Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bakmaskins tråd  (läst 26931 gånger)

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #40 skrivet: 03 apr-13 kl 20:08 »
Låter som att det är för lite vätska. Beroende på hur torrt/gammalt mjölet är kan det påverka. Likaså hur bra man är på att mäta upp mjölet. Helst skall man väga på en digitalvåg. Lätt att det blir för mycket mjöl.

Jag brukar ofta höfta till receptet rätt grovt, men har då noga koll i början av degknådningen och tillsätter lite extra ljummet vatten om det verkar bli för torrt. Kanske en dl eller så. Bäst brukar det bli om jag först gör degen en aning för lös, och sedan tillsätter en näve havregryn. Petar lite med en slickepott om det behövs.

Prova att öka mängden vatten eller minska mjölet, så att allt mjöl går in i degen utan problem. Kanske inte omedelbart, men iaf efter några minuters knådande.

Degen skall inte vara fastare än att den långsamt kan sjunka ner efter knådningen.

Laddar jag för nybakat bröd på morgonen använder jag digitalvåg och beprövat recept. Funkar fint det också.

torbjorn

  • Inlägg: 13764
    • Medelpad
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #41 skrivet: 03 apr-13 kl 22:56 »
Nu så här på senvintern är ju luftfuktigheten inomhus mycket låg, och mjölet är nog också torrare än vanligt för närvarande. Då är det inte alls konstigt om man måste ta till mer vatten än vad som står i receptet.
Faktum är att just detta påpekas i bruksanvisningen för min bakmaskin, billig typ som såldes under många olika märken bl a på Lidl, för ett par år sedan.
Standardreceptet på råglimpa som jag håller mig till brukar fungera bra om man tar lite mer vatten (det står 2,5 dl i receptet, jag brukar ta knappt 3 dl vid fuktigt väder och drygt 3 dl vid torrt väder) och dubblar mängden smör. Mjöltypen är jag inte så noga med, det brukar bli minst 1/3 rågmjöl och resten kan vara t ex vetemjöl, grahams, specialvetemjöl eller rågsikt beroende på vad som finns hemma.
Men jag har aldrig fått degen så torr att det blir kvar fritt mjöl som inte blandar sig, det som brukar hända är att det blir en hård degklump som sitter fast på den ena omröraren och snurrar runt.

_paipi_

  • Inlägg: 4
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #42 skrivet: 05 apr-13 kl 18:56 »
Okej jag vet inte vad det var för mjöl, det är antagligen gammalt för jag tog bara något i skafferiet för att testa! Men jag var noga med att mäta upp allt enligt recept och de jag läst här stämde ungefär med recepten som följde med maskinen. Förstår fortfarande inte hur den lilla "vimpeln" i botten ska kunna blanda en deg om man jämför med andra blandare med rejäla krokar så ser det lite ynkligt ut =) Ska köpa nytt mjöl i helgen och på de igen !!! ;D  Är trött på att sticka till affären hela tiden och handla bröd som leder till en massa smått impulshandlande, för jag har inte plats att frysa flera bröd. Återkommer med resultat  o:)

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #43 skrivet: 05 apr-13 kl 19:28 »
Jag har en kompis som alltid får torrt bröd, det beror på både handlag vid mätningen och torrt mjöl. Jag kan stå bredvid henne och kolla och hon får iaf torrt bröd. Men vet man om det så kan man ha tätare burkar, litet fluffigare mätning och kanske köpa special-vetemjöl istället för vanligt. Det gäller också att inte stirra sig blind på antal dl, man får titta litet på hur degen blir också.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

_paipi_

  • Inlägg: 4
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #44 skrivet: 21 apr-13 kl 17:31 »
Sådär! Nu har jag gjort ca 10 - 15 bröd både med och utan timern, Klockrent!!. Kör mest med färdiga mixar och favoriten är grekiskt lantbröd från kungsörnen men blandar även lite hejvilt med annat (oliver, havregryn osv.) Är supernöjd :)

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #45 skrivet: 25 apr-13 kl 22:14 »
Dum fråga kanske, men ni som använder havregryn - blötlägger ni innan eller blandar ni ned dem torra?

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #46 skrivet: 25 apr-13 kl 22:29 »
Jag blandar ner dem torra i början av degknådningen. Och har lite vatten redo om det skulle göra degen för torr. Det går fint att ha i överbliven havregrynsgröt också. Men då rör jag helst ut den i lite vatten först.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #47 skrivet: 25 apr-13 kl 23:04 »
Havregrynsgröt har jag använt också, men annars så gillar jag rågflingor väldigt mycket. Det blir liksom litet mera smak tycker jag. Havregryna blir mera "söndagsfralla" för mig.

MvH
Christina G

Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #48 skrivet: 25 apr-13 kl 23:32 »
Jag har testat att göra lökbröd i bakmaskinen. Alltså bröd med en hackad gul lök i. Det blir väldigt ojämnt resultat. Ibland blir det bra, ibland vill det inte jäsa och blir bara en hård klump. När det blir bra blir det ett väldigt gott och "matigt" bröd.

Jag har testat att ha i löken från början och att ha i den då maskinen piper efter torkad frukt och nötter, men det verkar inte ha någon betydelse vilket, det blir dåligt ibland iaf. Helst vill jag ha i löken från början, jag vill helst slippa passa maskinen och kunna gå ut. Och jag inbillar mig att det blir mer löksmak på brödet då. Väldigt gott med lite smör på till en grönsakssoppa. Eller bara som det är.

Är det någon som vet vad det är som ställer till det, och vad man kan göra för att det skall bli bra? Hämmar löken jäsningen, så att det skulle behövas mer jäst?

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #49 skrivet: 25 apr-13 kl 23:52 »
Hmm, ingen aning. Det finns en del utländska, mest åt asienhållet, recept på surdegar med lök i. Löken brukar då liksom försvinna i degen till slut. Men vad som gör att den skulle ge problem i maskindegen vet jag inte. Kanske beror på nåt med vattenhalten? Hur finhackat är det?

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #50 skrivet: 26 apr-13 kl 00:03 »
Kollade runt litet på en tysk sida för kockar. Där var det någon som frågade precis samma sak och fick svar med en rekommendation att steka löken genomskinlig och hälla ifrån eventuell vätska innan man har den i degen. Någon annan tyckte att rostad lök var gott i brödet också. Så det kanske verkligen har något med fukten att göra. Lagom är tydligen bäst. En hade riven ost samtidigt som löken i degen (dock ej bakmaskin).

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #51 skrivet: 26 apr-13 kl 00:07 »
Jag hackar löken på en "mandolin", så den är inte väldigt finhackad.

Hm... Steka först kan bli extra gott, men blir lite mera omständigt. Värt att testa, helt klart.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #52 skrivet: 26 apr-13 kl 00:18 »
En annan ide vore att jämna ut skillnaden i fukt genom att skålla mjölet. Det blir ju gott hursom. Men jag vet inte om det blir för tungjobbat för en bakmaskin kanske?

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #53 skrivet: 26 apr-13 kl 00:29 »
Jag skållar grovt rågmjöl ibland, men då har jag i extra vatten, så det aldrig blir så kompakt. Kör degprogrammet en stund. Och har efteråt, när det svalnat, i vetemjöl så att det blir bra konsistens. Då fixar bakmaskinen skållat mjöl bra. Men det innebär att jag måste vara med när brödet knådas, har inte vågat ladda bakmaskinen med skållat mjöl på kvällen.

torbjorn

  • Inlägg: 13764
    • Medelpad
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #54 skrivet: 26 apr-13 kl 21:34 »
Är det någon som vet vad det är som ställer till det, och vad man kan göra för att det skall bli bra? Hämmar löken jäsningen, så att det skulle behövas mer jäst?

Tänker man litegrann på saken så inser man att evolutionen nog har sett till att lökar är ganska bra på att ta död på röt- och jästsvampar, i naturligt tillstånd vore det ju inte så lyckat om löken ruttnar bort under vintern.
Kanske uppstekning/rostning/förvällning av löken gör den mindre aggressiv mot jästen?

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #55 skrivet: 27 apr-13 kl 18:23 »
Hmm där sa du nåt. Kan ligga nåt i det. Lökomslag hör ju till dom gamla huskurerna. Dock inte som bakteriedödare, utan mera som inflammationshämmande, mot muskelvärk och huvudvärk.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Slackwood

  • Inlägg: 1
SV: Bakmaskins tråd
« Svar #56 skrivet: 14 okt-13 kl 23:47 »
Ett par riktiga idiotfrågor:
1) har du monterat blandaren i bunken?
2) har du kollat att den går runt?

Med vänlig hälsning, Släckskog


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

365 gäster, 1 användare
Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser