Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  juverproblem  (läst 1788 gånger)

nerdette

  • Inlägg: 15
juverproblem
« skrivet: 30 okt-09 kl 18:03 »
Min get killade i april och när jag släppte ut dem (i juni) fick hon ett gigantiskt juver. Jag har bett folk, även veterinärer kolla på henne. Veterinären sa "det är en mjölkras" och tyckte jag skulle banta henne lite. I september flyttade jag henne till grannen eftersom min andra granne tyckte vi måste göra något radikalt åt juvret. Juvret har nu gått ner men det är fortfarande ganska stort och otympligt. Jag är rädd att ungarna ska börja snutta igång henne igen om jag tar hem henne och framför allt är jag rädd att hon ska skada sig. De har varit isär ca 6 veckor.

Finns det något man kan göra?

Mmmm

  • Inlägg: 727
    • Övriga världen
SV: juverproblem
« Svar #1 skrivet: 31 okt-09 kl 02:45 »
Kul veterinär.... Att banta en get på bete i juni månad är ju hemskt lätt....  ::) ;D

Jag uppfattar det som om du inte har mjölkat henne alls, utan det är bara killingarna som diat. Är det så?
I så fall kan det ev. vara "gammal" mjölk kvar i juvret. Du skulle kunna prova att mjölka ur henne och se om juvret minskar.

Annars har jag inga bra tips...

Sussilo

  • Gäst
SV: juverproblem
« Svar #2 skrivet: 31 okt-09 kl 09:01 »
Jag skulle mjölka ur geten ordentligt, ta bort allt kraftfoder och ta henne ur avel, om jag inte ville ha en mjölkget.

nerdette

  • Inlägg: 15
SV: juverproblem
« Svar #3 skrivet: 31 okt-09 kl 21:37 »
Svarar båda: Låter vettigt! Vi har undvikit att mjölka henne eftersom vi inte vill stimulera mjölkproduktionen, men nu efter 6 veckor kanske det går utan att det sätter igång  igen ???

Vi funderar lite på om hon har haft juverinflammation men en annan veterinär tog prov på henne och konstaterade att hon inte hade det och min granne smakade vid ett annat tillfälle på mjölken (modigt gjort) och konstaterade samma sak. Dock har geten alltid haft ett lite konstigt juver och i början diade ungarna bara på den ena sidan eftersom den andra spenen hade konstig form och liksom saknade spene. Hon har också varit skendräktig och haft stora spenar.

Jag har henne som sällskap och inte för någon form av produktion så jag vill gärna behålla henne under alla omständigheter.

Mmmm

  • Inlägg: 727
    • Övriga världen
SV: juverproblem
« Svar #4 skrivet: 01 nov-09 kl 17:46 »
Dock har geten alltid haft ett lite konstigt juver och i början diade ungarna bara på den ena sidan eftersom den andra spenen hade konstig form och liksom saknade spene. Hon har också varit skendräktig och haft stora spenar.


Den "konstiga" juversidan, är det så att spene och juver går ihop, att det inte är någon klar övergång? (bild på hur jag menar)
Så kan det bli när juvret blir överfullt, då kan det bli så uttöjt att det "sprängs". Detta går inte bort utan är vävnaden uttöjd så är den. Det är ganska vanligt att det händer, förmodligen främst hos högmjölkande getter som inte mjölkas utan bara förser sina killingar med mjölk.

Det största problemet med ett sådant juver är att spenen blir för stor (eftersom även den fylls med mjölk) för att killingarna ska vilja dia på den sidan i början, när de är riktigt små (precis som du råkade ut för).  Detta kan bli en ond cirkel - juvret blir ömt och geten vill inte låta killingarna dia - juvret blir ännu fullare och ännu ömmare.... låter man detta fortsätta leder det vanligen till att den juverhalvan sinar, men det kan också utvecklas till juverinflammation. Inte så kul...

Därför kan man gärna hjälpa geten lite i början genom att mjölka ur på den "sprängda" sidan (i princip bara lätta lite på trycket), så att spenen inte är så stor och killingarna klarar av att dia även där. Att tänka på när man mjölkar en sådan spene är att man får ha en lite speciell teknik för att hindra mjölken från att gå tillbaka upp i juvret igen hela tiden. Man får liksom "knipa åt" på ett annat sätt än när man mjölkar ett normalt juver. Svårt att beskriva, man får nog känna sig fram.

När killingarna väl blivit lite större brukar de inte ha problem att dricka även på en sådan lite förstorad spene, så kan man bara tänka sig att hjälpa geten lite i början så tycker inte jag det är något hinder varken att behålla en sådan get eller att ta killingar på henne. :) Är däremot hela "juverupphängningen" dålig (bild på extremfall..) så bör man nog fundera lite på om man verkligen ska ta fler killingar på geten, eftersom det är ärftligt och kanske inte så kul att sprida vidare i avkommorna.




 

axi

  • Inlägg: 15
    • Småland
SV: juverproblem
« Svar #5 skrivet: 18 sep-10 kl 05:27 »
Kanske är en gammal tråd men hoppas att jag kan få hjälp ändå.
Har nyligen skaffat mig några getter som sällskap (4getter och en kastrerad bock) djuren ska alltså inte avlas på men den ena har en sån ful juverhalva som du beskriver, det ser otympligt ut då den ena juverhalvan är så lång och....korvlik :-\ Frågan är om det finns något jag kan göra för att juverhalvan ska minska i storlek? Hon fick en killing i våras som inte överlevde enligt uppgift och hade efter det en juverinflammation. Juvret är mjukt men fyllt med genomskinlig vätska, inte klumpigt ellerhårt på något sätt. ska jag försöka mjölka ur det lite eller bara låta det vara? och kommer det någonsin bli mindra eller får vi stå ut med att det ser ut så?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

552 gäster, 2 användare (1 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser