Det är verkligen ingen dum fråga - den gula plastbiten är nästan ett mysterium innan man har använt den

Som sagt så kan framfall bero på många olika faktorer och bara för att de har haft det en lamning så betyder inte det att dom får det nästa gång (enligt vet.) men oavsett om man låter tackan leva vidare efter lamningen så ska man inte spara hennes lamm till livdjur. Hur vanligt det är vet jag inte men det är nog vanligare bland vissa linjer av får oavsett ras så därför ska man inte avla på dessa djur. Ibland säger de att det har med grovfoder att göra. Om man inte har stora problem med det så behöver man nog inte bekymra sig så mycket även om det är obehgligt när det händer.
De få livmoderframfall jag har varit med om har inte slutat lyckligt så där vill jag inte yttra mig så mycket, men de kan gå att fixa även om chansen är mycket mindre.
Slidframfall däremot har jag varit med om ett antal gånger och då har bygeln fungerat bra på de allra flesta. Det är viktigt att agera om man ser att det börjar puta ut "som en apelsin" ur slidan för när det väl kommer ut så kan det svullna och vara svårt att få på plats plus att infektionsriken är mycket större.
Det allra bästa tycker jag är att man köper en bra baggsele (sådan man fäster en krita på och sätter på baggarna i betäckningen). De går att justera så de sitter bra på fåret och sedan kan man fästa bygeln i selen. På bygelns instruktioner står ibland att knyta fast den i ullen vilket är rent nonsens! För det första är djuren ofta klippta innan lamning och för det andra så måste det bara tillföra en massa obehag. Så kan du dessutom använde baggselen till baggen sen om du vill

Om du har ett djur med framfall så tvättar du av det som har putat ut med ljummet vatten om det behövs, för försiktigt tilbaks det in i tackan (kan vara bra med glidmedel). Sedan för du in bygeln "stående", dvs ena armen med snöret pekar mot taket och den andra mot golvet. När den är helt inne i tackan vrider du den försiktigt ett kvarts varv så att armarna pekar mot sidorna och "kramar" tackans rumpa. Sen fäster du ett snöre på varje sida och spänner det längs med sidan av tackan fram mot armhålan och fäster i selen. Snörena ska sitta spänt så att bygeln inte kan ploppa ut hur som helst.
Rekommendationerna inför lamning är lite olika om den kan sitta kvar eller ej. Jag har tagit bort den när jag sett att lamningen riktigt är igång. En gång missade jag detta (en snabblammare) men det hade gått bra ändå; både bygeln och lammen hade kommit ut fast detta är inget jag skulle chansa på.
Det är bra att du har förberett dig om det händer och hitta gärna en erfaren fårägare du kan ringa till och få råd och stöd av så går det säkert bra om olyckan skulle vara framme.