Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Salt.  (läst 16211 gånger)

Wernher Hingsk

  • Gäst
Salt.
« skrivet: 04 jan-11 kl 21:33 »
Hej!
I samma butik försäljes tvenne olika "salter!
"Falk salt" kan det ena kallas ; "Gourmet-salt" kan det andra benämnas.
Det första saltet kostar 6 kr per kilo, det andra 120 kr per kilo. På min fråga till en av de anställda i butiken om det var så att "Gourmet-saltet" var 20 gånger godare än "Falk salt" hojtade han glatt :"Salt är salt!" Kan det vara något i det dyrare saltets innehåll som rättfärdigar det högre priset ?
Hälsningar

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Salt.
« Svar #1 skrivet: 04 jan-11 kl 22:00 »
Falksalt är vanligt salt Nacl .
Gourmesaltet antar jag är ett flingsalt och kan vara rent Nacl eller en blandning av Nacl och havssalt eller rent havssalt . Du får titta på förpackningen .
Om det bara står Nacl så är det ett försäljningstrick , men om det står havssalt så ska du veta att havssaltet består av ca 20 st olika salter som gör att det får en annan smak .

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Salt.
« Svar #2 skrivet: 04 jan-11 kl 22:08 »
Angående havssalt så skriver wikipedia följande:
"Havssalt är den blandning av jonföreningar som finns i världshaven. Saltets sammansättning är praktiskt taget konstant - kalciumkarbonat 2,5 %, kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 (tumregel: motsvarar summan av de förra dvs 2,5+3,6+4,7) % och natriumklorid 77,7 % dvs i stort sett resten.
Havssalt som vi använder i matlagning tvättas och därför får man upp till 97-98% ren natriumklorid."

Så om saltet löses i vatten vid matlagning  blir det i princip samma sak. Det är nog mest ett försäljnings knep men gourmesalt/flingsalt upplevs lite lyxigare.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Salt.
« Svar #3 skrivet: 04 jan-11 kl 22:12 »
Vanligt salt med jod smakar ju skit. Ursäkta, men det är rätt vedervärdigt. Man kan ju inte ha det till några goda grejer heller, det sätter för mkt smak på det.

Havssalt och himalayasalt, yum yum yum... Men visst är dom sjukt mkt dyrare.
//Lina

jlundgre

  • Inlägg: 15
    • Värmland
SV: Salt.
« Svar #4 skrivet: 04 jan-11 kl 22:15 »
Hej! En prisbenchmark map några olika salter. Köpte salt häromdagen. Vanligt finsalt (NaCl) betalade jag 3,44 kr/kg, nitritsalt 4,23 kr/kg medan jag betalade 9,75 kr/kg för grovt havssalt.

120 kr låter väldigt dyrt, så det måste vara något speciellt eller att det var en väldigt liten kvantitet.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Salt.
« Svar #5 skrivet: 04 jan-11 kl 23:09 »
Det finns guldpläterade optofiberkontakter för audiofiler. Det finns de som köper sånt och hävdar att det låter mycket bättre. Om de inte vet vilken kabel de använder hör de ingen skillnad, såklart.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Salt.
« Svar #6 skrivet: 05 jan-11 kl 00:45 »
Så om saltet löses i vatten vid matlagning  blir det i princip samma sak. Det är nog mest ett försäljnings knep men gourmesalt/flingsalt upplevs lite lyxigare.

Det var bara de största salterna du listade ur havssaltet . Jag har skrivit på en tråd om saltvattens akvarier vad havssaltet består av om du är intreserad .

Ja om saltet löses i vattnet och fortfarande finns i maträtten under tillagningen så kan det väl fortfarande ge smak ? det går väl inte upp i rök .
Även om du häller bort vattnet så har du ju använt det och även det vanliga saltet hälls av om du kokat potatis .

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Salt.
« Svar #7 skrivet: 05 jan-11 kl 00:56 »
Jag håller med Lina jag... Vanligt bordssalt smakar skit! Ta lite sånt på tungan och du kommer att grimasera en kvart!  :-X Lägg en stor flaga havssalt på tungan, och det är nästan som godis.  ;) (Ja, jag sa nästan...  ;D )

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Wernher Hingsk

  • Gäst
SV: Salt.
« Svar #8 skrivet: 05 jan-11 kl 08:06 »
God morgon! Jag tackar för att ni delat med er av alla era saltkunskaper! Jag är ingen finsmakare ; detta har jag förstått, och har aldrig testat att provsmaka olika sorter salt, vilket jag borde göra!
Hälsningar!  W  H
« Senast ändrad: 10 jan-11 kl 19:37 av Wernher Hingsk »

knöcklan

  • Inlägg: 5143
  • Strö salt på stjärtfjädrarna
    • Dalarna
SV: Salt.
« Svar #9 skrivet: 02 apr-11 kl 16:54 »
Jag tycker bäst om och använder indiskt svart salt Kala Namak vid matlagning. Det är trots namnet "oftast" rosagrå och luktar svagt av svavel, är mineralrikt, röda tonen av järnoxider, vulkaniskt?.  Gillar flingsalt också men det här segrar ...   Finns i indiska butiker.   
Till fotbad använder jag Akzo/Jozo havssalt
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Salt.
« Svar #10 skrivet: 03 apr-11 kl 13:45 »
Det är skillnad på havssalt och havssalt. Viktigast är kanske att joden lätt försvinner vid oförsiktig utvinning av havssalt. Jag tror den försvinner i gasform. Jag har hört att det är ett positivt tecken om havssalt ät grått snarare än vitt. Då är det troligen mer skonsamt utvunnet och hanterat. Men jag tror inte detta är något 100-procentigt kriterium.

Dessutom har jag hört elaka rykten att en del havssalt är utarmat. Värdefulla mineraler har tagits bort ur det. Vet inte om detta är sant.

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Salt.
« Svar #11 skrivet: 05 apr-11 kl 19:08 »
Hej!
Jag är inte helt säker på att den rosa färgen beror på järnoxider. Det finns en liten, söt bakterie som lever i vatten med mycket hög salthalt. Den är vackert rosa och kan överleva ca 300 miljoner år inkapslad i bergsalt.
MVH
Jan

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Salt.
« Svar #12 skrivet: 05 apr-11 kl 19:10 »
På tal om salt-trollen så sitter jag här och mumsar på flingsalt  ;D
//Lina

pyromanen

  • Gäst
SV: Salt.
« Svar #13 skrivet: 14 apr-11 kl 21:09 »
Handlar det inte mycket om att formen på flingsaltbitarna gör att de liksom smältar på tungan och avger sin sälta på ett smaksmässigt trevligt sätt?   (Lite som att halva nöjet med smörgåsrån är konsistensen?)
Har svårt att tro att någon känner skillnad på om köttbullsmeten innan stekningen är saltat med 6 kronors saltet eller 120 kronors saltet

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Salt.
« Svar #14 skrivet: 04 maj-11 kl 19:26 »
Som sagt, prova ta några smulor jod-salt på tungan. Vänta tio minuter och prova några smulor havssalt (alltså fint havssalt).

STOR skillnad. Jodsalt smakar fruktansvärt, oavsett kristaller eller "smulor".
//Lina

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Salt.
« Svar #15 skrivet: 04 maj-11 kl 19:37 »
Som sagt, prova ta några smulor jod-salt på tungan. Vänta tio minuter och prova några smulor havssalt (alltså fint havssalt).

STOR skillnad. Jodsalt smakar fruktansvärt, oavsett kristaller eller "smulor".

Javisst. Och prova att lukta på det. Jodsaltet är fränt. Havssaltet är saltmättat ungefär som havsluft.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Salt.
« Svar #16 skrivet: 05 maj-11 kl 04:23 »
Jag använder havssalt, svart salt eller himalayasalt. Och har det i mina akvarier med :-) Dom här klumpförebyggande medlen och en massa annat skit vill varken jag eller mina fiskar ha. Visst känner man smaken i de olika mineralerna. Är ju samma som smaken på olika kranvatten, det känner man också.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Salt.
« Svar #17 skrivet: 05 maj-11 kl 10:12 »
Mängd och smak är lurigt, skiljer "bara" 1-2% i sammansättning men det är fullt tillräckligt för att man ska känna skillnad. 1 tesked tabasco i grytan gör skillnad...
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Fröken Löf

  • Inlägg: 15
  • Peace after revolution!
    • Övriga världen
SV: Salt.
« Svar #18 skrivet: 05 maj-11 kl 12:41 »
Jag använder oraffinerat salt från atlanten. Finns i våra eko/hälsokost butiker. Saltet är från Urtekram och det bästa och godaste hittills!

solkatten

  • Inlägg: 287
    • Väskor, kuddar, plånböcker mm med härliga motiv
SV: Salt.
« Svar #19 skrivet: 05 jul-11 kl 23:48 »
Det finns ju salt som kostar mellan 450 och 550 kronor kilot, förpackat i fina burkar iofs, men smakar det bättre än "vanligt" salt?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

625 gäster, 2 användare
Berberis, Ylvalifalk

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser