Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  pH i mjölksyra?  (läst 3987 gånger)

Abigail

  • Inlägg: 655
pH i mjölksyra?
« skrivet: 31 mar-09 kl 12:33 »
Det går ju att läsa lite varstanns hur man ska späda ut mjölksyran. Min fråga är vilket pH den färdiga lösningen har som man sprutar på bina. Naturligtvis spelar det roll vad man har för pH och hårdhet på vattnet som man späder med också, men är det någon som vet på ett ungefär?

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: pH i mjölksyra?
« Svar #1 skrivet: 31 mar-09 kl 14:00 »
Att späda en syra till ett pH-värde är vanskligt. pH-värdet är logaritmiskt, vilket innebär att, rent teoretiskt, om du har en liter syra med ett visst pH-värde, låt säga 2, och späder denna liter med 9 liter vatten, så har pH-värdet ändrat sig med 1 till i exemplet 3.

Organiska syror ändrar sig i allmänhet ännu mindre.

Har du drickbart vatten, så spelar pH på det ingen nämnvärd roll.

Försök hitta uppgifter på hur syran ska späs (Volym eller vikt).

Edgar

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: pH i mjölksyra?
« Svar #2 skrivet: 31 mar-09 kl 15:46 »
Jag har läst om hur det ska spädas, det var just pH jag undrade om.

När man sänker pH med tex saltsyra eller annan syra så har vattnets hårdhet mycket stor roll. Först händer ingenting, sedan ingenting, och plötsligt så rasar det tvärt. Det är mycket stor skillnad på hur mycket syra det går åt beroende på vattnets hårdhet.

Det borde ju rimligen ha stor betydelse för bina vad pH är eftersom de får syran på sig.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: pH i mjölksyra?
« Svar #3 skrivet: 31 mar-09 kl 16:41 »
Jag menar att eftersom bina får syran på sig har pH en underordnad roll, viktigare är hur mycket mjölksyra de får på sig.

Räknade för skojs skull på teoretiska pH-värden vid olika koncentrationer av mjölksyra och fick följande

20 % mjölksyra    pH ca 1,8                     baserat på syrakonstantens pKa-värde 3,86
10 % mjölksyra    pH ca  1,9                    och mjölksyrans molvikt 90
5 % mjölksyra      pH ca  2,1
1 % mjölksyra      pH ca  2,4

Detta innebär enligt min mening att halten mjölksyra är betydligt mer relevant än pH-värdet.

Ditt exempel med pH-sänkning med saltsyra är ju rätt i sig. I synnerhet karbonathaltiga vatten bör bete sig så. Sedan finns ju en viss buffrande effekt om vattnet innehåller mycket salter.

Detta bidrar ju också till att det är betydligt mer noga att hålla sig till halt mjölksyra i stället för pH, eftersom vattnet är olika sammansatt hos varenda biodlare, och om det är mycket utspädda lösningar pH varierar beroende på vattensammansättning.

Edgar
« Senast ändrad: 31 mar-09 kl 18:26 av Edgar »

 

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: pH i mjölksyra?
« Svar #4 skrivet: 31 mar-09 kl 17:30 »
Tack för svaret.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

456 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser