1 vecka bör du lagra i "jordkällar temp", ca 12 - 16 grader.Vill du ha en saltare ost kan du gnida in
den i grov salt efter första dygnet, det förlänger även lagrings möjligheterna om du vill ha en starkare ost, typ "Västerbottens".

Andra hälften:
Knåda ut i en ca 25 cm "klick form" (jag vet inte vad dom heter) av den typ du använder till sockerkaks bottnar mm. Salta lätt på ytan.
Ställ i en långpanna (för det kommer att sippra vassle) och grädda i 225 grader i ca 20 minuter, eller tills det får fin färg. Samma färg som
ugnspannkaka ung."Gnissel ost" kallar vi det. Skär i tärningar och lägg i kaffet, ät när de har blivit varma. Mycket gott och varför vi kallar
det "Gnissel ost" förstår du snart !

Jaha, sen då ? Ricotta och Messmör ?

Du har väl inte slängt vasslen ? Eller bakat på den ?
Koka upp vasslen ett par minuter, ställ sedan ut på bron om det är kallgrader, eller i kylen, om du måste.
När den är kall kan du med hålslev, eller liknande, skumma av ricottan. Låt den rinna av till önskad konsistens i ett flergångs (EJ pappers !)
kaffe filter eller liknande. Smak sätt som färskost eller använd i matlagning.

Nu är det en "semi klar" vätska kvar i grytan.

Koka vätskan tills den är tjock som, eller kanske lite tjockare än "full grädde". Kräver en hel del rörande, speciellt på slutet
för att inte bränna. Ställ sedan pannan i kallt vatten bad vispa ganska hårt i ca 3 - 4 minuter. Vill du ha mesost puttrar du bara
vidare till konsistens som filmjölk eller något fastare, sen kyler du på samma sätt och trycker ned i en form som du vill ha osten
formad som. Låt stå i kylen ett par dagar.

Resultat: 600 g hård ost, 600 g kaffe ost, 3 - 400 g ricotta och ung lika mycket messmör eller 200 g mesost.
Det går ju att dela på vasslen och göra messmör och mesost på samma gång...

Inte en droppe till spillo ! + Tillfredsställelsen !!!

Nu tar jag gärna emot förslag på goda saker att göra med Ricotta. Jag gör denna "laddning" nu och då, men ricottan vill på bli kvar,
då vi inte har någon kultur för det. Och recepten man hittar på "nätet" är ofta lite för "exotiska" för vår bonde svenska smak.

Mvh.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1425
    • Ångermanland
På svenska så heter det vitmese och inte ricotta.

Du kan göra vit mesost av den.

Eller om du tycker du får för mycket så ta bara det du vill ha och lägg det övriga på sidan om tills mesen kokat nästan klart och rör sedan i vitmesen igen i det övriga mesekoket.
Lite grädde gör mesen lite lenare.

qeliott

  • Inlägg: 60
    • Skåne
Stjälp upp ricottan på en tallrik, lägg till sallat, tomat, riven morot, solrosfrö, olivolja, salt och grovmalen svartpeppar - en delikat sommarlunch. Eller ät med sylt, tex hjortron eller björnbärssylt, som en efterrätt. mums!

 

Nena

  • Inlägg: 268
    • Dalsland
Hjälp vad mycket man kunde göra på vasslan. Är nybörjare på ost och har bara använt den till brödbak. Detta ska jag pröva nästa helg när osttillverkning tre ska ske👍
Lev livet grönare så blir jorden skönare


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

367 gäster, 6 användare
jonlon, Carolus, Besksöta, Castor fiber, fri, lassejohansson22

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser