Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.  (läst 15483 gånger)

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« skrivet: 23 jul-10 kl 10:07 »
Hur länge håller sig honug egentligen? Jag har ju fått höra att man kan äta honug som är flera tusen är gammal.
Jag har honung från min morbror som stått i åtminstonde två år men det ska väl inte göra nåt? Eller?
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #1 skrivet: 23 jul-10 kl 10:15 »
När de grävde fram mumierna från pyramiderna så hittade de honung som gick att äta.
Vet inte hur de smakade .  ;)

Ät på du av morbrors honungen    kul när man vet vem som har gjort den
År gångs honung kanske ?         mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #2 skrivet: 23 jul-10 kl 10:16 »
Om honungen inte fått skräp i sig så håller den jättelänge.

Det folk gör fel är att de doppar skedar och knivar med brödsmulor, smör eller annat med dålig hållbarhet i honungen, då kan det lätt bli mögel eller jäsning.

Som med all mat gäller att man tittar, luktar och smakar, och om alla tre intrycken säger att maten är ok, så är den med största sannolikhet det.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #3 skrivet: 23 jul-10 kl 10:50 »
Edward:Då mindes jag rätt! Det där med mumierna har jag också hört kom jag ihåg när jag läste vad du skrivit. :)

ieenilorac: Knivar och skedar med smulor på kommer inte ner i min honung. Dels är vi väldigt dåliga på att äta honung och dels så har vi glutenintollerans i familjen så inte ens vårt smörpaket är särskillt förorenat av brödsmulor. :) (inget ont som inte för något gott med sig  ;D ). MEd honung är det just det att jag inte gör av med det så mycket. När jag var liten så fick vi honung av en man som alltid såg till att jag visste när honungen var gjord, av vilka blommor och allt sånt. Då hade jag lite koll på hur honung smakade men idag så smakar det bara sött (för sött - kanske ska berätta att jag försöker leva kolhydrat fritt för då mår jag bäst vilket gör att inget smakar som det gjorde när jag var liten. :) ).
Någon som vet hur länge alla bra jästbakterier lever i honungen då? Ibland så får jag brödryck och kan inte leva utan bröd (enda felet med att undvika kolhydrater - jag saknar bröd ibland) när jag då ätit sirapslimpa så gör jag surdegsbröd och jag bruakr vilja ha honung så jäsprocessen blir som den ska (jag ´tycker det gör skillnad med och utan honung, även vilken honung man använder och "affärsköpehonung" vill jag ju inte använda.

NU ska jag sluta!  :-[
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #4 skrivet: 23 jul-10 kl 10:58 »
Honung är fantastiskt till surdeg, där håller jag med dig.

Vad jag förstått är det bakterierna i surdegen som förökas extra bra med hjälp av honung, även om honungen också innehåller nyttiga bakterier. Så inte heller där spelar åldern på honungen någon roll. Däremot givetvis kvaliteten, smaken blir, precis som du skriver, väldigt olika beroende på vilken honung man använder.

Och på en god surdegssmörgås är det himmelskt med en liten tesked honung, ringlad från lite höjd så att den fördelas någorlunda jämnt över brödet. Det är både mättande, och ger rimlig blodsockerhöjning.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #5 skrivet: 23 jul-10 kl 11:33 »
Hur länge håller sig honug egentligen? Jag har ju fått höra att man kan äta honug som är flera tusen är gammal.
Jag har honung från min morbror som stått i åtminstonde två år men det ska väl inte göra nåt? Eller?

Det beror på vattenhalten. För fuktig honung kan jäsa, torrare kan den klara sig hur länge som helst.

Enligt livsmedelslagen måste ett "bäst före"-datum sättas på kommersiella burkar. Därför finns ett sådant på honungsburkar med, men det betyder ingenting annat än att leverantören återtar burken om den blir dålig innan dess.

Rune H

  • Inlägg: 119
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #6 skrivet: 23 jul-10 kl 12:45 »
Honung som förvaras längre tid kan skikta sig så att det blir ett flytande skikt längst upp. Sker framför allt om den förvaras varmt. ( Har dock några referensburkar från 1983 som skiktat sig trots att de förvarats svalt hela tiden)
Skiktningen beror troligtvis på att den är gjord av nektar från flera olika blommor, och delar av honungen kan skilja sig.
Det övre- flytande skiktet - kan innehålla tillräckligt mycket vatten för att en jästprocess skall starta. Honungen i det undre - "fasta" skiktet har dock inte påverkats nämnvärt. Ta bort det  rinnande skiktet ( till bakning ?) och njut av det undre.

 

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Hållbarhet på honug som jaghar i skåpet.
« Svar #7 skrivet: 23 jul-10 kl 13:48 »
Då hade jag lite koll på hur honung smakade men idag så smakar det bara sött (för sött
Beroende på års tidden och vilka blommar/nektar källor så smakar honungen olika.

Fick tag i illa smakande ful honung från en kollega som inte uppskattade honungens rökig och beska smak med en ganska mörk djup smak , inte så söt med som jag svamlar förstår du att jag tycker att den passade min smak/gom alldeles förträffligt !

Han sålde den till en annan kollega som sålde slut på den på en naffs.

Smaken är såm baken    ;D                    mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

473 gäster, 2 användare
torbjorn, Hantverkare92

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser