Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hållbarhet på ägg  (läst 2489 gånger)

bruno

  • Gäst
hållbarhet på ägg
« skrivet: 24 aug-04 kl 19:35 »
Hej!
Hur lång är hållbarheten på ägg, jag har hört 5 månader?

hanzzon

  • Inlägg: 209
  • Livet på ett torp
    • Västmanland
    • Sadelmakarns Torp
Re:hållbarhet på ägg
« Svar #1 skrivet: 25 aug-04 kl 14:52 »
jag läste i nya lantmannens bok från 1950, att det mycket riktigt går att förvara äggen i 5 månader.

Anders Plogen

  • Inlägg: 211
    • -
SV: hållbarhet på ägg
« Svar #2 skrivet: 02 dec-09 kl 23:20 »
Jag hra fått uppgifter från kommunens livsmedels/miljöinspektör att jag ska märka äggen jag säljer med bäst före 28 dagar efter värpdatum... Det är med god marginal

//Anders

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: hållbarhet på ägg
« Svar #3 skrivet: 03 dec-09 kl 07:25 »
Som jag uppfattat det så är handelsreglerna att 28 dagar gäller men att varan ska lämna butik till kund senast dag 21. Att vi har så korta tider satta på äggen beror nog på att man i övriga EU inte alltid hanterar ägg som kylvara.

För rekordlång förvaring: Otvättade rena ägg, snabb nedkylning efter att äggen lagts och därefter förvaring i kyl.

Prosit

  • Inlägg: 1085
    • Södermanland
SV: hållbarhet på ägg
« Svar #4 skrivet: 03 dec-09 kl 22:30 »
Precis så gör jag alltid men iår har inte mina ägg hållit. Äggen har stått i kylen som är kall men när man kokar dem så flyter de! Kan det ha med åldern på hönan att göra? Unga hönor bättre hållbarhet?

Befruktade ägg lär hålla bättre men jag har befruktade ägg i min kyl!
Har sex hönor i lekstugan mitt i villakvarteren i Stockholm. Har nu äntligen skaffat hund och hönorna har hamnat på undantag.

 

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: hållbarhet på ägg
« Svar #5 skrivet: 05 dec-09 kl 09:29 »
Att gamla ägg flyter är bara naturligt. Skalet är inte helt tätt så vatten avdunstar och äggen "torkar", samtidigt ökar luftblåsan i äggets ände. Ett färskt ägg (liten luftblåsa) ligger på botten av kastrullen, några veckor gammalt så står ägget upp på botten av kastrullen och gammalt ägg flyter. Det innebär inte att ägget har blivit olämpligt att äta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

868 gäster, 5 användare (1 dolda)
ärt, Anders Flix, Terrisson, sayerbýr

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser