Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Växter so rening för damm  (läst 8613 gånger)

sollan

  • Inlägg: 4
    • Södermanland
Växter so rening för damm
« skrivet: 16 jan-10 kl 12:23 »
Hej
Fick tipset om detta forum.
Jag har i min trädgård en mindre dam, ca 2-3 kbm med en liten bäck. Jag ska i vår göra om bäcken och har funderat på att anlägga en liten sumpzon bestående av sand och växter för att rena damman. Har i flera år, med gott resultat, haft ett hemgjort filter bestående av lecakulor, skumgummi och gamla strumpbyxor. Det har funkat bra men kräver daglig rengöring så att inte filtret sätts igen.
Finns det någon som har erfarenhetav att rena med sandbädd och växter är jag mycket tacksam för tips och råd.
Tack på förhand/sollan

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Växter so rening för damm
« Svar #1 skrivet: 16 jan-10 kl 12:39 »
Jag antar att du har rundgång av vattnet och en konstgjord bäck. Alla växter fungerar. De skickar ner rötter som tar hand om näringen. Växter som trivs att stå blött är gul svärdslilja, vattenblink, kråkklöver, vattenklöver (bläcken). Stormhatt, majviva, blå iris och smörboll vill ha fuktigt.

sollan

  • Inlägg: 4
    • Södermanland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #2 skrivet: 16 jan-10 kl 12:45 »
Tack för svar! Har redan tänkt på iris och förgätmigej.
Hur stor/djup bör bädden vara? Jag vill ju gärna ha perenner som kan överleva vintern. Och helst ha något som blommar hela odlingsperioden.  ;)
Ska vattnet rinna ned genom sanden? Jag har också svårt att avgöra skillnaden mellan blött och fuktigt...

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Växter so rening för damm
« Svar #3 skrivet: 16 jan-10 kl 14:50 »
De jag nämnde är perenner. Videört (lysing), topplösa, penningblad har jag också i och omkring min damm och en högväxande axveronika. För att veta vad som behövs av jord och fukt, får man se hur de växer i naturen.


Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Växter so rening för damm
« Svar #4 skrivet: 16 jan-10 kl 17:12 »
Hej Sollan!
Trevligt att se dig här. Björno torde vara den som vet mest om vatttenrening med växter. Skicka honom ett meddelande.
Jag har provat att odla växter i vattnet från en fiskodling. Växtytan var dock alltför liten för att rena särskilt mycket.

Skulle jag göra ett utomhusfilter så skulle jag använda grus och låta vattnet spridas över ytan med hjälp av slangar med hål i.  Eftersom jag gillar hosta så skulle jag ha hostor i sandfiltret. Det finns hostor som vill ha sol och andra som trivs i skugga. Astilbe är en annan art som jag skulle använda.

Jag har en liten fundering om att rena vårt avloppsvatten med en modifierad våtbädd. Då skulle jag lägga ut en stor plastduk på svagt sluttande mark på den grovt  grus där avloppsvattnet ska infiltreras. Ovanpå gruset läggs ett tunnt lager jord där plantorna sätts. Rötterna kommer att växa ner i gruset och ta upp näringen. Det skulle kunna vara ett bra system att förvara min stora hostasamling.
Tyvärr så fungerar det bara sommartid.
MVH
Jan

sollan

  • Inlägg: 4
    • Södermanland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #5 skrivet: 16 jan-10 kl 18:25 »
Måste grunna vidare... Läste någonstans var(?) just om detta att rena med sand och växter. Får väl gräva igenom många års avlagringar av tidningar och se om jag kan hitta något.
Hostor har jag en hel del av men jag trodde inte att de ville ha så blött om fötterna..? Astillben håller på att ta över på många ställen så växtmaterial har jag.
Det borde ju funka med kraftigväxande sumpväxter kan man tänka. Som verkligen tar upp näringen ur vattnet.
Hur stor yta kan behövas?

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #6 skrivet: 16 jan-10 kl 18:39 »
jag har också läst nånstans om vattenrening för damm, rörelse och luftning  syresätter och sumpgas och sånt försvinner,grus sand och träkol silar och binder föroreningar, växter tar upp återstående kväve och sånt....
Fjäderfän och kaniner

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Växter so rening för damm
« Svar #7 skrivet: 16 jan-10 kl 18:45 »
När man fått liv i dammen med växter och vattenlevande småkryp, håller den sedan sig frisk. Jag använder tidvis vatten från dammen till te och kaffe. Det behövs inga filter.

brantas

  • Inlägg: 2106
  • www.brantas.se
    • Halland
    • brantas
SV: Växter so rening för damm
« Svar #8 skrivet: 22 jan-10 kl 08:13 »
jag skulle rekommendera dig att använda lavasten istället för sand, har större "yta" än vad sand har renar därför bättre i ett rotzonsfilter. kan gärna komma med fler förslag på växter, men är på väg till jobbet nu.....
mvh tina
Planerar Hönsbytardag i Väröbacka den 20/4 mer info på www.brantas.se
ALLA är välkomna !

sollan

  • Inlägg: 4
    • Södermanland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #9 skrivet: 24 jan-10 kl 16:14 »
jag skulle rekommendera dig att använda lavasten istället för sand, har större "yta" än vad sand har renar därför bättre i ett rotzonsfilter. kan gärna komma med fler förslag på växter, men är på väg till jobbet nu.....
mvh tina
Lavasten... var får man tag i det? Eller är det lecakulor du menar? Men de blir väl för lätta antar jag.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #10 skrivet: 29 jan-10 kl 21:28 »
Lavasten finns till exempel att köpa hos en del trädgårdshandlare. Man får en viss kvävenedbrytning i stenarna, från för fisk rätt så giftiga kväveföreningar till mindre giftiga kväveföreningar, växterna tar upp kväveföreningar i båda "ändar" av denna nedbrytningskedja. Det är en fördel att ha lava framför grovt grus eller småsten, men hur stor den skillnaden är beror på, när du har mycket växter som växer mycket blir den praktiska skillnaden minimal.  Inte lecakulor, dels flyter de, dels är de täta, så det sker inte nedbrytning i dom.

Om du får rengöra filtret varje dag så får du nog rikta in dig på starkväxande växter; Bladvass, kaveldun eller salix är bra exempel, om du sen planterar något du tycker är snyggare under det så är det en mindre fråga ur praktisk synvinkel.

Är det en grus eller stenbädd som du tänkt pumpa vatten genom så kan i princip vad som helst från alger till kaktusar trivas där under tillväxtsäsongen så länge övriga odlingsförhållanden är bra, så som temperatur och ljus, hur det blir med övervintringen är en annan fråga, så det är enklast att hålla sig till arter som man vet övervintrar blött, som de jag nämnde.     

I det långa loppet så måste växtmateria lämna systemet för att göra nytta, hur lång tid det tar innan avfallsprodukterna som för växterna är näringsämnen bara åker karusell i systemet annars beror på. Döda växtdelar bör man ta bort, och om du odlar grönsaker som du också skördar av så lämnar kväve systemet, akvaponisk odling kallas det. Rotfrukter är väl det som anses mindre lätt att odla på det sättet, men annars ska det funka alldeles ypperligt att odla allt som är ettårigt, jag vet som sagt inte hur det är med övervintrande grödor.

Storleken beror på förutsättningarna, om du har lite prydnadsfisk som får dela på några enstaka pellets var och varannan dag så räcker det säkert med en halv kvadratmeter. Det beror i princip på hur mycket du matar, du kan själv göra en grovbedömning på mängden protein som tillsätts dammen, den mängd-storleksordningen protein behöver du "ta ut". I proteinuttaget ingår även om du tar ut fisk. Antag att du matar med ett kilo foder på en säsong, med en proteinhalt på 30%, det ger 300 gram protein. Nästa antagande är att de växter du odlar består i färskt tillstånd av 90% vatten, med en proteinhalt på 5% beräknat på torrvikt ger det att 0,5% av våtvikten är protein, då bör du dimensionera filtret så att du kan skörda 60 kg växtmassa med de egenskaperna om filtret är det enda som ska upprätthålla balansen.

Det finns en del andra faktorer som påverkar, men de flesta av dom så lite när man matar så mycket som i antagandet i en liten damm. Det man kan räkna in är till exempel vattenbyten, och som sagt fisktillväxt, om du som i antagandet dessutom tar ut ett halv kilo fisk om året kan du halvera växtskörden.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

brantas

  • Inlägg: 2106
  • www.brantas.se
    • Halland
    • brantas
SV: Växter so rening för damm
« Svar #11 skrivet: 30 jan-10 kl 10:16 »
Lavasten... var får man tag i det? Eller är det lecakulor du menar? Men de blir väl för lätta antar jag.


Japp Lavasten. vi brukar ta hem storsäck när folk vill ha. Som växter så skulle jag nog rekomendera undervattensväxter som storslinga och barrslinga. Även Bäckveronica, Kalmus ( den helgröna är kraftigare än den vitstrimmiga), gyckelblomster, ponderia och pilblad är kraftigväxande växter som är vattenrenande.
Klipp gärna ner växterna efterhand och låt dom växa upp på nytt så tar de näring från vattnet under hela säsongen.

Storleken beror på sortens fisk och hur mkt växter du har i övriga delen av dammen samt antal soltimmar på dammen. Koi kräver tex. bättre vattenkvalitet än vad guldfisk gör.


http://www.aquainterior.se/produkter.asp?nav=84&parent=56&lng=sv
Det har länge varit känt att trots filter och pumpar blir det ändå alger. Förklaringen är enkel om du läst din biologi om nedbrytningen. Syrekrävande bakterier bryter ned ammonium/ammoniak till nitrit och därefter till nitrat och fosfater. STOPP! Nitrat och fosfat = växtnäring. Där har du förklaringen. För att bryta ner nitrat krävs det växter eller en syrefattig miljö med nyttiga bakterier som  omvandlar växtnäringen till vanlig kvävgas.

Så här fungerar ett rotzonsfilter:
Vatten från dammen pumpas ner i botten av filtret. Det stiger sakta uppåt genom filtermaterialet och rinner tillbaka ner i dammen. Längst upp planteras snabbväxande sumpväxter ex.vis Kaveldun, Iris, säv m.m. Det är viktigt att pumpen inte är för stark då flödet inte får vara för stort. Det byggs upp en nyttig bakteriekoloni i filtermaterialet, som bryter ner nitrater och fosfater och minskar förutsättningen för alger. Filtret behöver i princip ingen skötsel då smuts som kommer från dammen bryts ner.
Planerar Hönsbytardag i Väröbacka den 20/4 mer info på www.brantas.se
ALLA är välkomna !

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #12 skrivet: 30 jan-10 kl 11:50 »
Om vi ska gå in på detaljer så kan växterna ta upp både ammonium och nitrat, dessutom är fosfaterna inte en del av kvävenedbrytningskedjan.

Alger är generellt mer gynnade av ammonium än nitrat, det är huvudsakligen därför effektiv filtrering minskar risken för alger, växterna kan som sagt ta upp både och.

Angående filtermatrial, om du ska fortsätta att ha "vanligt filter" eventuellt då i kombination med växtfiltret, är filtermaterialen du har som du märkt rätt så skötselintensiva, det finns så kallad filtermatta att köpa, lite dyrt och priserna varierar kraftigt, men det är väldigt bra. Man kan även använda billigt myggnät från typ biltema, en rulle på 10 meter kostar typ 40:- rullar man ut det och bökar ner i filtret så det tar upp ungefär 15 liter får man ett rätt så effektivt biofilter, som inte kräver särskilt mycket skötsel jämfört med effektiviteten, men nitraten (och fosfaten) tar det inte bort, det får man ordna med växter och eller vattenbyten.     

Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #13 skrivet: 30 jan-10 kl 13:13 »
är det inte samma med dammar som akvarium ??? desto större desto lättare att få balans....
Fjäderfän och kaniner

brantas

  • Inlägg: 2106
  • www.brantas.se
    • Halland
    • brantas
SV: Växter so rening för damm
« Svar #14 skrivet: 30 jan-10 kl 13:22 »
är det inte samma med dammar som akvarium ??? desto större desto lättare att få balans....

jo de stämmer, blir inte så stora temperaturskillnader då heller, så ett djup är viktigt för att ha en jämnare temperatur.
Planerar Hönsbytardag i Väröbacka den 20/4 mer info på www.brantas.se
ALLA är välkomna !

Kålrabbis Mamma

  • Inlägg: 1136
    • Värmland
SV: Växter so rening för damm
« Svar #15 skrivet: 11 feb-10 kl 16:32 »
Vi har en liten damm på gården med stillastående vatten. I början använde jag ett reningsverk med algdödande lampor som man fick gör rent filtret på varje dag (skitjobbigt). Sedan gick lamporna sönder och det blev inte av att vi köpte nya. Nu är dammen helt klar och fin utan rening. Som jag har förståttt det av de som "vet" så bildas så småningom en naturlig fauna av växter och djur som gör att vattnet håller sig klart. Samma fenomen har jag i akvariet inomhus som jag inte gjort rent på två år utan jag häller bara i nytt vatten när det dunstar.
"Alltid något sa kärringen som hitta rävskit i hönshuset"

 

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Växter so rening för damm
« Svar #16 skrivet: 11 feb-10 kl 17:37 »
Hej!
Har man svävalger i dammen så fungerar daphnier som filter fast man kan då inte ha fiskar.
MVH
Jan


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

481 gäster, 3 användare (1 dolda)
Stina Holmerin, maiz

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser