Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakt av tuppar och hönor  (läst 5445 gånger)

Thii

  • Inlägg: 29
    • Närke
Slakt av tuppar och hönor
« skrivet: 21 okt-10 kl 18:32 »
Kanske finns det redan en slakttråd men jag kan inte finna den i så fall så nu börjar jag en ny. Kanske kan ni alla som har kunskap göra detta till en faktatråd om ämnet.
Jag är också på G att slakta men förra gången så tyckte jag att köttet blev segt när det var anrättat. Ska dom hänga något efter slakt eller använder/fryser ni in direkt? Flådde förra gången men kanske ska plocka nu. Kommer ihåg sedan jag var liten att man stoppade dem i hett vatten först eller minns jag fel?
//Thii
Jag bor i litet torp mitt i skogen har höns, katter och hundar. Odlar efter bästa förmåga ekologiskt.

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Slakt av tuppar och hönor
« Svar #1 skrivet: 21 okt-10 kl 19:12 »
Vi diskuterade slakt i söndags( utställning)
Föreningen kanske kan försöka att ha en dag 
där vi får lära oss att ta vara på nackade fjäderfä.
'jag har lagt ut åt räven i flera år.=(
Man kanske är bekväm, som inte tar vara på en god middag.
« Senast ändrad: 21 okt-10 kl 19:15 av Lycka »
Hedemorahöns

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Slakt av tuppar och hönor
« Svar #2 skrivet: 21 okt-10 kl 19:32 »
Finns ganska mycket skrivet om slakt av höns/tuppar här på forumet.

Jag skållar och plockar helst. Att göra det för hand är kanske inte det roligaste men fungerar om det rör sig om någon enstaka. Jag tröttnade och byggde en "Whizbang" som är en helautomatisk plockmaskin.

* Bedöva och avbloda djuret (det är det här som de flesta tycker är läskigt). Bestämt men inte brutalt brukar vara en bra inställning!

* Skålla i hett vatten (60 grader) i cirka 60-70 sekunder. Ett stadigt tag i benen på den döda tuppen. Kör ner den under vatten och "pumpa" bestämt flera gånger så att vattnet verkligen kommer in till skinnet. Skållningen gör man inte för att fjädrarna ska bli blöta utan för att få fjäderns fäste i skinnet att släppa. Man kan känna efter att vingpennorna släpper lätt genom att dra ur några på prov. Handplockar man så är den ganska höga temperaturen 60-65 grader motiverad. Använder man maskin så försöker man hålla sig runt 53-55 grader.

* Plocka

Hur man gör med kroppen därefter: Här kan jag rekommendera bilderna i den amerikanska bloggen: http://butcherachicken.blogspot.com/2007/09/introduction.html

Det är mycket text (som man nog kan strunta i) men bilderna är ganska förklarande. Bläddra fram steg för steg i bloggmenyn på höger sida.

Jag brukar kyla snabbt och frysa mer eller mindre direkt. Jag tar hand om även inkråmet (muskelmage, hjärta, hals och hjärta). Den amerikanska sidan visar inte hur man rensar muskelmagen (gizzard) men det är ganska enkelt: Putsa bort fett och hinnor på utsidan och skär sedan ett snitt genom muskeln så du kan vränga den ut- och in. Grus och foder som finns inuti rensas bort. Nu ser man en gulaktig seg hinna på insidan, med en liten kniv tar man tag om den och drar loss hinnan från muskelns insida. Det är ungefär som att lossa en stor tejp-bit, man får ofta bort den utan att den går i bitar. Nu har du en rensad muskelmage som tillsammans med hals och hjärta får åka med i kycklinggryta. Slaktar man flera stycken så spara levern till en festligare varm sallad eller annan "finmat".
----------------
Tänk på att dagens recept är anpassade till modern gödkyckling vilket är orsaken till att många upplever att köttet blir segt. Köttet från långsamt växande djur ska tillagas varsamt och kräver längre tillagningstid. Det innebär att gamla tiders recept såsom Coq au vin (http://ohmansmatovin.wordpress.com/2010/01/10/julia-childs-coq-au-vin/) fungerar bäst. Det ger oerhört mycket mer smak än kycklingfilé från frysdisken!


Smic

  • Inlägg: 202
  • Sara. Men ibland är det Johan som skriver :)
    • Västergötland
    • Västergården
SV: Slakt av tuppar och hönor
« Svar #3 skrivet: 21 okt-10 kl 19:37 »
Vi diskuterade slakt i söndags( utställning)
Föreningen kanske kan försöka att ha en dag 
där vi får lära oss att ta vara på nackade fjäderfä.
'jag har lagt ut åt räven i flera år.=(
Man kanske är bekväm, som inte tar vara på en god middag.


Detta blir lite OT... Men Linkoso har en bra film på sin hemsida hur man tar ur osv. http://honsitrunsby.webs.com/slakt.htm

Och till Thii>>
Vet att det skall hänga vissa "dygnsgrader". Vet dock inte hur många dagar och vilka temperaturer, för jag brukar tillaga eller frysa mina direkt. Men prova google, eller se om du hittar något under mat -kött och fisk.

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Slakt av tuppar och hönor
« Svar #4 skrivet: 21 okt-10 kl 19:44 »
Om man vill hänga så är det cirka 40 dygnsgrader som gäller. Fast det gör jag inte med ungtuppar. För dessa är det viktigare att undvika att djuren stressas innan slakt för att de inte ska bli sega.
« Senast ändrad: 21 okt-10 kl 19:46 av Strajder »

Thii

  • Inlägg: 29
    • Närke
SV: Slakt av tuppar och hönor
« Svar #5 skrivet: 21 okt-10 kl 20:35 »
Tack alla här fanns mycket bra att hämta både bilder och film tack tack. Är det ingen av er som låter dom hänga? Dygnsgrader vad betyder det??
Kanske får jag lära mig anrätta dom bättre kanske det de hänger på det. Det finns väl förmodligen tråd för det också ska leta lite eller någon som vet?
Ja på lördag ska det ske i alla fall så får jag se hur det går.
//Thii
Jag bor i litet torp mitt i skogen har höns, katter och hundar. Odlar efter bästa förmåga ekologiskt.

 

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Slakt av tuppar och hönor
« Svar #6 skrivet: 21 okt-10 kl 23:08 »
Tack alla här fanns mycket bra att hämta både bilder och film tack tack. Är det ingen av er som låter dom hänga? Dygnsgrader vad betyder det??
...


Dygnsgrader =
//...Köttet ska hänga och jag har sett en uppgift att 40 dygnsgrader ska vara lagom att hänga höns. Det innebär 4 dagar vid 10 grader, eller 10 dagar vid 4 grader (kylskåp)...//

Utdrag från http://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=9542

Dvs. räkna ut genomsnittlig temperatur under de dygn du har slaktkroppen hängande och räkna ihop siffran tills du får rekomenderade antal dygnsgrader...

 :-* /Anette
« Senast ändrad: 21 okt-10 kl 23:12 av Whippet »
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

573 gäster, 4 användare (1 dolda)
Wes Jr, Toothpaste, torpjens

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser