Något tips om litteratur för någon som ska bygga en bakugn?
Kom just på att jag fick en literaturlista av en kille som skulle skriva ett examensarbete om bakugnar...
Litteraturlista över böcker och skrifter som berör bakugnar
Byggnadsläror:
Praktisk handbok i lantbyggnadskonsten, Arvid Henström, Abr. Bohlins
boktryckeri 1869, s. 112-123, §4-6 (valvslagning), s.126-128, §10 4:0
(bakugnar), s.237-238 §4 Bakugnar.
Handledning i allmänna byggnadsläran, Husbyggnadskonsten, E.E von Rothstein,
F.& G Beijers Förlag, s. 619-625 §25 (bakugn s.624-625)
Hantverkets bok ,Mureri, red. G. Granholm, Natur och Kultur, s.243-244
Bakugnar
Byggnadsindustrien, C. Löfroth, s. 143-144 (bakugnsbågen)
Folklivsforskning:
Svensk Byggnadskultur, Sigurd Erixon, s. 401-452, Ugn, härd och kök
Blekingeboken 1941, Blekinge Musei- och hembyggdsförbunds förlag, s.9-72,
Sigurd Erixon, Studier rörande eldstäder i Blekinge
Hallandsgårdar, Albert Sandkef, S. 49-52, 80-85, 159, 187
Den skånska ryggåsstugan, Nils-Arvid Bringéus, s. 37-48
Övre Dalarnas bondekultur, band 3, hem och hemarbete, Lars Levander,
s.104-105 (grundläggning), 165-181 (konstruktion), 385-436 (bakning)
Manus 2002, DaCapo, August Holmberg, kap. 9, Spisar i Bostadshus
Dagligt liv i Norden, T.F Troels-Lund, band 1-2, andra boken, Bondgårdar och
borgarhus, s. 28-53, 203-224
Renovering:
Så renoveras torp och gårdar, Ove Hidemark m.fl., ICA Bokförlag, s.231-233
Skansens handbok i Vården av gamla byggnader, G. Gustavsson, s.116-117
Byggnadsvård i praktiken, Värmen i gamla hus, Göran Gudmundsson,
Byggförlaget 2001, s.83-85. ISBN9179881955
Vårda kök med själ och hjärta, Staffan Hansing, s.45
Eldstäder :
Bakaromnen- trend og tradisjon, Else Rönnevig, Det Norske Samlaget, ISBN
8252157408
Husets hjärta- spisar i gamla hus, Hans Mårtensson, Akantus,2001, ISBN
9197352950
Uunit, Alfred Kolehmainen, RAK, ISBN 9516640214
Västerbotten nr 1.01, spisar, kaminer och kakelugnar, red. Ola Kellgren,
s.21-26
Sex bagarstugespisar i Tvärålund, Marianne Jonsson
Kulturen 1984- eldstad och värme
Bakning, bröd och säd:
Det svenska brödet, Åke Campbell
Svensk allmogekost, Nils Keyland
Fjället. Om boställen och folk i fjället, Örs socken, Dalsland, fram till
omkring 1930, Ingemar Andersson, s. 37
Hantverk i Sverige, red. Bengt Nyström, LTs förlag Stockholm, 1989
Nordisk kultur, Lantbruk och bebyggelse, teknisk kultur II, Utg. Sigurdh
Erixon, s. 141-146 (sädesslagen) Sigurdh Erixon, s. 216-235 (brödhistoria)
Åke Campbell
Säd i daglig kost, Annelies Schöneck, Syrans förlag, Järna 1982, ISBN
9197031615
Dagligt bröd, Annelies Schöneck, Ekokultur Förlag 1994, ISBN 918845603X
Övrigt:
Hus och härd, hur vi byggt och bott genom tiderna, Gunnar Dravnieks, s.
20-26 (historisk), LTs förlag 1969
Öppen spis, Kurt Vastad, Lars Hallén, s. 46-71 (historia), ICA bokförlag,
ISBN 9153403487
Mathistoriskt lexikon, Jan-Öivind Swanh,
Lantbrugs-Ordbog, for den praktiske landmand, förste del A-E, s. 317-324
(bakugn), E. Möller-Holts, 1877