Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Seléntillskott  (läst 2885 gånger)

eldaren

  • Inlägg: 115
  • det enkla är det bra
    • Ångermanland
    • Hustomtens biug i Bellvik
Seléntillskott
« skrivet: 19 aug-04 kl 19:08 »
Jag har hört att det är väldigt dåligt med selén i marken i Sverige och att man behöver ge fåren tillskott av det för att de ska må bra. Bl.a. sa en att de blev svaga och konstiga i bakbenen, att bakbenen liksom vek sig och att de inte kunde stödja på dem men att det gick över när fåren fick seléntillskott (pälsfår). Jag vet ju å andra sidan att får har hållits i Sverige i århundraden och jag har svårt att tro att de fick kosttillskott!? Så då tänker jag om det kan bero på
a) att pälsfår har sitt ursprung på Gotland och att det där skulle kunna vara gott om selén men att de gamla svenska lantraserna som kommer från fastlandet klarar sig utan tillskott eller
b) att man nu för tiden ofta ger dem kraftfoder även på sommaren och att de därför växer snabbare än annars (gör de det? varför annars ge dem det?) och att det då behövs extra selén för att kroppen ska "hinna med" eller nåt liknande.

Är det någon som vet hur man gjorde för riktigt länge sedan och hur det är med det här med raser och så vidare så vore jag ytterst tacksam för lite upplysning på området! Jag har för tillfället fyra bagglamm som går och betar sedan ett par veckor och jag har inte hunnit skaffa selénet.
biug i Bellvik: en självaförsörjarstämma! http://www.alternativ.nu/users/hustomten/

kvarnåkungen

  • Inlägg: 271
  • n´henke
    • Jämtland
    • elins blogg!
SV: Seléntillskott
« Svar #1 skrivet: 07 apr-09 kl 21:28 »
ja, hur ligger det till egt? för om det är så dåligt med selén i sverige-hur klarade sig fåren förr??
även om det är en bristvara borde det väl finnas i nånting..eller?
bohem-torpare

Norna

  • Inlägg: 242
    • Blekinge
SV: Seléntillskott
« Svar #2 skrivet: 07 apr-09 kl 22:15 »

Jag tror att en del får förr  helt enkelt var svaga och sjuka av selenbrist och att man inte hade koll på vad som orsakade det. Kanske provade man någon huskur eller läste nåt bibelord eller dylikt "magiskt".  :-[

Näää, jag vet inte, det ska bli kul att se om någon annan vet.  :) Var är Birgit förresten nuförtiden? Hon brukar ju ha stenkoll på sånthär  ;)
I varje människa finns en drottning - tala till henne och hon stiger fram.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Seléntillskott
« Svar #3 skrivet: 08 apr-09 kl 09:32 »
Jag har hört rykten om att vårt ivriga givande av selen är överreklamerat... Behovet är inte så stort som det gjordes gällande ett tag.

Jag har de sista två åren gett lammen E-vitamin och selen vid födseln, av samma anledning som man spottar efter en katt :o
Jag har dock ALDRIG sett vare sig mina tackor eller lamm med uttalad E-vitaminbrist under mina 20 år som fårägare. (Och jag vet hur det ser ut).
Med anledning av detta så tror jag inte att problemen var så stora, förr heller...
Nu svor jag i kyrkan, igen :)
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Seléntillskott
« Svar #4 skrivet: 08 apr-09 kl 10:03 »
Vallhunden, var bor du? Selenfattiga Sverige är mer selenfattigt på vissa ställen.   I nyaste Får står det mycket intressant om selenbrist. Pga att våra mineraler och kraftfoder nu mera har selen tillsatt så har fallen med liggande dåliga djur minskat men bristsymtom som tex lägre tillväxt finns kvar, och vem vill hålla ner tillväxten med mineralbrist?!? Dock har jag bekanta som kommit från den skolan att får klarar sig utan kraftfoder och extra mineraler som kommit och lånat selen i panik, undrar varför;) Deras kommentarer brukar vara att det har ju funkat i flera år...   Så länge veterinärerna rekommenderar extra till dräktiga tackor kommer jag att fortsätta ge, särskilt som jag bor i selenfattigt område och ger kraftfoderblandning som till största delen består av sånt som är odlat här... Ett billigt pris för att vara på den säkra sidan. De mer modiga kan få kolla hur länge djuren klarar urlakning av mineraler.                 Mvh Charlotte 
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Seléntillskott
« Svar #5 skrivet: 08 apr-09 kl 10:59 »
Det fanns mer selen förr, det är den intensiva brukningen av jorden, samt till viss del försurningen som urlakat vår jord.
Det ska finnas någon jämförelseanalys på mineralinnehåll i mjöl på 60-talet jämfört med idag (tror det var livsmedelsverket eller SLU???) som visade att det var stora skillnader. Däremot hade Kungsörnen m.fl mjöltillverkare samma innehållsdeklaration som då, vilket var väldigt missvisande.

Har själv haft selenbrist på mina gutar och det är inte kul, så det har jag respekt för. Men att stoppa i dem en massa extra givor, nej, jag ger salt med mineraler i, dessutom mycket sly och grenar att gnaga på.

Kraftfoder har inte med saken att göra, dessutom räcker mineralerna oftast väldigt bra om djuren har universalsaltsten och grenar att gnaga på.
Håller med Vallhunden, att det ofta är väldigt överdrivet med behoven. Djuren låg inte heller och dog av selenbrist på gårdarna. De hölls på helt andra premisser och om man tror på sånt, hur kan vi då ha en så stor stm av älg och rådjur? de behöver också selen och mineraler.
Det finns i naturen, även om det har minskat. Men får djuren gå på större områden med varierad vegetation, så hittar de det mesta. Har man innelammning mitt i vintern, kan möjligen tillskott behövas.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Seléntillskott
« Svar #6 skrivet: 08 apr-09 kl 11:10 »
Hur länge har det getts selentillskott till får? Om jag minns rätt, vilket jag gör ibland oavsett vad min hustru säger om saken, ansågs selen vara ett livsfarligt gift när jag var liten. Att äta selen i hälsofrämjande syfte skulle nästan vara som att göra samma sak med plutonium. Sedan var det väldans hott ett tag med selentillskott för människor.

Marygold

  • Inlägg: 97
  • Sagolika Höö
    • Småland
SV: Seléntillskott
« Svar #7 skrivet: 08 apr-09 kl 11:36 »
Dessutom finns selen i större mängder i träd (bark och löv) än i gräs. Vad fodrade man (delvis) djuren med under vintern förr? Jo grenar och torkat löv från hamlade träd! Tackorna fick under perioden före lammningen i sig det selen lammen behövde och man slapp muskeldegeneration hos lammen pga selenbrist.
Karin på Sagolika Höö

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Seléntillskott
« Svar #8 skrivet: 08 apr-09 kl 11:56 »
Ja, var och en provar sig fram som den vill. Kraftfoder har STOR betydelse i sammanhanget OM man utfodrar med köpt kraftfoder som är berikat med selen eller inte. Vi tog hand om en grannes kvigor för så där tjugofem år sedan (minns inte säkert) dom blev liggande av selenbrist efter nån dag, då kom veterinär och sprutade så för så länge sedan vet jag i alla fall att man visste att selen i rätta doser var nödvändigt och inte giftigt. Det var snåluppfödda kvigor som inte fått mineralfoder, efter selensprutorna var dom ganska snabbt på benen. Men hade dom inte fått så kunde även hjärtat drabbats och då hade dom naturligtvis dött.                   I övrigt rekommenderar jag osäkra att läsa nyaste Får, där står att selenbrist nu mer oftast märks som   diffusa besättningsproblem som tex låg tillväxt sämre allmäntillstånd osv. Pga tillskott i mineraler och foder och att vi numer låter fåren motionera utomhus även vintertid så att musklerna hålls i trim på ett annat sätt och inte utsätts för chock när vi släpper djuren på vårbete.                 Mvh Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Seléntillskott
« Svar #9 skrivet: 08 apr-09 kl 13:46 »
Vi hade problem ett par år på 90-talet med selenbrist hos lamm, vilket helt försvann efter att vi började ge tackorna selen. Det var blandras utan mista gotländskt påbrå i de fåren, och inte fick de extra kraftfoder på somamrenheller. Så visst förekommer det ändå att fåren drabbas av selenbrist, för att svara på TS fråga.
« Senast ändrad: 08 apr-09 kl 19:58 av Dolvis »

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Seléntillskott
« Svar #10 skrivet: 08 apr-09 kl 14:33 »
Jag visste väl att jag svor i kyrkan ;)

Mina tackor har fri tillgång på mineralfoder året runt och saltsten förstås.  De betar endast magra naturbeten som inte brukats på annat sätt. Det finns gott om buskblad och bark på betet, och de får inköpt kraftfoder... Lammen får kraftfoder på hösten.
Men, jag har börjat med E-vitamin/selen till lammen pga av att jag inte vill ha en hämmad tillväxt. Inte för att jag har sett det innan, men som sagt det är som att spotta efter katten... ;)

Jag tycker absolut att man ska ge det E-vitamin/selen tillskott till sina tackor/lamm om man är nybörjare! Fårskötsel handlar i stor del om förebyggande åtgärder på längden och tvären!!!

Jag kände en gammal kvinna som var jätteduktig på får, tyvärr död nu. Hon hävdade att vi har kopparbrist i våra marker och att det egentligen är ett stort ouppmärksammat problem för fårskötseln. (Kanske inte för kopparkänsliga raser.) Jag bor i Marks kommun i Västergötland.
Eftersom jag har pälsfår så ger jag dom ibland mineralfoder för nöt, som har koppar i.
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Seléntillskott
« Svar #11 skrivet: 08 apr-09 kl 14:42 »
I nya Får är kopparbrist väldigt uppmärksammad, jag tycker det är något man förresten diskuterat ganska länge? Men i alla fall så är det mycket matnyttigt som står i den nya...
  Men jag förstår inte riktigt varför nybörjarfår skulle drabbas mer av selenbrist;) Det drabbar får som får för lite selen helt enkelt.               
 Vill man slippa merarbetet med att ge tackorna och lammen får man väl göra som de riktiga "Proffsen": Beställa egen mineralfoderblandning som innehåller extra selen fördelat över hela året.
 Jag är lite frågande till att bark skulle innehålla selen? Det är nyttigt på många vis och fåren gillar det :)
Men när vi frågade vår lärare i Husdjur så sa hon att om marken inte innehåller selen så kan inga växter ta upp det heller. Bor man där det är lite selen så får man tillsätta.
 Fåren klarar sig säkert i de flesta fall (precis som älgar och rådjur) men om det finns enkla åtgärder för att djuren ska få det bättre, varför inte använda oss av de rön som bevisar detta?
Har man sett djur med selenbrist och sedan sett hur effektivt det är när man sätter in selen så chansar man inte.
 Ofta ifrågasätter man div tillskott till tex hund och häst för att fodertillverkarna kan lura på en vad som helst när man är okunnig...
 Men jag brukar kolla vad "Proffsbönderna" som lever på sin verksamhet och räknar på varenda krona använder, om dom använder selen och tom lägger ner extra jobb på att ge det, då litar jag på att det behövs. Om man nu har svårt att lita på div forskningsrön.
                                    Mvh Charlotte
« Senast ändrad: 08 apr-09 kl 16:49 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

ekenas

  • Inlägg: 7
SV: Seléntillskott
« Svar #12 skrivet: 08 apr-09 kl 19:31 »
1) De gamla lantraserna var inte särskilt produktiva förr. Ett lamm. De fick gå på magra marker och på vintern fick de det som blev över efter korna. De var nog vanligt att det fanns mycket "svinn" också. Får en tacka bara ett lamm behöver hon ju inte så mycket, av varken det ena eller det andra.
Idag, när vi har så mycket större krav på kropp, slaktvikter, ull, päls, skinn och lönsamhet och minst 2 lamm per tacka per lamning behöver hon så mycket mer av allt.

2) Det hör nog till undantagen att får/lamm utfordras med kraftfoder på sommaren...det låter som ett otroligt slöseri med pengar... och många ger inte sina får ens kraftfoder på vintern. Eftersom grovfoder av hög kvalité kan klara tackans hela näringsbehov.  Det beror på när hon lammar och på grovfodrets kvalitét.

3) Att svenska marker som odlas på ett konventionellt sätt innehåller allt mindre mineraler är väl klarlagt idag...mycket spannmål som odlas innehåller så lite mineraler att de inte är tjänliga som människoföda

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Seléntillskott
« Svar #13 skrivet: 10 apr-09 kl 11:25 »
Visst ekenas, förr var det viktigare att så många djur som möjligt överlevde vintern, inte så stora som möjligt.
Många av lantraserna idag (även tyngre köttraser) får bara ett lamm. Jag ser det bara som en fördel, för enfödda lamm växer mycket bättre och blir mer sällan sjuka eller parasitdrabbade. Jag ser det ganska tydligt på mina gutar, de enfödda är åtminstone ett halvt lamm större på hösten mot de tvåfödda.
Förr visste de av erfarenhet vad djuren behövde för att må bra. Idag måste vi läsa FÅR av Erik Sjödin, för att förstå. Man levde nära naturen och förstod sambanden betydligt bättre än många tror.
Det är t.ex kännt att de avlade fram vita får redan under bronsåldern. Att de separerade ulltyper, hade flera olika vävmönster osv. De färgade ull också och de färgerna hade bättre motståndskraft mot väder och vind än vi kan åstadkomma idag  med våra kemikalier.

Så fördomarna om att de inte förstod och inte kunde ta hand om sina djur är bara moderna konstruktioner för att rättfärdiga vårt eget sätt att hålla djuren på, vilket inte alltid är för djurens bästa. De behövde sina djur för att själva överleva. Djuren var rikedom, inte hobby som idag.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

466 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser