Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egen glögg, eftersötning m.m?  (läst 5021 gånger)

koko

  • Gäst
Egen glögg, eftersötning m.m?
« skrivet: 28 okt-09 kl 18:12 »
Har nyligen fått klart mitt äppelvin. Till min förvåning smakade det inte av äpple, snarare som ett ungt, vitt vin. Normalt? Hade inte rönnbär i.

I vilket fall som helt skulle jag vilja göra glögg av några flaskor, men hur gör man? På min lilla inköpta glögg-kryddspåse står det att man ska låta kryddorna dra i sprit, tillsätta socker och blanda i vinet.
Jag har ingen sprit och tänkte låta kryddorna dra direkt i vinet, kanske lämna kvar dem i flaskan för syns skull. Kan man tillsätta en massa sockerlag utan att det börjar jäsa igen? Det måste ju sötas för att bli god glögg...
Vinet är helt färdigt; jästen är stoppad och det är klarnat.

Erfarenheter och tips behövs!! ::)

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #1 skrivet: 28 okt-09 kl 22:57 »
Äppelsmaken kommer fram efter ganska lång lagring; inte markant men som en ton i det vita vinet.

Om vinet är jässtoppat lär det inte börja jäsa igen. det som används som jässtopp är kaliumsorbat (tror jag) och det ingår i atamon. Du kan alltså blanda och sockra och experimentera.

Så här har jag gjort glögg av vin; i mitt fall var det onödigt stark äppelcider.

Jag tog 3/4 l vin och värmde upp till strax innan det började koka. Stoppade påsen med glöggkryddor i en burk med lock och tömde på det varma vinet. Ställde blandningen på köksbänken 1 vecka. Sedan silade jag bort kryddorna.
Tillsatte 1 l socker och rörde och värmde tills det lösts.
Denna essens använde jag sedan för att blanda med mer vin när det var dags att dricka glögg.

koko

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #2 skrivet: 29 okt-09 kl 08:36 »
Tack!!!

koko

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #3 skrivet: 29 okt-09 kl 19:51 »
Har tänkt till lite (ja! jag gör det ibland!) och funderar på att göra en glöggsirap som består av glöggkryddor som kokat med i sockerlag. Detta skulle man kunna använda som smakessens, smaksirap, som sen blandas med vinet och värmes.

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #4 skrivet: 29 okt-09 kl 22:44 »
Det fungerar säkert också. Enda fördelen med att ta vin från början är att man inte spär ut smaken; dessutom tror jag att alkoholen hjälper till när man lakar ut smak, men det är jag osäker på.

koko

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #5 skrivet: 30 okt-09 kl 10:13 »
Ja, det kan nog hjälpa att få ut smak, men om man värmer upp sirapen så drar det oxå ut smak... Lite mesigare blir ju glöggen utan starkvara i men i gengäld kan man ju ta stora koppar... :-[
Eller så gör jag precis som du gjort. Får se!!

Hassel-Rah

  • Inlägg: 24
  • Hassel-Rah med sina kattkompisar
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #6 skrivet: 30 okt-09 kl 17:27 »
Hmm, känns konstig att göra glögg av äppelvin. Själv jäser jag fram en mycket god (och relativt stark) glögg i damejanen. Ja använder köpt svagdricka som bas, sedan lite olika kryddor, socker och jäst (potatis kan man också ha i om man vill få det ännu lite starkare, men det tror jag inte är tillåtet). När den jäst klart är det "bara att buteljera" och låta ligga i några månader så blir den riktigt god!  :o
Ungt par som bor på landet i södra Östergötland med kanin, katter, kindahöns och bin.

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #7 skrivet: 30 okt-09 kl 18:15 »
Hmm, känns konstig att göra glögg av äppelvin.
Inte konstigare än vinglögg, som man får från systembolaget.

Och, jo potatis får man ha i. Du får göra vin så länge basen är från frukt eller bär.
Alkoholhalten får inte bli högre än typ 20-23%(?), men så hög procent klarar inte vanlig jäst, normalt sett... 
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

koko

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #8 skrivet: 30 okt-09 kl 21:14 »
Nä, inte så konstigt med vit vinglögg (som jag har börjat med i kväll och återkommer med resultat).
Men kan du inte skriva ner ditt recept på svagdricks/potatisglögg? Nyfiken ju.

Tillägg; 'jättegodkänt' får äppelvinsglöggen.
Receptet var: 0.5 lit vin som värms i kastrull med 1,5 dl socker och ca 1 msk glöggkryddblandning. Värmde och löste sockret, sen fick det stå en stund, kanske 20 min. Gott!
« Senast ändrad: 30 okt-09 kl 22:23 av koko »

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #9 skrivet: 31 okt-09 kl 11:49 »
Haj.
Gjorde förra året GP-glöggen med gött resultat.
Recept, på ett ungefär, direkt från huvudet..

5 liter svagdricka (på dunk, utan kolsyra)
2,5 kg socker, tillsätt inte allt på en gång
~300 gram russin
3 potäter, skalade och skivade
kanelstång
5 cm ingefära
en påse nejlikor
en påse kardemummakärnor
50 gram bakjäst.

Tror att det blir än bättre med riktig vinjäst, kanske av typen sherry el liknande starkvinsjäst.
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #10 skrivet: 31 okt-09 kl 21:03 »
Äppelvinsglögg är jättegott. Vi brukar dessutom spetsa med en liten skvätt calvados.

Hassel-Rah

  • Inlägg: 24
  • Hassel-Rah med sina kattkompisar
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #11 skrivet: 01 nov-09 kl 08:27 »
Inte konstigare än vinglögg, som man får från systembolaget.

Och, jo potatis får man ha i. Du får göra vin så länge basen är från frukt eller bär.
Alkoholhalten får inte bli högre än typ 20-23%(?), men så hög procent klarar inte vanlig jäst, normalt sett... 

Bra med potatisen, då kan jag känna att jag håller mig inom lagens gränser, i alla fall nästan, testade i en alkometer för något år sedan och då visade den en bit över 20%...
Ungt par som bor på landet i södra Östergötland med kanin, katter, kindahöns och bin.

Hassel-Rah

  • Inlägg: 24
  • Hassel-Rah med sina kattkompisar
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #12 skrivet: 01 nov-09 kl 08:41 »
Mitt glögg recept verkar vara ungefär som alexthesaint "GP-glögg", nåväl här kommer det:

5 l. Svagdricka
2,5 kg socker
0,5 kg russin
5 st medelstora råa skalade potatisar i skivor
1 liten påse hel kardemumma
1 lagom stor bit ingefära (brukar använda torkad men borde gå lika bra med färsk)
0,75 dl hela kryddnejlikor
vinjäst

Blanda allt förutom sockret där du nöjer dig med drygt hälften till att börja med (tillsätt resten senare i ett par olika omgångar), låt det jäsa i en och en halv-två veckor. Sila ifrån kryddorna och häll glöggen genom kryddorna ett par gånger innan du låter vätskan jäsa ett par veckor till, håll koll med jäsrör. Tappa om ett par gånger mot slutet och jag brukar använda jäststopp och klarmedel när det jäst klart.

Tappa på flaskor och låt stå i minst 3-6 månader, sedan blir det en utmärkt glögg att ha runt jul eller när man går på bandy (om någon annan kör hem).

Ps när man silar ifrån kryddorna kan man ta vara på de nu "uppsvällda" russinen, de har en mycket bra styrka... Ds
Ungt par som bor på landet i södra Östergötland med kanin, katter, kindahöns och bin.

koko

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #13 skrivet: 01 nov-09 kl 20:21 »
Tack!
Men vad tillför potatisen egentligen?

Yrmff

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #14 skrivet: 03 nov-09 kl 06:44 »
Tack!
Men vad tillför potatisen egentligen?


vitaminer osv. = jästnärsalt

mvh H

koko

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #15 skrivet: 03 nov-09 kl 10:12 »
Aha!

 

Yrmff

  • Gäst
SV: Egen glögg, eftersötning m.m?
« Svar #16 skrivet: 03 nov-09 kl 10:58 »


Rå potatis




Natrium 2mg
Kalium 468 mg
Kalcium 4 mg
Magnesium 24 mg
Järn 0,48 mg
Zink 0,4 mg/td
Selen 0,1 g
Riboflavin 0,05
Niacin 1,7 mg
Niacin ekv. 2,1 mg
Askorbinsyra 11 mg



http://www.smak.se/website1/1.0.1.0/33/1/index.php      här snodde jag texten ovan.

mvh H
 
 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

505 gäster, 2 användare
ärt, Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser