Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Jordfräsa trädgårdsland på våren?  (läst 17398 gånger)

s60012

  • Inlägg: 11
    • Västergötland
Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« skrivet: 12 apr-10 kl 14:39 »
Är det till skada att jordfräsa trädgårdslandet nu på våren? Tänkte köra i ett släpkärrelass med hästgödsel på det cirka 35 kvm stora landet. Lite tungt att spadvända alltihop tycker jag.

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #1 skrivet: 12 apr-10 kl 15:02 »
Jajemensan!
Visst går det att fräsa  land nu!
Lite jobbigare bara om du gör ett nytt land, fräs flera vänder i så fall.
Och räkna med mer ogräs än om du hade fräst i höstas.

Hästgödsel är bra, bara den är välkomposterad så den inte blir för stark!
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #2 skrivet: 12 apr-10 kl 15:03 »
Det beror ju på. Särskilt på lerjord är det viktigt att jorden är lagom fuktig (typ halvtorr). Fräs inte jorden till pulver utan fräs bara tillräckligt för att blanda in gödseln, annars tappar du för mycket i markstruktur, och då packar det ihop sig under sommaren-hösten.

Tulipanaros

  • Inlägg: 9
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #3 skrivet: 12 apr-10 kl 23:20 »
Nää... snälla...  :'(
När jag grejade i grönsakslandet i helgen var jorden full av daggmask, stora och små och tjocka och smala. Tänk så mycket nytta alla maskarna kommer att göra i ditt land i sommar, om de får leva vidare.  :) Dessutom förstör jordfräsen jordstrukturen, så att du kan få problem med dräneringen senare under säsongen.

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #4 skrivet: 13 apr-10 kl 07:02 »
Jag fräser landet varje vår och det funkar jättebra! :)
MVH Rosita zon 1

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #5 skrivet: 13 apr-10 kl 07:58 »
Håller med angående daggmask. Delvis även om risk för att förstöra jordstruktur. Men det beror på. Bl a beror det på jordart. Varken frågeställaren eller övriga som självsäkert meddelat sina synpunkter har sagt vilken jordart de tänker, odlar eller har odlat på, och då hänger det hela i luften rätt ordentligt. Har man sandjord eller moränjord så är det inte lika kinkigt med jordstrukturen. Inte heller om man har en lerjord med hög mullhalt.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #6 skrivet: 16 apr-10 kl 13:00 »
Det finns många skolor och åsikter kring att fräsa jorden. Själv har jag odlat på både tung lerjord och på lättare sandjord med hög mullhalt. Jag är medlem i FOBO, www.fobo.se, och anser att om man har tid så är det bäst att inte jordfräsa, framför allt bör man inte fräsa varje år, utan bara i början om man inte orkar handgräva. Om man vill odla ekologiskt är det av största vikt att inte blanda in alv i matjorden, och att låta maskar och mikroorganismer förbättra jorden på lång sikt, och då ska man gärna täckodla och ytkompostera, helst inte trampa i odlingsbäddarna, definitivt inte köra med tunga maskiner, och inte förstöra den naturliga balans som blir när man inte vänder runt i jorden.

Jag rensar fortfarande ogräs på våren, eftersom jag inte har tillräckligt med täckmaterial för att hålla jorden täckt på vintern, men jag myllar bara mer naturgödseln ytligt, sår eller planterar och täcker sedan med det jag har tillgång till, gräsklipp, löv, hö, halm, ogräsrens som först får ligga och vissna i solen minst ett dygn osv.

Jag har full förståelse för att man inte orkar handgräva i början, men läs gärna lite om de metoder jag beskriver, de minskar arbetsmängden och ökar skörden, man får friskare växter osv.

Maskiner är inte bra för odlingen, men nödvändiga om man odlar storskaligt eftersom arbetskraft är dyrt. Men ju mer man packar och vänder jorden desto mer konstgödning och bekämpningsmedel behövs. Som odlare odlar man jorden, inte växterna. Det är den goda, friska jorden som ger bra skörd.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #7 skrivet: 16 apr-10 kl 15:04 »
om man har tid så är det bäst att inte jordfräsa, framför allt bör man inte fräsa varje år, utan bara i början om man inte orkar handgräva.
Jag håller helt med om detta, men uppfattade att tråden gällde ett "akut" läge: s-nuffra vill börja odla NU. Och då kan fräs vara lämpligt. S-nuffra har i och för sig ett trädgårdsland men höstarbetet tycks inte ha blivit gjort. Gräva kan man (om jag får generalisera lite) göra på hösten, på våren är det bättre att fräsa OM man måste ta i. Annars föredrar även jag mildare metoder. Men det är lite knepigt att på ett bra sätt mylla gödsel på våren utan jordfräs, om inte jordsstrukturen är bra. Men man kan strö ut gödseln, mylla lätt med kratta, handkultivator eller grep, och sedan täcka - ett alternativ.

Citera
Om man vill odla ekologiskt är det av största vikt att inte blanda in alv i matjorden,
Detta har jag missat på. Dock kan alv ibland vara bra jord, bara den luftas. Jag har bra erfarenhet av lerjordsalv omedelbart under matjorden. Får den luftas i hög så kan den bli bra. Detta framhålls också som en jordförbättringsmetod i Farmers of Forty Centuries, som handlar om traditionellt kinesiskt jordbruk. Det jag missat på är att jag tagit jord ännu djupare, typ blålera, och den tar evigheter på sig att bli bra. Men sånt får man inte upp vid fräsning eller vanlig grävning utan vid dikesgrävning på vissa jordar.
« Senast ändrad: 16 apr-10 kl 15:13 av Anders Skarlind »

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #8 skrivet: 22 apr-10 kl 09:21 »
Kommer det inte nya daggmaskar ganska snabbt?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #9 skrivet: 22 apr-10 kl 09:40 »
Nej, om man fräser jorden dör många maskar, samtidigt som de biologiska system som krävs för att maskar och mikroorganismer ska kunna samverka på ett bra sätt. Om man sköter jorden, sätter kvävefixerande växter och täckodlar, vilka båda bidrar till att öka mikroliv och biologisk mångfald så kommer jorden att återställas och tom förbättras över tid, men om man ständigt fräser kommer man att vara beroende av konstgödsel och besprutning för att åstadkomma god skörd på sikt.

Ibland är det nödvändigt att fräsa i början för att det inte ska krävas en orimlig arbetsinsats, men om man vill ha stor skörd på liten yta och samtidigt odla ekologiskt är inte fräsning ett långsiktigt alternativ. Läs mer på tex www.fobo.se
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

 

Sagoliket

  • Inlägg: 23
    • Västergötland
SV: Jordfräsa trädgårdsland på våren?
« Svar #10 skrivet: 26 apr-10 kl 17:14 »
Jag vet vad gräva innebär, puh! Men jag tycker att det har varit värt besväret, men har en del kvar att göra dock. Mina odlingsgrannar som hade hälften så stor lott som mig orkade inte ens gräva det, utan körde med jordfräs åt alla håll och kanter på halva deras lott där de sedan odlade. Tåls ju att tilläggas att just där var överfullt med kirskål. Gissa så många fler kirskål det det blev efter den jordfräsningen!
Nu efter den långa vintern så är deras jordbäddar fyllda med ett lager av tunn mossa, det ser himla konstigt ut tycker jag? Och deras lott är något högre belägen än min så det kan inte bero på fukt. Beror det på att deras jordstruktur rubbades av jordfräsningen?
Jag har inte fått det på mina odlingsbäddar, och min jord är helt överfull med daggmaskar. Så full att en söt liten rödhake ofta hälsar på som jag kan kasta en larv eller mask till som den sedan "tuggar" i sig. ;) Vet inte hur det ser ut i grannarnas jord på den fronten, men där verkar mer "dött". :O
« Senast ändrad: 26 apr-10 kl 17:17 av Sagoliket »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

550 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser