Jag menar att eftersom bina får syran på sig har pH en underordnad roll, viktigare är hur mycket mjölksyra de får på sig.
Räknade för skojs skull på teoretiska pH-värden vid olika koncentrationer av mjölksyra och fick följande
20 % mjölksyra pH ca 1,8 baserat på syrakonstantens pKa-värde 3,86
10 % mjölksyra pH ca 1,9 och mjölksyrans molvikt 90
5 % mjölksyra pH ca 2,1
1 % mjölksyra pH ca 2,4
Detta innebär enligt min mening att halten mjölksyra är betydligt mer relevant än pH-värdet.
Ditt exempel med pH-sänkning med saltsyra är ju rätt i sig. I synnerhet karbonathaltiga vatten bör bete sig så. Sedan finns ju en viss buffrande effekt om vattnet innehåller mycket salter.
Detta bidrar ju också till att det är betydligt mer noga att hålla sig till halt mjölksyra i stället för pH, eftersom vattnet är olika sammansatt hos varenda biodlare, och om det är mycket utspädda lösningar pH varierar beroende på vattensammansättning.
Edgar