Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför dör pumporna??  (läst 7526 gånger)

spektakel

  • Inlägg: 14
Varför dör pumporna??
« skrivet: 13 jul-10 kl 12:07 »
Har drivit upp en rejäl pumpaplanta som det kommer en massa småpumpor på. Problemet är att när de ska blomma så vecklas inte blomman ut, utan skrumpnar ihop och sedan dör pumpan.. Varför gör den så?

Tackar för snabbt svar!!

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #1 skrivet: 13 jul-10 kl 12:12 »
Torka eller näringsbrist skulle kunna vara en orsak.
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

spektakel

  • Inlägg: 14
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #2 skrivet: 13 jul-10 kl 12:35 »
Ska bara lägga till att de andra blommorna, alltså de utan frukt, blommar för fullt...

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #3 skrivet: 13 jul-10 kl 19:56 »
Har du varit ute och tittat på plantorna tidigt på morgonen?? Ofta är blommorna bara utslagna några timmar och i denna värme kan de sluta sig snabbare, och är man inte ute på morgonen så kan man tro ibland att de aldrig har blommat. Jag brukar gå runt och pollinera på mornarna innan jag sticker till jobbet.

Om de inte ens blommar på morgonen så skulle jag också söga att det kanske behövs mer vatten och näring.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #4 skrivet: 14 jul-10 kl 17:46 »
Blommorna utan frukt är hanblommor. De kommer först. Honblommorna (de med frukt) kommer senare. De första honblommorna kan också vara lite halvdana ibland. Oftast blir de bättre sen. Om det bara är någon vecka sen hanblommorna började blomma så är det ingen större fara. Kanske inte heller två veckor. Men kolla gärna vatten och näring. Plantan bör se frisk ut och växa till snabbt.

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #5 skrivet: 15 jul-10 kl 07:08 »
Jag hakar på pumpafrågorna lite.

Mina pumpaplantor blommor för fullt, både han och honblommor, och plantorna växer så det knakar, minst 1 dm/dag och reva, om inte mer. Så har det varit ett par veckor, men karten börjar inte växa?  ??? Näring, sol och vatten, alla behov är tillgodosatta, men de vill inte riktigt ändå...?

"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #6 skrivet: 15 jul-10 kl 10:08 »
När pumporna satt ett antal kart, vill man ha stora gäller ett kart per reva, vill man ha mindre men fler kan man ta 2-3 per reva, så toppar man revan, och tar bort överflödiga kart. Då går kraften till fruktsättningnen istället för till att sätta fler kart, som plantan ändå inte klarar av att försörja till ätbar storlek.

Alla hanblommor, och överflödiga honblommor går att äta. Man kan tex fylla dem med köttfärs eller oströra och baka i ugnen, woka, fritera - med eller utan smet, eller bara hacka ner dem i en sallad. Så om plantan sätter fler blommor efter att du toppat den plockar man blommorna och använder den.

Beroende på pumpasort, önskad storlek på pumporna, närings- och vattentillgång, yta osv så kan en pumpaplanta ge 1 jätte - ca 10 mindre pumpor (minipumpor kanske ett 20-tal).

Man måste vara hård mot vissa växter, och dit hör definitivt pumpa. Om man inte toppar och gallrar bland blommor och kart får man ingen vettig skörd.

Beroende på sort och tänkt användning skördar man dem antingen någorlunda späda för direktkonsumtion (sommarpumpor, squash mfl), eller när de fått hårt skal och är lagringsdugliga, dvs gärna ganska sent på hösten, men innan första frosten (vinterpumpa, halloweenpumpor, kalebass m fl) och de kan då lagras ända fram till nästa försommar, om de förvaras torrt och vänds med jämna mellanrum, typ varannan vecka. Pumpor tål inte kyla, varken plantan eller frukten. Sommarpumpor kan förvaras i kyl, eller helst svalskåp, jordkällare funkar om det är torrt. Vinterpumpor kan förvaras i jordkällare, men vanlig rumstemperatur eller lite svalare, typ en farstu, är nästan bättre.

Pumpor ger mycket skörd, och de är mångsidiga och nyttiga. Största problemet med dem är att de har lång utvecklingstid, och därmed i princip måste förodlas, och att de är frostkänsliga. Om man har möjlighet att göra en tunnel med plast eller fiberduk över i början och slutet av säsongen ökar skörden rejält. Den andra stora nackdelen är att sniglarna älskar dem, så plantorna bör vara ganska stora vid utplantering, och man bör snigelbekämpa dagligen om man ser angrepp. Ett bra sätt är att lägga en liten hög med ogräsrens i varje ände av odlingen, och där ha ihjäl sniglarna morgon och kväll, tex med sax eller vass spade. De döda sniglarna fungerar också som bete för nya sniglar.

Sniglarna tycks föredra sådant som har legat och vissnat i 1-2 dagar, så lägger man fram sådant till dem så äter de det före pumpaplantorna. Själv satsar jag också på att ha ankor och höns som äter upp många av äggen och småsniglarna, tyvärr har jag bara inhägnad på ena sidan av landet ännu så länge, ska övertyga grannen om att jag får ta den andra sidan också, förhoppningsvis redan i höst, eller till nästa vår. Det är den sidan där de flesta sniglarna kommer ifrån, blöt mark med mest högt älggräs, himmelriket för sniglar.

Men hönsen och ankorna äter de sniglar de kommer åt, så har man stora problem med sniglar, och möjlighet att hålla lite fjäderfä, så är det verkligen att rekommendera. Tänka bara på att fåglarna inte får kunna gå bland grönsakerna, då gör de större skada än sniglarna  :(. Fast innan sådd och efter skörd är det bra att kunna släppa ut djuren, om man har möjlighet att inhägna så att det funkar.

Själv har jag hoppat över pumporna i år, dels har jag inte grävt upp tillräckligt många bäddar, dels har jag så mycket sniglar i år att jag satsar på att minska på dem först. Förra året överlevde typ 5 plantor, av ca 30, trots att jag snigelbekämpade flitigt. Men skam den som ger sig, snigelbeståndet ska minska till en nivå där jag får en hyfsad skörd från mitt grönsaksland. Så det så!

När jag odlade på kolonilott i Lund fick jag goda odlingsresultat, men där fanns inte så mycket sniglar som det gör här.

Hoppas att detta gav några tips på odling.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

fräsen

  • Gäst
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #7 skrivet: 18 jul-10 kl 21:46 »
går det se skillnad på han o hon blommorna?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #8 skrivet: 18 jul-10 kl 21:50 »
Ja, googla så får du troligen fram bilder. Honblommorna har ett litet anlag för att bilda frukt precis bakom blomman, dessutom har honblomman såklart pistill, medan hanblomman har ståndare  ;).
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

 

wedjat

  • Inlägg: 34
    • Södermanland
SV: Varför dör pumporna??
« Svar #9 skrivet: 10 sep-10 kl 02:33 »
När jag har odlat pumpa så har dom ibland dött p,g,a, att d varit för kallt.Pumpaplantan är så känslig.Jag frösatte  12 plantor som jag sedan planterade i krukor å fortsatte att ha kvar dom i växthuset tills dom blivit rejäla.Sen planterade jag dom i hinkar,krukor av olika slag.D som blev frukt å som nu växer om än långsamt är endast 2 st gula runda pumpor.D ska bli kul å se hur stora dom blir.Dom växer på en balkong med mycket sol,både morgonsol å eftermiddagssol.Den frukt som växer på morgonmiddagssol sidan dog å blev brun medans de 2 andra växer på eftermiddagssol sidan å klarat sej bra.När plantorna växte som bäst hade jag cirka 45 blommor på d 12 plantorna.Så nu har jag ätit blommor  en hel del,å känner mej full på dom.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

591 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser