Men hur är det med ärter? Själva ärterna innehåller mycket godsaker, inte minst protein, men blasten? Har försökt hitta lärdomar om detta utan resultat.
Om ärtblasten vore näringrik vore det ju bra. Att Rulla ärter och ensilera dem vore att föredra på mina breddgrader eftersom ärter ofta blir förstörda innan de hinner nå tröskbar mognad och vattenhalt.
Antar att man då borde rulla dem när de fortfarande är gröna.
Ärtensilage innehåller ju dubbelt så mycket protein än havre/korn ensilaget per kg ts..
och mera MJ.
Men eftersom ärtensilaget innehåller så mycket vatten, så blir det samma vikt i verkliga kg
(3kg ärt/havre ensilage motsvarar ca 3 kg ärtensilage innehållsmässigt)
Ärtensilaget har ett bättre innehåll än ett bra hö, men dom måste äta mycket mera mängd i vikt
jmf med hö (3kg ensilage = ca1,2kg hö)
(Idisslare har ju en begränsad mängd ts dom kan äta per dygn, som dessutom påverkas av kvalite
och vatteninnehåll dessutom) Inte är det enkelt inte....