När pumporna satt ett antal kart, vill man ha stora gäller ett kart per reva, vill man ha mindre men fler kan man ta 2-3 per reva, så toppar man revan, och tar bort överflödiga kart. Då går kraften till fruktsättningnen istället för till att sätta fler kart, som plantan ändå inte klarar av att försörja till ätbar storlek.
Alla hanblommor, och överflödiga honblommor går att äta. Man kan tex fylla dem med köttfärs eller oströra och baka i ugnen, woka, fritera - med eller utan smet, eller bara hacka ner dem i en sallad. Så om plantan sätter fler blommor efter att du toppat den plockar man blommorna och använder den.
Beroende på pumpasort, önskad storlek på pumporna, närings- och vattentillgång, yta osv så kan en pumpaplanta ge 1 jätte - ca 10 mindre pumpor (minipumpor kanske ett 20-tal).
Man måste vara hård mot vissa växter, och dit hör definitivt pumpa. Om man inte toppar och gallrar bland blommor och kart får man ingen vettig skörd.
Beroende på sort och tänkt användning skördar man dem antingen någorlunda späda för direktkonsumtion (sommarpumpor, squash mfl), eller när de fått hårt skal och är lagringsdugliga, dvs gärna ganska sent på hösten, men innan första frosten (vinterpumpa, halloweenpumpor, kalebass m fl) och de kan då lagras ända fram till nästa försommar, om de förvaras torrt och vänds med jämna mellanrum, typ varannan vecka. Pumpor tål inte kyla, varken plantan eller frukten. Sommarpumpor kan förvaras i kyl, eller helst svalskåp, jordkällare funkar om det är torrt. Vinterpumpor kan förvaras i jordkällare, men vanlig rumstemperatur eller lite svalare, typ en farstu, är nästan bättre.
Pumpor ger mycket skörd, och de är mångsidiga och nyttiga. Största problemet med dem är att de har lång utvecklingstid, och därmed i princip måste förodlas, och att de är frostkänsliga. Om man har möjlighet att göra en tunnel med plast eller fiberduk över i början och slutet av säsongen ökar skörden rejält. Den andra stora nackdelen är att sniglarna älskar dem, så plantorna bör vara ganska stora vid utplantering, och man bör snigelbekämpa dagligen om man ser angrepp. Ett bra sätt är att lägga en liten hög med ogräsrens i varje ände av odlingen, och där ha ihjäl sniglarna morgon och kväll, tex med sax eller vass spade. De döda sniglarna fungerar också som bete för nya sniglar.
Sniglarna tycks föredra sådant som har legat och vissnat i 1-2 dagar, så lägger man fram sådant till dem så äter de det före pumpaplantorna. Själv satsar jag också på att ha ankor och höns som äter upp många av äggen och småsniglarna, tyvärr har jag bara inhägnad på ena sidan av landet ännu så länge, ska övertyga grannen om att jag får ta den andra sidan också, förhoppningsvis redan i höst, eller till nästa vår. Det är den sidan där de flesta sniglarna kommer ifrån, blöt mark med mest högt älggräs, himmelriket för sniglar.
Men hönsen och ankorna äter de sniglar de kommer åt, så har man stora problem med sniglar, och möjlighet att hålla lite fjäderfä, så är det verkligen att rekommendera. Tänka bara på att fåglarna inte får kunna gå bland grönsakerna, då gör de större skada än sniglarna

. Fast innan sådd och efter skörd är det bra att kunna släppa ut djuren, om man har möjlighet att inhägna så att det funkar.
Själv har jag hoppat över pumporna i år, dels har jag inte grävt upp tillräckligt många bäddar, dels har jag så mycket sniglar i år att jag satsar på att minska på dem först. Förra året överlevde typ 5 plantor, av ca 30, trots att jag snigelbekämpade flitigt. Men skam den som ger sig, snigelbeståndet ska minska till en nivå där jag får en hyfsad skörd från mitt grönsaksland. Så det så!
När jag odlade på kolonilott i Lund fick jag goda odlingsresultat, men där fanns inte så mycket sniglar som det gör här.
Hoppas att detta gav några tips på odling.